Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit is de crisis

Middenklasse en MKB: de lonen stijgen al 30 jaar niet

 

Vergeet banken, vergeet graaiers, vergeet de VVD, vergeet Gerrit Zalm en vergeet Zwarte Piet. Dit is de crisis. Amerikaanse grafieken, maar hier in Europa zijn de trends hetzelfde. Ze komen uit een betoog van Business Insider boegbeeld Henry Blodget die zich hier Echt Enorm Op Windt. Terecht! Goed, eerst de bedrijfswinsten:

 

 

Daarna de loonontwikkeling van het klootjesvolk, plebs, grouw, krapuul, Jan Modaal of hoe wij ook maar heten:

 

 

Geen centje pijn voor topinkomens en multinationals - ik vertel u niets nieuws - maar dan, daaronder. De middenklasse en het midden- en kleinebdrijf (MKB). Daar gaat het fout. Al een jaar of dertig. De lonen stijgen niet, maar overheden en reguleren belasten wel steeds meer. Zo is de boel volkomen vastgelopen.

Fed en ECB kunnen doen wat ze willen en hun valuta drukken, maar zolang de middenklasse en MKB geen lucht krijgen, slaat de economie niet meer aan. Bijvoorbeeld ECB-printpresident Mario Draghi weet dat maar al te goed. Daarom zegt hij bij iedere gelegenheid dat Europa moet hervormen. Dovemansoren.

Kom maar op met én een drastische loonsverhoging - ja, lekker ten koste van de winst en dus wij aandeelhouders - en met die enorme belastingverlaging voor werk én risico. Moet u eens kijken hoe hard we dan weer gaan boomen, daar ben ik van overtuigd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 23 maart 2015 15:05
    Dag AJK,

    Dat Mario Draghi zeker heel goed. Daarom past hij QE toe om de rijken nog rijker te maken. Die weet inderdaad dondersgoed waar het te halen valt. QE bevoordeelt de multinationals aan alle kanten en benadeelt het MKB ook aan alle kanten. Daarom dus QE, alles is erop gericht om de multinationals te bevoordelen.

    De multinationals betalen misschien 10% belasting door allerlei door de overheid gesteunde ontduiking constructies, ik moet 52% betalen.

    Tja, verschil moet er zijn. De CB's zijn gegijzeld door de multinationals en de financiele markten want owee, de beurzen zouden toch eens 10% dalen!
  2. Maarten_75 23 maart 2015 15:25
    zo verschrikkelijk mee eens, kijk maar eens naar dat gegraai bij de banken. We zouden vast moeten leggen dat de CEO van een bedrijf maximaal bijvoorbeeld 30 X het inkomen mag verdienen van de laagst betaald in een onderneming.

    dus bijvoorbeeld 30 X 25,000 = maximaal 750.000 per jaar, bonus ook maximeren op twee maandsalarissen.

    Ik ge eens kijken of ik mijn rekening bij ING bij een fatsoenlijke bank kan onderbrengen, als deze er überhaupt zijn.
  3. Julian247 23 maart 2015 15:49
    quote:

    Maarten_75 schreef op 23 maart 2015 15:25:

    zo verschrikkelijk mee eens, kijk maar eens naar dat gegraai bij de banken. We zouden vast moeten leggen dat de CEO van een bedrijf maximaal bijvoorbeeld 30 X het inkomen mag verdienen van de laagst betaald in een onderneming.

    dus bijvoorbeeld 30 X 25,000 = maximaal 750.000 per jaar, bonus ook maximeren op twee maandsalarissen.

    Ik ge eens kijken of ik mijn rekening bij ING bij een fatsoenlijke bank kan onderbrengen, als deze er überhaupt zijn.
    Die banken lachen je keihard uit. Brengen ondertussen al hun IT-werk naar India en gooien er nog maar eens wat volk uit. Alles voor de wpa. Dat die werklozen vervolgens niks meer te besteden hebben en bij de overheid aan de ruif komen te staan is niet hun zaak.
  4. forum rang 4 tmaster 23 maart 2015 15:51
    Daarom wordt er ook altijd geroepen dat Deflatie zo erg is.. ja voor de multinationals.. Voor de gewone consument is het gewoon goed nieuws. Meer waar voor je geld.
    Zo af en toe deflatie is echt niet erg.

    Inflatie is leuk als de lonen inherent mee stijgen en iedereen weet dat dat al jaren niet meer gebeurd.
  5. forum rang 7 ffff 23 maart 2015 15:57
    Arend Jan,

    Doet U het erom? Ik vind het pure lezersbedrog. Niet meer en niet minder. Ik vond de grafiek al zo drastisch naar beneden gaan en dan uw commentaar daarbij.

    Maar na enig zoeken heb ik gevonden waar U de grafiek vandaan gehaald hebt en daar staat totaal iets anders dan wat U suggereert:

    Another result of it is that our big companies now pay the lowest wages in history as a percent of the economy:

    Read more: uk.businessinsider.com/companies-need...

    De lonen van de big companies worden afgezet als PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE.

    Hé....maar dat wil dan helemaal niet zeggen dat die lonen naar beneden zijn gegaan. Als het totale loonuitgave van de grote bedrijven zelfs flink verhoogd zou zijn, hetgeen in de praktijk ook waarschijnlijk is, zeker de afgelopen 30 jaar.....dan kan het PERCENTAGE van de totale economie best naar flink naar beneden zijn gegaan, als andere sectoren in die economie, dus buiten de grote bedrijven, flink gegroeid zijn. Hoogstwaarschijnlijk is dat gaande.

    Kortom: Ik vind Uw verhaal eigenlijk " nergens" op slaan. U trekt conclusies die U helemaal niet kunt trekken.

    Maar bij de SP-aanhangers zal het ongetwijfeld goed aankomen....

    Peter

  6. [verwijderd] 23 maart 2015 15:59
    Het is duidelijk dat er veel bedrijven zijn die op loonkosten denken te kunnen besparen, dus bieden ze een relatief lage inkomens. Met als gevolg dat ze mensen met minder capaciteiten en ervaring aannemen. De gevolgen hiervan zijn slechtere producten en services (bijv: NS, internet bankieren, ziekenhuizen, call centers etc etc). Een goed bedrijf bespaart niet op waardevol personeel.
  7. [verwijderd] 23 maart 2015 16:12
    het rendement op kapitaal is al jaren hoger dan het rendement op arbeid en dat kan niet anders dan fout gaan. met veel geld kun je middels beleggen veel meer geld reliaseren maar feitelijk alleen als de winsten omhoog gaan en dat gebeurt veelal doord e kosten te verlagen en dat gebeurt alleen als jan lul zijn salaris of baan inleverd, en vervolgens idd stopt met consumeren. Dus hoe je het ook bekijkt of laat zien is dit wel degelijk een groot probleem van deze tijd!
  8. [verwijderd] 23 maart 2015 16:17
    quote:

    jaapx schreef op 23 maart 2015 15:08:

    Ja, dat is de kern van het probleem. De directeur van V&D zegt in het FD, dat als hij z'n hele personeel mag ontslaan en nieuw aanneemt, hij 20 procent goedkoper uit is. Ja en dan? Dan kunnen die werknemers 20 procent minder kopen, niet alleen bij de concurrentie, maar ook bij hem!
    De oplossing is dat er niet zoveel aanbod op de arbeidsmarkt is om alle vacatures 3 x te vervullen. Dan pas kunnen de lonen omhoog.
  9. jjgjansen 23 maart 2015 16:17
    AJ nu val je me tegen, dat had ik niet van je verwacht!
    Corportate profits zijn wereldwijd en GDP is alleen binnenlands en de internationale handel is zacht gezegd enigszins toegenomen sinds WOII waardoor de corporate profits in belangrijke mate in de wereld verdiend werden en niet alleen in de US. Amerikaanse bluf en te kort door de bocht!
    dezelfde typisch Amerikaanse statistiek van de koude grond in de tweede grafiek: deel twee getallen door elkaar en trek zware conclusies. Zou de arbeidsproductiviteit kunnen gestegen zijn de laatste 60 jaar? Zou de samenstelling van het GDP veranderd kunnen zijn maw minder 1 op 1 aan arbeid gerelateerd?
    We gaan toch niet beweren dat we het met zijn allen 20% slechter hebben dan net na de oorlog?
  10. Julian247 23 maart 2015 16:27

    Doet U het erom? Ik vind het pure lezersbedrog. Niet meer en niet minder. Ik vond de grafiek al zo drastisch naar beneden gaan en dan uw commentaar daarbij.

    Grafieken zijn sowieso bedrog, daar zijn het grafieken voor. Waar het op neerkomt is dit: het bedrijfsleven is goed uit de crisis gekomen, maar overheid en burgers niet. Die houden elkaar nu in een wurggreep: de overheid wil meer geld hebben van de burgers, en de burgers wantrouwen daarom de overheid. Ondertussen koerst het bedrijfsleven naar nieuwe hoogtes.

    Jan met de Pet heeft idd helemaal niets aan QE, een lage euro of wat dan ook. Dat is ook de reden dat het consumentenvertrouwen maar niet wil toenemen. Zolang bijvoorbeeld de hypotheekrente niet substantieel omlaag gaat zodat de gewone man ook kan profiteren van die zogenaamd lage rentes, in plaats van alleen maar gedwongen wordt zijn risicoloze spaarpotje om te zetten naar aandelen, zal er, behalve dat de bedrijfswinsten verder toenemen, weinig veranderen.



  11. [verwijderd] 23 maart 2015 16:32
    Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Ho. Als de ca. 7,2, miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereld oorlogen in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen de banken, graaiers, de VVD, de heer Zalm en ook nog, dat kan dus helemaal niet, de traditionele Zwarte Piet al dan niet in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte, die nu juist achter een hoog zondebokken bestendig hek het hele jaar van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten genieten hoog in het vaandel heeft staan, moeten vergeten, dan wordt het in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in een mondiaal (sub)urbanisatieproces op de ronde of platte aarde wel heel erg moeilijk.
  12. forum rang 7 ffff 23 maart 2015 16:55
    quote:

    Johan Schenkenbach schreef op 23 maart 2015 16:28:

    Ik vind Arend Jan Kamp juist he-le-maal goed.
    Heeft hij een fanclub waar ik een T-shirt kan bestellen?
    Nu nog een onderbouwing, Johan!

    Zoals ik en nog enkele andere lezers gedaan hebben!

    Ben benieuwd of er een reactie komt.......

    Peter
  13. deuk 23 maart 2015 16:56
    Omdat arbeid steeds meer wordt overgenomen door machines,robots en dergelijke, is het niet onlogisch dat de loonkosten als percentage van het GDP dalen.Ik kan mij niet herinneren dat het aantal werklozen in europa zo hoog is geweest. Het is echter ook zo dat zij die wel nog werken ,op enkelen na, in de afgelopen 20 jaar geen substantiële loonsverhogingen hebben gekregen(hooguit de inflatie).
    De grafiek geeft inderdaad een wat vertekend beeld maar inhoudelijk vind ik de term bedrog niet op zijn plaats.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links