Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland - Europa: gelijkspel

De afgelopen week stond in het teken van Griekenland. Dat leidde er uiteindelijk toe dat beide partijen zich als winnaar uit de bus lieten komen. Wat dat betreft is politiek iets heel bijzonders, als een goochelaar die het publiek met veel handengezwaai en schaar geklede dames afleidt.

Maar hoe bizar het allemaal ook was, de verschillende aandelenindices gingen gewoon omhoog. Zelfs in de Griekse aandelen waren enorme rendementen te verdienen.

Grafiek Griekse Athex Index

 

Gehypnotiseerd

Bizar is ook te zien dat we de Oekraïense strijd met inmenging van de Russen, eerst als een probleem zagen aldaar en zelfs als probleem voor de wereldvrede, maar de aandelenindices zijn daar wereldwijd niet echt op omlaag gegaan.

Dan volgt er een bestand en krijgen we zelfs een rally op Wall Street en niet veel later blijkt het bestand niets in te houden en wordt er gewoon door gevochten... En er gebeurt niets.

De media hebben het er nauwelijks over en op de beurs is het geen issue. Het lijkt alsof iedereen gehypnotiseerd is door een bijzonder krachtveld. De beurs van Rusland is ook gewoon weer opgeveerd.

Grafiek Russische index

 

De economische belangen wegen uiteindelijk steeds zwaarder dan onze mening over landje-pik in onze Europese bufferzone. Sprekend van Europa. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en nu we weten hoe hard en sterk Griekenland is weten we ook iets over de euro.

Grafiek EUR/USD

 

Maar voorlopig zien we dit als positief in de valuta-oorlog.

Grafiek AEX door de top

 

De AEX is uit het eerdere toppatroon gebroken en als het echt een up flag is dan kan het technisch gezien richting de 485. Als de koers weer onder de 445 duikt, kunnen we een veel grotere beweging omlaag verwachten. Maar voorlopig moet ik dus niet te veel tegen de wind in plassen als ouwe beer.

Grafiek Duitse DAX Index

 

De Duitse DAX had eerst een hoofdschouder en toen een uitbraak omhoog, maar nu moet wel snel die top uitgenomen worden anders kan het alsnog een soort dubbele top worden. Maar ook hier volop koopsignalen in zowel de Twindicator als de EB-indicator. Pas onder de 10.587 punten krijgen we een verkoopsignaal.

Koopsignalen grafiek DAX Twindicator

 

De Twindicator heeft het dus nog steeds beter gezien dan ik.

Engelse index FTSE 100 zijwaarts

 

De Engelse beurs is overigens al een tijd zijwaarts aan het gaan. De vraag komt dan ook op of u er echt in gelooft dat het hoger gaat.

Koopsignalen Dow Jones

 

De Dow Jones staat ook nog op een koopsignaal, maar ook hier geen echt overtuigende hogere niveaus.

Grafiek Nasdaq overtuigend hoger

 

De Nasdaq blijft wel overtuigend hoger gaan en dat terwijl er toch een hoop bedrijven zwaar overgewaardeerd staan. In deze index it is a party like 1999 zou Prince zingen...

Grafiek Russell hoger

 

De Russell zet ook zijn eerste stapjes naar hogere niveaus. Na lang zijwaarts gegaan te zijn hebben we nu een hogere top. Als beer moet je dus voorzichtig zijn.

Verkoopsignalen grafiek Shanghai

 

De Chinese indices hebben nog wel verkoopsignalen, zo heb ik een verkoopsignaal in de Twindicator. Maar ik zie ook een dubbele top. Wellicht leuk een gokje met een turbo short te wagen.

Adobe is te duur

 

Een aandeel dat ik al veel langer veel te duur vind is Adobe. Alle PDF-programma’s zijn gratis en de photo-bewerkingsprogramma’s van de concurrent zijn goedkoper en volgens specialisten beter. Ondanks alles blijft Adobe gewoon stijgen.

Ik zou bijna zeggen dat ze met een bubbel bezig zijn. Maar deze oude beer blijft gewoon even lekker op zijn handen zitten, want hoe hoger het gaat hoe mooier de puts worden.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 februari 2015 10:19
    Adobe? Foxit werkt makkelijker, tot op heden. Ik las dat banken niet mee willen werken aan Draghi. Hm. Als persoon moet ik dat wel want verplicht door overheden. Pluk ze kaal, slaat nu terug op politici naar ik hoop. Straks hard omlaag om angst aan te jagen en dan weer hard omhoog want negatieve rente.
  2. [verwijderd] 23 februari 2015 14:28
    Het zou best kunnen dat alle ca. 7,2 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen door het door de auteur ook waargenomen bijzondere krachtveld inderdaad door een soort weg in de vaart der volkeren naar boven gehypnotiseerd is,

    en de wereld dus na twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië waarin IS de misdadige touwtjes in haden kreeg in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in een mondiaal urbanisatieproces aan de vooravond staat van gouden eeuwen die voor alle volkeren in alle landen op de ronde of platte aarde aanbreken,

    weliswaar met de gevolgen van dien voor de aandelen in de al dan niet geheime oorlogsindustrie van bijvoorbeeld de verreweg sterkste politieagent van de wereld You Naait Het Steeds,

    maar dat is dan helaas niet anders,de mensen in de You Naait Het Steeds kunnen immers niet alles hebben, waar zouden ze het in een kingssize MacDonald's hapsnap tv cultuur moeten laten.

  3. Rubicon 23 februari 2015 18:13
    Opmerkelijk hoe de auteur van deze schrijfsels geopolitieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen probeert te relateren aan TA grafieken en andersom.
    Nu ben ik niet zo erg ingevoerd in deze pseudo wetenschap, maar ik meen toch altijd begrepen te hebben dat TA nu juist al het gebeuren in de grote boze buitenwereld verdisconteerd heeft in genoemde grafieken.
    Hoe dan ook, er is kennelijk een markt voor.
  4. [verwijderd] 23 februari 2015 22:45
    @Klecram In retorische zin: wat zou er “opmerkelijk” aan kunnen zijn dat de auteur in uw woorden in zijn “schrijfsels” “geopolitieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen probeert te relateren aan TA grafieken en andersom.”,

    nu u in uw woorden als “niet ingevoerde in deze pseudo wetenschap” op het gebied van oorzaak en gevolg altijd meent begrepen te hebben dat “TA nu juist al het gebeuren in de grote boze buitenwereld verdisconteerd heeft in genoemde grafieken”, waarvan niemand weet wat hier bijvoorbeeld in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in een mondiaal urbanisatieproces na twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen mis aan zou kunnen zijn,

    maar waar in uw woorden “kennelijk een markt voor is”, waarbij niemand weet wat hier mis aan zou kunnen zijn,

    terwijl u kennelijk van de veronderstelling uitgaat dat beleggen een wetenschap is waar alleen de ingevoerde wetenschappers zoals u in een glazen bol kunnen kijken om binnen een bepaalde horizon voor de korte en lange termijn duurzaam wél een wetenschappelijk verantwoord positief rendement bij te kunnen schrijven zonder garanties voor de toekomst?!?
  5. [verwijderd] 23 februari 2015 23:00
    "(...) i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië waarin IS, net als in het machtsvacuüm dat in de Vietnamoorlog als bijverschijnsel in het buurland Cambodja was ontstaan waarin Pol Pot de killing fields aanrichtte, de misdadige touwtjes in handen kreeg (...)"
  6. Rubicon 24 februari 2015 13:11
    quote:

    Theo Benschop schreef op 23 februari 2015 22:45:

    @Klecram In retorische zin: wat zou er “opmerkelijk” aan kunnen zijn dat de auteur in uw woorden in zijn “schrijfsels” “geopolitieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen probeert te relateren aan TA grafieken en andersom.”,

    nu u in uw woorden als “niet ingevoerde in deze pseudo wetenschap” op het gebied van oorzaak en gevolg altijd meent begrepen te hebben dat “TA nu juist al het gebeuren in de grote boze buitenwereld verdisconteerd heeft in genoemde grafieken”, waarvan niemand weet wat hier bijvoorbeeld in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in een mondiaal urbanisatieproces na twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen mis aan zou kunnen zijn,

    maar waar in uw woorden “kennelijk een markt voor is”, waarbij niemand weet wat hier mis aan zou kunnen zijn,

    terwijl u kennelijk van de veronderstelling uitgaat dat beleggen een wetenschap is waar alleen de ingevoerde wetenschappers zoals u in een glazen bol kunnen kijken om binnen een bepaalde horizon voor de korte en lange termijn duurzaam wél een wetenschappelijk verantwoord positief rendement bij te kunnen schrijven zonder garanties voor de toekomst?!?

    Wat de schrijver van deze quote met het laten verdrinken van de oorspronkelijke vraagstelling in een moeras van warrigheden en onsamenhangendheid beoogt, is mij volstrekt niet duidelijk. Ik had een inhoudelijke reactie meer op prijs gesteld. Wat drijft de schrijver met deze groteske respons. Is het de behoefte aan erkenning? de behoefte om een reactie te ontlokken? Welnu, proficiat, dat laatste is gelukt.
  7. [verwijderd] 24 februari 2015 15:26
    quote:

    korbe007 schreef op 23 februari 2015 10:19:

    Adobe? Foxit werkt makkelijker, tot op heden. Ik las dat banken niet mee willen werken aan Draghi. Hm. Als persoon moet ik dat wel want verplicht door overheden. Pluk ze kaal, slaat nu terug op politici naar ik hoop. Straks hard omlaag om angst aan te jagen en dan weer hard omhoog want negatieve rente.
    Natuurlijk willen de banken niet meewerken aan het tegen de huidige superhoge prijzen verkopen van hun negatief rederende staatsleningen, en natuurlijk wil Duitsland geen 300 mrd aan QE-geld ontvangen, natuurlijk...

    Maar op 1-3 staan ze wel te popelen. uiteraard, als je ze gaat vragen zijn ze gewoon tegen dat ze 300 mrd gratis geld krijgen en tegen het inleveren van negatief renderende obligaties waarmee ze enorme koerswinsten verzilveren. Tuurlijk...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links