Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De altijd-winst-beleggingspolis

De altijd-winst-beleggingspolis

Je zou iets willen kopen, durft het toch niet aan en de volgende week staan de koersen procenten hoger. Iedere belegger kent het: het frustrerende "had-ik-nou-maar"-gevoel. 

Iedere belegger? Nee, één Franse belegger heeft daar geen enkele last van. Max Hervé-George is voor zover we weten de enige belegger ter wereld aan wie de beurs wèl iedere week een gratis lunch voorschotelt en die achteraf kan profiteren van koersstijgingen. 

Hoe dat kan? Dat staat uitgelegd in een fascinerend en ongelooflijk verhaal op FT Alphaville. Kort samengevat: Hervé-George is in het bezit van een magische beleggingspolis, die hem in staat stelt om iedere week te kunnen kopen tegen de slotkoersen van de week ervoor. 

Antiwoekerpolis

Laat vooral even rustig tot u doordringen wat dat betekent, en behoofdreken dan eens even hoe rijk u had kunnen zijn als ú zo'n polis sinds 1997 in uw bezit had gehad. En hoe u daarmee de ultieme wraak op uw woekerpolisboer had kunnen nemen. 

Verzekeraar Aviva, die deze surrealistische polissen in de jaren negentig verkocht, in wat een totale vlaag van verstandsverbijstering moet zijn geweest, heeft de meeste daarvan tijdig - en onopvallend - kunnen repareren, maar Hervé-George was slim genoeg om dat te weigeren.

Inmiddels hebben meerdere rechters hem in het gelijk gesteld - contract is contract - met als gevolg dat de Fransman tot zijn dood mag handelen tegen koersen uit het verleden. Inmiddels heeft hij sinds 1997 al een kleine 70% per jaar verdiend en is de eerste inleg van 50.000 franc nu zo'n 90 miljoen euro waard.

Legale voorkennis

Voor Aviva is de blunder van toen (bij de toen nog zelfstandige dochter L'Abeille Vie) een molensteen geworden die het hele concern kan laten wankelen. Het bedrijf is contractueel gebonden om nog decennia lang aan de verliesgevende kant van een legale voorkennistrade te staan, terwijl het vermogen wat daarmee is gemoeid exponentieel groeit.

Hervé-George heeft geen medelijden met de verzekeraar. Sterker, hij is slim genoeg om in de kleine lettertjes nog meer goodies te ontdekken. Het contract biedt namelijk ook ongelimiteerde mogelijkheden om bij te storten. Vorig jaar leende hij al 19, 6 miljoen euro bij een Zwitserse bank als extra inleg. "Ik kan al het geld in de wereld beleggen in deze polis."

Okay, dat zou natuurlijk niet handig zijn, want dat zou het einde van de kip met de gouden eieren - Aviva - betekenen, maar Hervé-George weet dat hij de verzekeraar stevig bij de edele delen heeft - en is kennelijk niet bang om nog wat harder te knijpen.

 

Update: Net ontdekt: onze vrienden van DasKapital schreven twee weken geleden al over de magische polis van Aviva. Ere wie ere toekomt, dus hier de link.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links