Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overname PostNL door Royal Mail?

Is PostNL een interessante overnamekandidaat voor Royal Mail?

In het verleden is PostNL wel vaker als overnamekandidaat genoemd. Een van de grootste obstakels voor een potentieel geïnteresseerde partij was het pensioenfonds van PostNL. Dat pensioenfonds had een grote onderdekking en dat gaf voor de overnemende partij teveel onzekerheid. Dat probleem is inmiddels opgelost doordat PostNL het bedrag dat bijgestort moet worden, wanneer het pensioenfonds in onderdekking zit, heeft gemaximeerd.

Overnamekandidaat

Maandag werd door een bank geopperd dat PostNL een interessante overnamekandidaat zou kunnen zijn voor Royal Mail. Er worden een aantal goede argumenten genoemd. Royal Mail heeft een sterke balans en PostNL zou dan in een keer van zijn negatieve eigen vermogen af zijn.

PostNL heeft een state-of-the-art infrastructuur voor de bezorging van pakketten. Dit is de markt waar de groei in de toekomst vandaan moet komen. Royal Mail zou van deze knowhow kunnen profiteren, want de Britten zijn nog lang niet zover. Verder zou PostNL onder de vleugels van Royal Mail kunnen groeien. Uiteraard zijn er ook schaalvoordelen.

Er worden ook een aantal argumenten genoemd die wat minder goed zijn. Royal Mail en PostNL hebben een aantal dezelfde grootaandeelhouders, zoals BlackRock, Norges Bank en UBS. Naar mijn mening geen argument, want dit zijn ongeveer de grootste beleggers ter wereld en die zitten in vrijwel elk aandeel, vaak ook passief. Verder wordt Goldman Sachs genoemd als huisbankier van zowel Royal Mail als PostNL, ook niet erg sterk als reden voor een overname.

Belangrijker nog - en niet genoemd door de bank - is dat er vrijwel geen synergievoordelen te behalen zijn. PostNL heeft een bedrijf in de UK waar ze ongeveer 20% van de omzet behaald. Dit bedrijf zal vrijwel zeker afgestoten moeten worden vanwege de machtspositie die Royal Mail al heeft in de UK.

Kapitaalkrachtig

Royal Mail zou volgens het rapport stevig genoeg zijn om voor een eventuele overname nieuwe aandelen uit te geven. Royal Mail heeft een beurswaarde van ongeveer 4,9 miljard pond. PostNL heeft een beurswaarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Wanneer u uitgaat van een overnamepremie van 30% komt u op een totale enterprise value van PostNL van 2,5 miljard euro.

Daar moet u dan eigenlijk nog de waarde van het belang van 14,75% van PostNL in TNT Express vanaf halen. Dan komt u op een overnameprijs van ongeveer 2,1 miljard euro. Met 350 miljoen pond cash en ruimte op de balans om extra te lenen zal Royal Mail niet veel aandelen uit hoeven geven. Kortom Royal Mail kan PostNL zeker betalen.

Conclusie

Ik denk echter dat het nog te vroeg is voor een consolidatie in de Europese postmarkt. Veel landen hebben hun postbedrijven nog niet eens geprivatiseerd (Frankrijk, Italië). De Europese toezichthouders willen verder meer concurrentie op de Europese postmarkten, niet minder. Gezien de koersontwikkeling van het aandeel op 16 februari zien beleggers een overname van PostNL op korte termijn door Royal Mail ook niet gebeuren.

 


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

 1. mrt '15 Refresco IPO 1
 2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
 3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. watergeus 19 februari 2015 15:10
  Laatst voor een 92 jarige, opgenomen in een tehuis, de verhuisservice
  van Post NL ingeschakeld, haar oude brievenbus schijnt inmiddels weer vol te liggen en ik krijg mondjesmaat doorgestuurde post dat in overvloed bestaat uit bedrijven die me iets willen aansmeren en -tegen de wet op de privacy in- ongegeneerd melden dat ze het adres kregen van postNL. Zo'n bedrijf moet je niet overnemen maar [..]

  [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen aangepast.]
 2. forum rang 4 xof 19 februari 2015 16:33
  Interessant nieuws over Japan Post, die 1300 miljard usd aan Japanse staatsleningen in eigendom hebben. Dit jaar gaan ze naar de beurs en ze zullen toch wat anders moeten gaan doen met dat dode kapitaal op de balans. De eerste acquisitie van 5,1 miljard in Australie is nu een feit.

  Een verhoogde activiteit op de post en pakettenmarkt is aanstaande.

  Ik heb liever dat Herna zich bij Deutsche Post aansluit.

  Als RoyalMail ook maar even naar PostNL zou lonken, dan beginnen ze in Bonn ook te rekenen. Hun plannen mbt uitbreiding in Ecommerce sluiten prima aan bij PostNL.

  We gaan het zien en meemaken.

 3. forum rang 5 holenbeer 19 februari 2015 19:04
  quote:

  watergeus schreef op 19 februari 2015 15:10:

  Laatst voor een 92 jarige, opgenomen in een tehuis, de verhuisservice
  van Post NL ingeschakeld, haar oude brievenbus schijnt inmiddels weer vol te liggen en ik krijg mondjesmaat doorgestuurde post dat in overvloed bestaat uit bedrijven die me iets willen aansmeren en -tegen de wet op de privacy in- ongegeneerd melden dat ze het adres kregen van postNL. Zo'n bedrijf moet je niet overnemen maar [..]
  [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen aangepast.]
  al die bedrijven 10 klachtbriefjes/-pakketjes met hun meuk en nog wat andere rotzooi die je kwijt moet terugsturen op hun antwoordnummer, stoppen ze er zo mee... antwoordnummer.nl
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links