Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem, of wel?

Dit weekend vergeleek ik tijdens de Winnen op de beurs-cursus met Royce Tostrams de situatie op de beurs met de situatie in 2000-2001. Toen waren de waarderingen van aandelen extreem en kijkt u eens naar onze hitlist uit Reuters We zien een lijstje met bedrijven die ietsjes overgewaardeerd staan.

De top-5:

 • Salesforce: 6533 keer de winst
 • Tableau Software: 2019 keer de winst
 • Athenehealth: 1714 keer de winst
 • Qlik Technologies: 936 keer de winst
 • Amazon: 747 keer de winst

Let op dit zijn dus bedrijven die nog winst maken. We hebben ook nog een hele groep die verlies maken, maar wel tientallen miljarden waard zijn zoals Tesla.

Maar dan kan het nog gekker: bedrijven met een Taxi App (Uber) of met het gratis transfer van files (We Tranfer) of een gratis online opslagplek (DropBox) kunnen ook vele miljarden waard zijn.

Waarderingen
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Nu hebben we dit al een keer eerder gezien tijdens de internethype en toen ging het zo ver dat ik zelfs aangaf dat ik een heel ander vak zou kiezen als de beurs niet terug zou gaan. Nu weten we hoe dit uitgepakt heeft...

Maar ik overweeg om hetzelfde weer te gaan doen. Als de beurzen dit jaar niet extreem hard onderuit gaan, dan weet ik het niet meer.

Het kan natuurlijk altijd gekker. Op de televisie bij Annemarie van Gaal en John Williams in een Dubbeltje op zijn kant krijgen de probleemgevallen altijd de standaardtip dat ze moeten bezuinigen en meer inkomsten moeten krijgen.

Maar als ik kijk naar de economie dan is die aanpak heel vreemd en ouderwets, want we kunnen blijkbaar ook gewoon de schuld verdubbelen en dan kunnen ze weer een tijdje aflossen en is er geen enkel probleem meer toch?

Zo werkt het voor Griekenland én voor de hele wereld. Het werkt ook op meer microniveau. leest u dit artikel op ZeroHedge maar eens.

QE brengt rente omlaag

Ik zag een grafiek in de Global Investment Outlook van Aberdeen, die ik graag met jullie wil delen. De rente in eurozone is nu al onder de Japanse rente gedoken. Nu zijn de Japanners de koningen van de QE, ze zijn daar al jaren mee bezig.

Wij doen even hetzelfde in de eurozone en de rente is onder het Japanse scenario gedoken terwijl wij ook in het Japan-scenario zitten. Om te zien hoe het Japan afgaat, moeten we ook naar de Amerikaanse debt clock kijken. De Jappanners zitten al 227% boven hun bruto binnenlands product.

Maar daarmee vallen de Jappanners niet heel veel uit de toon met de situatie wereldwijd. In NRC stond vrijdag nog een leuk artikel:

Was er in 2007 nog 142 miljard schuld en noemden we dat de kredietcrisis en vonden we dat het logisch was dat de beurs in 2008 omlaag ging. Maar in 2014 was de mondiale schuld een tikkie hoger namelijk 199 miljard, dus hoe gaan we dit noemen? En gaan we het dan weer logisch vinden achteraf?

Verkoopsignalen grafiek ECB-rente

 

Op Business Insider zag ik wat andere leuke grafieken voorbij komen. Het waren de rente’s van een aantal Europese landen waaronder Italië.

Italiaanse rente op laag niveau

 

Nu ben ik een Italië-fan en hou van de auto’s, de wijn, het eten, het klimaat, et cetera, maar onze Italiaanse vrienden hebben ook al vaker in de historie bewezen iets minder goed te zijn met geld. Dus moet de rente aldaar nu op het laagste niveau in tweehonderd jaar staan? Of is dat toch iets teveel van het goede?

Het is hier fantastisch

Aandelen hebben het weer fantastisch gegaan. Ursul zou roepen dat het hier fantastisch is of zijn beleggers juist de fantasten? Immers de waarderingen zijn hoog, de rente is extreem laag en de schulden zijn extreem hoog. Om over mondiale spanningen als Oekraïene en Griekenland nog maar te zwijgen.

Hoewel één van deze punten al voldoende is voor een extreme correctie, zijn er optimisten die het nog veel hoger zien. Lang leve de Greater Fool-theorie

Grafiek Dow Jones

 

Nu is de trend nog omhoog. Maar als u een cursus technische analyse heeft gehad, dan moet u ook geloven dat de acceleratie van de beweging het einde van de trend is. En dan moet u eens op maandbasis naar de Dow Jones Transport Index kijken.

Grafiek Dow Jones Transport Index

 

Even inzoomen en ik zie een hamer gevolgd door een zwarte candle, die daarna niet overschaduwd is? Nu heb ik er geen verstand van maar ik heb geleerd dat dit niet positief is.

Maandgrafiek Dow Jones Transport Index

 

Leuk om te zien is de MSCI Wereld Index. We hebben bij ForTomorrow een fonds op de MSCI en omdat deze index het heel goed doet wil iedereen in dit fonds. Nu ben ik bij met deze inflow maar ik zou liever beschermd beleggen. Maar opnieuw: gelukkig heb ik er geen verstand van.

Grafiek MSCI

 

De AEX heeft mijn koersdoel op basis van het vlagpatroon tussen 480 en 485 keurig bereikt en dus is het een mooi moment om weer eens naar bescherming omlaag te kijken. Echt flauw moeten we nog niet zijn zolang onze indicatoren nog geen officiële verkoopsignalen gegeven hebben.

Twindicator AEX Index

 

Dit verhaal, los dat het een hoofdschouder-failure is, geldt ook voor de Duitse DAX. U moet dus kijken naar bescherming, maar er is nog geen reden om groot short te gaan.

Grafiek DAX

 

De S&P 500 is mooi tegen de bovenkant van de trend opgebotst en ook hier wacht ik op officiële verkoopsignalen. Natuurlijk kunt u best een gokje wagen maar niet te groot.

Grafiek S&P 500

 

Leuke fondsen voor een gokje

Hoewel Apple mooie producten maakt met enorme marges, blijven het toch luxe-producten en dus als het ooit weer iets minder goed gaat met ons, dan gaan we daar op bezuinigen. Ook hebben steeds meer oudjes de Apples en dat maar het toch ook weer minder hip voor de jongere generaties.

Ik zie wat zwakte in de grafiek en dus wil ik wel weer een keer een gokje wagen met een leuke turbo short.

Grafiek Apple

 

Een putje Apple voor de dorst Bij het aandeel Apple moet iedereen zich eens bedenken wat de firma BlackBerry ooit overkwam. Eerst waren ze hot en happening en toen…Kortom de les is: Er is niets zo moeilijk te voorspellen als de consument.

Grafiek BlackBerry

 

Er is technisch helaas nog geen reden om short te gaan in Salesforce, een aanbieder van CRM-pakketten. Mijn geduld wordt echter wel op de proe fgesteld.

Grafiek Salesforce

 

Amazon is eigenlijk een shortgelijk verhaal. Dus geduld is een schone zaak. Hoewel ik moet bekennen dat ik een putspreadje heb staan.

Grafiek Amazon

 

AIG laat je niet in de steek, of was dat AEG? Omdat ik het eerder over de kredietcrisis had, kijk ik maar even naar een bijzonder slachtoffer die er gewoon nog is: AIG. Op de weekgrafiek zien we al een tijdje zijwaartse patronen.

Nu kan de koers natuurlijk aan de bovenkant gaan uitbreken, maar mijn gevoel zegt me dat ze eerder aan de onderkant gaan uitbreken. Officieel wacht ik op verkoopsignalen, maar dit kon weleens leuk worden.

Grafiek AIG

 

Een ander aandeel dat ik in de gaten ga houden is JP Morgan. Banken kunnen blijkbaar niet meer failliet, als ik zo kijk hoe het weer in Oostenrijk is opgelost. Maar los van extremen, hebben we in dit fonds zijwaartse patronen en volgens mij meer kans op een daling dan een stijging. In de gaten houden dus.

Grafiek JP Morgan

 

ING heeft het verbazingwekkend goed gedaan de afgelopen tijd en ik wacht op tekenen van een top.

Grafiek ING

 

En nu ik het steeds over een enorme correctie heb is het wel goed om even te weten dat de 109-jarige Wall Street-legende Irving Kahn is overleden. Hij verdiende geld aan de daling van 1929 en had veel cheeseburgers en veel vlees. Kortom er zijn nog kansen voor mij? 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 maart 2015 10:29
  Beste Cees.. 2000 - 2001 met de internet hype was er géén sprake van QE..

  Ook ik ben bearish ingesteld maar noteer ook de feiten..

  Tuurlijk komt er een keer een correctie.. No doubt.. alleen de vraag is..

  Wanneer en van welk niveau?..

  Btw goed stukje weer.. dit tegengeluid is nodig om te relativeren.

  Bedankt!
 2. FrankBuck 2 maart 2015 11:31
  Ik ga nu eens een keer niets zeggen over de negativiteit van Cees. Daar is nu wel genoeg over gezegd. Wel heb ik moeite met het serieus nemen van iemand die Jappanner schrijft. Een keer een schreiffaut maken kan maar als het meerdere keren voorkomt dan is het dus bewust gedaan. I rest my case.
 3. Sanglier 2 maart 2015 12:26
  Was er in 2007 nog 142 miljard schuld en noemden we dat de kredietcrisis en vonden we dat het logisch was dat de beurs in 2008 omlaag ging. Maar in 2014 was de mondiale schuld een tikkie hoger namelijk 199 miljard, dus hoe gaan we dit noemen? En gaan we het dan weer logisch vinden achteraf?

  Miljard biljard triljoen biljoen enz enz .
  Het valt allemaal niet mee die achtervoegsels bij de cijfers.
 4. [verwijderd] 2 maart 2015 13:10
  quote:

  FrankBuck schreef op 2 maart 2015 11:31:


  Ik ga nu eens een keer niets zeggen over de negativiteit van Cees. Daar is nu wel genoeg over gezegd. Wel heb ik moeite met het serieus nemen van iemand die Jappanner schrijft. Een keer een schreiffaut maken kan maar als het meerdere keren voorkomt dan is het dus bewust gedaan. I rest my case.


  Houd dan je mond dicht sukkel. Bijdehandjes zijn er al genoeg op deze wereld.
 5. [verwijderd] 2 maart 2015 20:00
  @FrankBuck Ik dacht na al deze zeer informatieve “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” informatie in een zeer leeswaardig artikel tussen allerlei waardevolle tips in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen na twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen, de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de chaos in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië waarin IS,

  net als Pol Pot in het in de chaos van het buurland Cambodja als bijverschijnsel van de Vietnamoorlog ontstane machtsvacuüm in de killing fields,

  de misdadige touwtjes in handen kreeg, de aan het rijk van het Kwaad en het Rode Gevaar van Dictator Poetin opgelegde sancties, welk soeverein land ondanks de sancties net als ieder land vijandelijke wapens van de NAVO in een buurland,

  i.c. het tussen twee machtsblokken in gelegen land Oekraïne, niet zal dulden, welk land voor het probleempje voor de onder het smeltende ijs van Siberië tikkende tijdbom en alle overige probleempjes van de hoge, lage en hongerloontjeslanden van de wereld de sleuteltjes in handen heeft,

  niet wetend wat u bedoelt met “de negativiteit” van de auteur,

  en niet wetend wat het uit zou kunnen maken Jappanner of Japanner,

  dat u dan al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht tussen de in de hysterische waan van de dag te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep van de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd of plaat voor de kop snel in naam van de vrijheid met een vingertje klaarstaat om met het vingertje in een zondebokken lynchende cultuur een zondebok aan te wijzen om het hierna met de van boven verkregen wijsheid in pacht

  “Wake up, wake up, eigen volk eerst, wij willen als achtergeblevenen achter een hoog zondebokken bestendig hek van het door de permanent verontwaardigd verongelijkte leider in de barre woestijn waar de heilige boeken zijn ontstaan tussen de traditionele bijbel- en koran studies in een traditionele zondebokken godsdienstoorlog met meer dan een miljard over 1 kam te scheren Moslims door beloofde keizerrijk de traditionele gulden terug zodat wij achter het hoge zondebokken bestendige hek in de rijen van de gaarkeukens van andere landen die alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone, zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus, op de valutamarkt op een presenteerblaadje voor een bodemprijs kregen aangeboden, de schulden tenminste met de traditionele gulden kunnen terug betalen, en de doodstraf invoeren, en het hele jaar van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

  in een zondebokken lynchende cultuur het verder in zondebokken verketterend scorende zin hierbij te laten,

  toen ik bemerkte dat Pascal111 met de woorden

  “Houd dan je mond dicht sukkel. Bijdehandjes zijn er al genoeg op deze wereld.”

  reeds inhoudelijk op uw reactie op afdoende wijze was ingegaan, al is het alleen maar dat sinds internet op de ronde of platte aarde ca. 7,2 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht tussen de in de hysterische waan van de dag te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep van de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd of plaat voor de kop over 1 kam te scheren mensen de potentiële mogelijkheid hebben om vanachter een home desktop computer op een toetsenbord of met de vette vingers op een priegelscherm van een gsm dat geen snoer meer heeft van de internetindustrie dat geen lopende band meer heeft met de gevolgen van dien voor de werkgelegenheid, zoals dit in de spookstad Detroit is te zien,

  hun al dan niet scorende of bijdehante zegje in het kader van de vrij te uiten meningsuitingen al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht tussen de in de hysterische waan van de dag te voeren beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep van de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor het hoofd of plaat voor de kop kunnen doen,

  die dan ook niemand al dan niet in de geheime torens van de wapenindustrie van de verreweg sterkte politieagent van de wereld You Naait Het Steeds allemaal zal kunnen lezen,

  maar waarvan de strekking uiteraard iedereen in en buiten de eurozone geheel duidelijk is, zoals de voorspelbare reacties in de strijd tussen de elkaar van het erf schietende door de Teaparty gegijzelde Republikeinen en Democraten op de interessante link

  www.zerohedge.com/news/2015-02-28/mos...

  met het interessante gedeelte “The reality of the matter is that the “tax and spend Democrats” and the “tax and spend Republicans” are both responsible for getting us into this mess.” in het gedeelte

  “When Barack Obama took the oath of office, the U.S. national debt was 10.6 trillion dollars. Today, it has surpassed the 18 trillion dollar mark. And even though we are being told that “deficits are going down”, the truth is that the U.S. national debt increased by more than a trillion dollars in fiscal 2014. But that isn’t good enough for Obama. He says that we need to come out of this period of “mindless austerity” and steal money from our children and our grandchildren even faster. In addition, Obama wants to raise taxes again. His budget calls for 2 trillion dollars in tax increases over the next decade. He always touts these tax increases as “tax hikes on the rich”, but somehow they almost always seem to end up hitting the middle class too. But whether or not Congress ever adopts Obama’s new budget is not really the issue. The reality of the matter is that the “tax and spend Democrats” and the “tax and spend Republicans” are both responsible for getting us into this mess. Future generations of Americans are already facing the largest mountain of debt in the history of the planet, and both parties want to make this mountain of debt even higher. The only disagreement is about how fast it should happen. It is a national disgrace, but most Americans have come to accept this as “normal”. If our children and our grandchildren get the opportunity, they will curse us for what we have done to them.”
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

salesforce.com

285,630 24 sep
+7,770 +2,80%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links