Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Herweging Alternatieve AEX

Na ruim een jaar De Alternatieve AEX op IEX - met een resultaat dat vooral dit jaar boven dat van de AEX ligt – is het tijd voor een herweging van de portefeuille. Door individuele uitschieters en valutabewegingen wijken de wegingen van de Alternatieven immers fors af van die van hun AEX-equivalenten. 

Inclusief en exclusief valuta-effecten was Tower Semiconductor verreweg de snelste stijger binnen de index. Ondanks de winst van 138% (in euro’s) is het Israëlische aandeel, genoteerd in New York, nog steeds fors goedkoper dan ASML.

Dat geldt eigenlijk voor alle alternatieven, die gemiddeld tegen tien keer de winst dit jaar verhandelen, tegenover achttien keer voor de AEX-aandelen. Daarmee is de Nederlandse beurs één van de duurste in Europa geworden.

Dollarstijging

De stijging van de Amerikaanse dollar is essentieel geweest voor de ontwikkeling van de index in euro’s. In lokale valuta presteerden slechts tien van de vijfentwintig alternatieven beter dan hun AEX-equivalent. In euro’s zijn dat er veertien.

Niet alleen Amerikaanse aandelen kregen meer waarde, ook Tamedia werd in euro’s veel meer waard door een sterkere Zwitserse frank. Daar staat tegenover dat de AEX Index ook de dollarwind mee had. Er is een duidelijke negatieve correlatie zichtbaar tussen de outperformance van de AEX en de eurokoers.

Daarnaast is de AEX in veel mindere mate geraakt door de gedaalde olieprijs ten opzichte van de alternatieven. Petroleo Brasileiro (Petrobras) is, ondanks het recente herstel, nog altijd een heftige bleeder in De Alternatieve AEX.

De Braziliaanse oliereus wordt nog steeds dagelijks achtervolgt door het grootste corruptieschandaal in de Braziliaanse en mogelijk zelfs in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. Op een koers die op minder dan de helft van het hoogtepunt van vorig jaar ligt, is het herstelpotentieel echter nog steeds groot.

Een (her)weging gelijk aan die van Koninklijke Olie is momenteel onverantwoord, daarom heb ik besloten om voor het Nederlandse aandeel twee alternatieven te selecteren: Petrobras en het Amerikaanse Northern Tier Energy. Beide met een gelijke weging.

Herweging

Ik heb ruim de helft van mijn posities in maart herwogen, zodat de huidige weging weer in lijn ligt met die van de AEX-equivalenten.

  • Rallye heb ik vervangen door het Spaanse Distribuidora Internacional (DIA) als alternatief voor Ahold.
  • Ik heb mijn posities in Tower Semiconductor en Medtronic fors verlaagd.
  • Mijn positie in onder andere Sparebank 1 Nord-Norge heb ik verzwaard.

Met de herweging is de dollarexposure afgebouwd. Ik zie de eurodollarkoers nog wel richting pariteit gaan, maar om een goede rendementvergelijking te kunnen maken is het belangrijk dat de wegingen overeen blijven komen.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links