Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

QE voor altijd?

Vandaag is een historische dag. Onze Europese Centrale Bank gaat staatsleningen opkopen. Dat is dus niet geld in de markt pompen, zoals sommige beleggers denken. Nee, het is de markt liquide maken door liquiditeit (cash) in de markt te stoppen en er obligaties uit te halen.

Overigens worden sommige bonds daardoor juist illiquide omdat obligaties minder vrij verhandelbaar zijn. Het toevoegen van liquiditeit aan de markt was nodig in 2008, maar of het nu nog nodig is?

Het effect is voor de optimisten in ieder geval prima. De beurs loopt op de rente daalde even. De rente’s zijn zo laag dat iedereen weer wil beleggen en het is een party like 1999.

Bezit van de zaak...

Nu doet Draghi dit niet om de economie te stimuleren, maar om inflatie en dus hogere rentes te creëren. Hij wil deflatie stoppen en daarom willen overheden ondanks hun opgelopen schulden de belastingen verlagen omdat we met zijn allen geld moeten uitgeven.

Nu heeft het overgrote deel van de bevolking geen geld, maar dat mag de pret niet drukken. We kunnen immers allemaal lenen. Terug naar QE. Wat niet iedereen weet is dat QE in de VS sowieso tot gevolg heeft dat er hogere rentes ontstaan.

Elke keer als het aangekondigd wordt, hebben we lagere rentes maar als QE tart hebben zijn er hogere rentes. In de VS hebben ze ook steeds voor QE de rente zien dalen en tijdens QE de rente zien oplopen. Dit kan het spreekwoordelijke bezit-van-de-zaak-einde-vermaak-effect zijn, maar het kan ook anders verklaard worden.

Maar ik ben daar wel vaker op ingegaan en dus zou ik zeggen kijk eens op Businessinsider naar de mooie grafiek.

Impact QE VS op staatsobligaties

Bunds

Nu zagen we de afgelopen weken de Bund al toppen en ook de swaprates liepen op naar 2,25%. Ook de inflatieswaps lopen op. Ondertussen zijn veel rente’s nog negatief. Op de ECB-site staan de negatieve rentes tot zes jaar, maar de Bund (tienjaars) heeft dus een verkoopsignaal gegeven.

In mijn fonds heb ik posities op een stijgende rente en een dalende Bund.

Bund

De Bund heeft sowieso een megabeweging achter de rug. Dus als u in die obligaties zit, dan kan het geen kwaad om uzelf een beetje te beschermen door een Turbo short of een putje te kopen.

Bund

Aandeleneffect

Als u terugkijkt op deze grafiek van 2005 (wekelijkse data) dan ziet u dat de obligatiebeleggers het prima gedaan hebben tot nu toe.

Iets anders op Twitter had ik een plaatje van ritholtz.com met de effecten op de aandelen. 

Rendement S&P 500 tijdens QE

Een ander effect van QE aankondigen en QE zelf, is het effect op de valuta. We zien recent de euro omlaag vallen en daarmee de dollar omhoog jagen. Dat heeft weer grote effecten op de beurs. Denk maar wat er met de Zwitserse beurs gebeurde na de beweging van de frank.

Op langere termijn is er steun op 1,08 en 1,05 en op 1,00 en daarna op 0,85.

 

grafiek euro-dollar

Als u even kort kijkt, dan is het ook wel allemaal heel hard gegaan en zou u bodemvorming verwachten. Want ik neem aan dat die Amerikanen niet gelukkig zijn met de sterke dollar.

grafiek euro-dollar

De indices

Ik houd zelf rond deze niveaus rekening met een aftoppende en zelfs dalende AEX. Op basis van het eerder genoemde vlagpatroon was 485 de target.

AEX Twindicator

Als we kijken hoe weinig zwarte candle’s er in de AEX zitten, dan zou u bijna een klacht voor discriminatie indienen.

Dax index

De DAX zou ook weerstand op deze niveaus moeten krijgen. Zeker als we weten dat de Amerikaanse markten moeilijk liggen.

 

Dow jones

Ik dacht dit gebeurt nooit... De Dow Jones index heeft een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

 

S&P 500

En ook de SP500 geeft een bevestiging en heeft ook verkoopsignaal.

De Russell2000, de Amerikaanse midkap index doet al een tijdje niet mee omhoog, maar heeft nog geen verkoopsignaal van de Twindicator.

Russel 2000

De VIX loopt wat op en zit boven het 200-daags gemiddelde. De VIX is nog laag en dus zijn opties nog goedkoop.

VIX

De banken doen het nog relatief goed, maar zoals jullie weten, handel ik contrair en dus vind ik het leuk om een gokje te wagen omlaag.

ING

Vorige week noemde ik al JP Morgan als short en dit aandeel is al redelijk hard aan het verzwakken. Maar let wel, officieel is er nog geen verkoopsignaal.

JP Morgan Chase

Cees contra Buffett

Op de beurs ben ik niet alleen een contrair in hard oplopende aandelen, maar ook ben ik ook negatief op bedrijven zoals IBM. Buffett vindt het een mooi aandeel. Ik deel zijn mening niet en voorzie juist een veel verdere daling in dit fonds. De Twindicator geeft bijna een sell.

IBM

IBM is ook een sell als we naar de langere termijn kijken. Ik zie een soort hoofd-schouderpatroon en dus nog veel lagere koersen.

IBM

Nu ik contrair ben met Buffett is het ook wel leuk te zien dat Buffett een verkoopsignaal van zijn aandeel heeft.

Berkshire Hathaway

Sprekend over verkoopsignalen, is het wel leuk te zien dat het signaal Tesla prima gewerkt heeft.

Tesla

Even positief afsluiten

Ik ben voor korte termijn best positief op Gemalto. Dit aandeel zit in een groei sector en er staat nog een koopsignaal. GTO is de beste? Als we het over Ferrari’s hebben dan is een GTO wat mij betreft de beste, maar als we het over aandelen hebben was GTO (=Gemalto) niet de beste.

Langere termijn is het grafisch nog steeds niet een plaatje waar u vrolijk van wordt. Het kan best een grote hoofd-schouder worden. Maar voorlopig een leuk long met een stoploss.

Gemalto

 

Gemalto


Who wants to live forever, zong Queen al. Dus wie wil er eeuwige bemoeienis met de beurzen en andere financiële markten vanuit de overheid? Want wat denkt u dat er gebeurt als de centrale banken niet meer kopen? Wat zullen alle meelopers dan gaan doen?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 9 maart 2015 10:56
  bedankt voor de analyses. Landelijke belastingen omlaag maar de lokale belastingen fors omhoog namelijk de persoonsgebonden belastingen, zoals: boetes, parkeergelden, WOZ, waterschapsgelden etc. Het zou me niet verbazen als dergelijke belastingen niet meetellen in de belasting druk.
  Op zoek naar short BUND. Short aandelen? Dat komt er wel aan en als ik analisten goed lees zal dat gaan plaatsvinden als DOW omlaag geduwd wordt vanwege tegenvallende resultaten vanwege dure usd. Anderzijds schijnt het zo te zijn dat er een vlucht in usd uit eu op gang zal komen vanwege de euro. Hoe dan ook, ik ga weer naar zwitserland en ben benieuwd hoe duur het is voor een euro om daar te zijn.
 2. [verwijderd] 9 maart 2015 12:37
  Neem een extreme QE situatie:

  EU overheden schrappen hun belastingen helemaal. Scheelt een hoop fraude. Geen controle meer nodig ook. Een geen belastingambtenaren en adviseurs e.d. Heel goed voor het land dus.

  Probleem is dat overheden wel uitgaven hebben. Maar daarvoor geef je tot in het oneindige staatsobligaties uit. Draghi koopt ze wel op met verzonnen geld.

  En ja, dan krijg je inflatie. En inflatie is... belasting via de achterdeur. Dat is QE nu dus ook.
 3. wwilliamss 9 maart 2015 13:00
  quote:

  korbe007 schreef op 9 maart 2015 10:56:

  bedankt voor de analyses. Landelijke belastingen omlaag maar de lokale belastingen fors omhoog namelijk de persoonsgebonden belastingen, zoals: boetes, parkeergelden, WOZ, waterschapsgelden etc. Het zou me niet verbazen als dergelijke belastingen niet meetellen in de belasting druk.
  Op zoek naar short BUND. Short aandelen? Dat komt er wel aan en als ik analisten goed lees zal dat gaan plaatsvinden als DOW omlaag geduwd wordt vanwege tegenvallende resultaten vanwege dure usd. Anderzijds schijnt het zo te zijn dat er een vlucht in usd uit eu op gang zal komen vanwege de euro. Hoe dan ook, ik ga weer naar zwitserland en ben benieuwd hoe duur het is voor een euro om daar te zijn.
  Short bond: TBT
 4. [verwijderd] 9 maart 2015 15:50
  @Poldersuckelaer Je zou slechts ter duurzaam het verder bij

  “Marcel Tak for president!”

  latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euroschulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen na o.m. door twee westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met de gevolgen van het in een machtsvacuüm door de terreur organiserende organisatie IS in handen krijgen van de misdadige touwtjes in een mondiaal (sub)urbanisatieproces,

  al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met een ongekende angst voor vreemdelingen in de hysterische waan van de dag tussen de met de van boven verkregen wijsheid in pacht te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop,

  kunnen zeggen dat iedere belegger, (multinationale) onderneming, overheidsinstelling in ieder hoge, lage of hongerloontjes land in de vaart der volkeren op de ronde of platte aarde aan het einde van het jaar graag wat centjes overhoudt, en eventueel, als het op de korte of lange termijn even kan, een binnen een bepaalde horizon zonder garanties voor de toekomst een bepaald gewenst rendement hoopt te realiseren.

  Of het in het soeverein bij een mogelijke uitslaande brand betrokken “soevereine” hoge lonen land Nederland,

  de vooralsnog grotendeels onder de zeespiegel en niet in de woestijn waar heilige boeken zijn ontstaan gelegen “soevereine”lidstaat van de EU, het als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

  in een glazen bol qua koffiedik kijken realistisch is om te verwachten dat de EU overheden op korte termijn hun belastingen helemaal schrappen , wat uiteraard een hoop fraude bijvoorbeeld in de

  “We herkennen ons in onze ivoren toren onder het duurzame motto ‘Wie bewaakt de bewaker in de ivoren toren van de bewaker in de ivoren toren van de bewaker in de ivoren toren’ niet in het geschetste beeld ivoren, u moet in een andere ivoren toren van de bewaker zijn die zich niet in het geschetste beeld herkent zijn”

  van het bedrijfsleven en de overheid op de korte en lange termijn kan schelen omdat in dat geval inderdaad helemaal geen controle van een bewaker in een ivoren toren meer nodig is, en de sleuteltjes van de ivoren torens EINDELIJK weggeworpen kunnen worden, en de ivoren torens op de hiervoor geschikte locaties EINDELIJK omgebouwd kunnen worden tot hotels en de overige ivoren torens EINDELIJK kunnen worden gesloopt voor bijvoorbeeld groenvoorzieningen wat alleen maar goed voor de ozonlaag kan zijn,

  is vooralsnog een zaak van koffiedik kijken, maar blijft uiteraard een zaak die bijna alle ca. 7,2 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met een ongekende angst voor vreemdelingen in de hysterische waan van de dag tussen de met de van boven verkregen wijsheid in pacht te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop over 1 kam te scheren mensen op de ronde of platte aarde duurzaam nastreven.

  Aan de andere kant hebben uiteraard de ca. 7,2 miljard verschillende mensen op de ronde of platte aarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen in een mondiale valutaoorlog in het mondiale (sub)urbanisatieproces in de vaartder volkeren geen enkel bezwaar tegen een gezonde inflatie van ca. 2%,

  en zal men het feit dat Amerikanen in het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van de You Naait Het Steeds met de Gouden Dollar niet gelukkig zijn met de sterke dollar al dan niet in naam van de vrijheid niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met een ongekende angst voor vreemdelingen in de hysterische waan van de dag tussen de met de van boven verkregen wijsheid in pacht te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop voor kennisgeving aannemen.
 5. [verwijderd] 9 maart 2015 16:11
  "(...) en zal men het feit dat Amerikanen in het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van de You Naait Het Steeds met de Gouden Dollar niet gelukkig zijn met de sterke dollar al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met een ongekende angst voor vreemdelingen in de hysterische waan van de dag tussen de met de van boven verkregen wijsheid in pacht te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop voor kennisgeving aannemen."
 6. Ries 9 maart 2015 17:25
  In begrijpt iets niet. Kan iemand mij uitleggen hoe je met het opkopen van obligaties (koersen van obligaties gaan dan omhoog, toch?), de rente gaat oplopen? Bij obligatiekoersstijging gaat de rente omlaag,... toch?
  Ook als je meer geld in omloop brengt dan is aanbod van geld groter en zal de prijs van geld, de rente, dalen. Dus hoe gaat Draghi dan de rente en dus de inflatie omhoog krijgen door obligaties op te kopen?
 7. [verwijderd] 9 maart 2015 18:42
  @Ries Ik doe een poging: de heer Draghi zal in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren als een deskundige brandweerman datgene doen om met de door de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "soevereine" lidstaten van de EU in de eurozone als dubieuze debiteuren en dubieuze crediteuren ter beschikking gestelde instrumenten en middelen een vrije val van de euro te voorkomen,

  waar niemand in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met een ongekende angst voor vreemdelingen in de hysterische waan van de dag tussen de met de van boven verkregen wijsheid in pacht te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor de kop op zit te wachten,

  zodat op eurozone niveau de weeffouten van een in Maastricht in de euforie na de val van de Berlijnse muur door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken middels politieke afspraken in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren hersteld kunnen worden.

  Op het niveau van een mondiale valutaoorlog doen de financiële instellingen, bijvoorbeeld in het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld You Naait Het Steeds op het gebied van het bijprinten van de Gouden Dollar en in de eurozone t.a.v. van hetgeen wat te manipuleren is met de manipulaties datgene wat de munteenheid van de hoge, lage, of hongerloontjes landen onder het duurzame motto

  "Wees slim, koop mondiaal onze spulletjes, vergeet u vooral niet om na twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een modiaal (sub)urbanisatieproces in een MacDonald's hapsnap tv cultuur van een hoge, lage of hongerloontjes land op tijd een nieuw in een hongerloontjes land te fabriceren perfect priegelschermpje voor uw gsm dat geen snoer meer heeft van de internetindustie die geen lopende band meer heeft zoals in de spookstad Detroit is te zien, te kopen, zodat u met uw vette vingers weer op een nieuw priegelschermpje kan drukken, wees nog slimmer, koop onze spulletjes niet"

  op de valutamarkt niet te duur of te goedkoop maakt.
 8. slei 9 maart 2015 22:32
  "...Het toevoegen van liquiditeit aan de markt was nodig in 2008, maar of het nu nog nodig is?"
  Precies, beleid komt (vergelijkbaar met eerder anticyclisch overheidsbeleid) bijna per definitie op het verkeerde moment. Goede timing is zo goed als onmogelijk.
  Over een paar jaar geven ze je gelijk, Cees (Frank)! QE en huidig ECB-beleid is niet goed - verkeerde actie op het verkeerde moment, nieuwe bubbel (= verstoring markt).
 9. [verwijderd] 10 maart 2015 02:40
  @slei Op al die perfecte slimme gsm's die geen snoer meer hebben van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft zoals in de spookstad Detroit is te zien kan iedereen met zijn of haar vette vingers met een druk op het priegelschermpje een keur van slimme timingsprogramma's op het priegelschermpje toveren,

  zodat goede timing die sowieso zonder die slimme priegelschermpjes reeds mogelijk was, uiteraard terdege mogelijk is, u noemt iets, en het is te timen,

  al blijft het timen voor de korte of lange termijn uiteraard een zaak die iedereen weer anders zal invullen, het is bijvoorbeeld op beleggingsgebied maar wat je binnen een bepaalde horizon uiteraard zonder garanties van in het verleden behaalde resultaten aan het timen bent,

  zodat afgevraagd kan worden of de auteur verschrikkelijk blij zal zijn als hij als een soort helderziende die in een glazen bol naar een verstoorde markt heeft gekeken op een gegeven moment t.a.v. zijn toekomstvoorspelling gelijk krijgt.
 10. [verwijderd] 10 maart 2015 03:08
  Goed verhaal, en ik ga er helemaal in mee. Enkel dit begrijp ik niet:

  Nu doet Draghi dit niet om de economie te stimuleren, maar om inflatie en dus hogere rentes te creëren

  Want door het opkopen zijn de rentes toch helemaal tot het nulpunt gedaald. Je creeert hier toch geen hogere rentes mee ? De rentevergoedingen zijn kunstmatig schandalig laag nu. En een lage rente duidt nu eenmaal niet op inflatie.
  Toch blijft het een vreemd verschijnsel, er is nu zoveel liquiditeit (lees: geld) in de markt, dat dit onherroepelijk tot inflatie moet leiden. Die inflatie is er ook wel; dat zie je in de aandelenkoersen.
  Je ziet het ook in de obligatiemarkt (je moet meer betalen voor de bund en krijgt er steeds minder rentevergoeding voor terug). Kortom, we hebben inflatie, alleen niet de bijbehorende hoge rentes die daar bij zouden moeten horen.
  Uw geld wordt momenteel legaal "gestolen" op deze wijze.
 11. [verwijderd] 10 maart 2015 10:17
  quote:

  Theo Benschop schreef op 10 maart 2015 02:40:

  @slei Op al die perfecte slimme gsm's die geen snoer meer hebben van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft zoals in de spookstad Detroit is te zien kan iedereen met zijn of haar vette vingers met een druk op het priegelschermpje een keur van slimme timingsprogramma's op het priegelschermpje toveren,

  zodat goede timing die sowieso zonder die slimme priegelschermpjes reeds mogelijk was, uiteraard terdege mogelijk is, u noemt iets, en het is te timen,

  al blijft het timen voor de korte of lange termijn uiteraard een zaak die iedereen weer anders zal invullen, het is bijvoorbeeld op beleggingsgebied maar wat je binnen een bepaalde horizon uiteraard zonder garanties van in het verleden behaalde resultaten aan het timen bent,

  zodat afgevraagd kan worden of de auteur verschrikkelijk blij zal zijn als hij als een soort helderziende die in een glazen bol naar een verstoorde markt heeft gekeken op een gegeven moment t.a.v. zijn toekomstvoorspelling gelijk krijgt.
  weeffouten in de opzet van de EU? Men wist wat de tekortkomingen waren of anders was men zo onnozel. Griekenland is niet het probleem zoals men dat voorwendt, het probleem was en is de EU/Brussel. Over Oostenrijk en de Hypobank lees je nu hetzelfde. Oostenrijk schreef Brussel, niets aan de hand. Ok, zei de euro-commissie. Nu blijkt er wel iets aan de hand te zijn. Zoals gewoonlijk: fraude en corruptie. Begint erop te lijken dat oekraïne een welkome afleiding is om de aandacht van het falen van de EU/euro af te leiden.
 12. Arod74 12 maart 2015 10:43
  Ierland is op het moment goed bezig. Die komt deze week met een staatslening van (ongeveer) 30 jaar en 10 maanden, dat is dus net binnen de grens van "minder dan 31 jaar" die de ECB hanteert voor looptijden van leningen die ze opkopen.

  Ik denk dat de andere landen wachten tot de rente nóg verder zakt voordat ze met zulke looptijden aankomen zetten. Het is dat, of ze liggen te slapen...
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links