Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rode candlestick

Voor het eerst sinds 16 februari werd er gisteren een rode candlestick gevormd. Hierbij ligt de slotkoers onder de openingskoers van die dag. Vanaf de bodem op 9 februari bij 447,25 is dit pas de tweede rode candlestick. Deze candlestick maakte overigens deel uit van een tweedaagse harami.

Of hiermee een topje is gevormd net boven de 481 is nog niet te zeggen. De terugtests van de afgelopen twee weken bleven elke keer beperkt tot slechts enkele punten. Zolang er geen duidelijke topvormingsignalen en neerwaartse doorbraken plaatsvinden, blijft de opwaartse druk naar hogere niveaus intact.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Té krachtig

De markt is erg krachtig en de AEX is vanaf de medio januari-bodem bij 411,25 tot op heden 70 punten opgelopen. Een stijging die we in de afgelopen jaren niet veel hebben gezien. Tijdens deze zeer steile opgaande beweging vond tussendoor een tijdelijke consolidatie plaats.

Vanaf de 459,45 viel de index terug naar de bodemzone 446,45 tot 447,25. Ik had destijds al verwacht na het behalen van mijn koersdoel voor het eerste kwartaal (zone 450 tot 462), dat de tweede correctie van dit jaar zou starten.

Niets bleek minder waar, de opwaartse weg wordt al weer ruim twee weken vervolgd en ook in de zone 470 tot 474 werd geen top gevormd. In deze zone lagen meerdere belangrijke horizontale niveaus uit de jaren 2006 – 2008 maar ook de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. 

Top bij 494

De opwaartse doorbraak hiervan betekende een volgende fase en versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Ik heb mijn langetermijnkoersdoel aan het begin van het jaar dan ook verhoogd voor de komende negen tot twaalf maanden van 495 naar 564, ofwel van de top uit 2008 naar de top uit 2007.

Als we er overigens vanuit gaan dat de consolidatie tussen de 459,45 en 446,45 een vlagpatroon is geworden dan is vanuit dit patroon een doel te berekenen van 494 punten, ongeveer gelijk aan de top uit 2008. Dit is te berekenen door de stijging van 411 naar 459 op te tellen bovenop de bodem bij 446.

Het is echter onmogelijk te zeggen waar en wanneer precies de top geplaatst zal worden. Ik houd hier in de komende tijd wel rekening mee waarna alsnog een forse correctie kan starten.

Maximaal drie gaps

Een dergelijke krachtige stijging, de zware overboughtconditie van de indicatoren en de zeer positieve algemene opinie lijken nog steeds voorbodes te zijn van een forse tegenreactie. Een harami kan een toppatroon zijn, maar zolang er geen neerwaartse signalen bijkomen, blijft een verdere stijging reëel.

Vanaf de 447,25 zijn er ondertussen drie opwaartse gaps gevormd. Ik las gisteren op het forum dat drie gaps meestal het maximum is voordat een markt draait. Dit hoeft zeker niet, belangrijk is dat de laatste gap (exhausting) snel wordt gesloten om van dit maximum te kunnen spreken.

Deze gap ligt tussen de 475,20 en 475,75 en is eigenlijk te klein om een exhausting gap te kunnen zijn. Dit is overigens wel het eerste duidelijke steunpunt. Daaronder liggen de volgende gaps tussen 469,50 en 472,50 en tussen 464,40 en 465,30.

Eerste verzwakking

Een sluiting van de meest recente gap zou overigens wel een eerste verzwakking kunnen betekenen. Toch is het belangrijk om een duidelijk neerwaarts te signaal te verkrijgen dat de scherp stijgende zeerkortetermijnbodemlijn (vanaf de 447,25) vandaag bij 469,80 wordt gebroken.

Door de steilheid van deze bodemlijn zal dat slechts een kwestie van tijd zijn. Een slot daaronder kan het startsignaal van de tweede correctie van dit jaar inhouden. Zolang dat niet gebeurt, lijken hogere koersen nog mogelijk. Weerstand ligt verder nog bij 482 en 487.

Ook in andere indices is de steilheid van de stijgende trend enorm:

  • De DAX nadert de sinds december stijgende toppenlijn, nu rond de 11.400. Onder de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn van nu 11.020 treedt een eerste verzwakking op.

    Daggrafiek DAX Index
    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Ook de Stoxx Europe 600 versteilde zijn middellangetermijn nadat de langere stijgende toppenlijn opwaarts werd gebroken. Mijn eind vorig jaar afgegeven koersdoel bij 400 punten komt ook snel in zicht. Hier is de koers nog 13 punten van verwijderd.

    Daggrafiek Eurostoxx 600
    Klik op de grafiek voor een grote versie

Het opwaarts potentieel begint dus af te nemen en we moeten zeer alert zijn op topvormingsignalen in de komende tijd en de verslechtering die optreedt onder scherp stijgende bodemlijnen. De kans op een forse correctie is groot, maar eerst nog hogere jaartoppen blijven realistisch.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

582 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
582 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links