Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijftig Tinten Beer

De beren, waar ik ook bij hoor, kregen geheel in lijn met de populariteit van Vijftig tinten grijs een behoorlijk pak slaag de afgelopen week. Alle zaken worden positief uitgelegd al is daarbij wel een hoop fantasie nodig.

Neem Griekenland dat vorige week nog met hun stoere vertegenwoordiger zonder das en met leren jas kwam, die ineens vrijdag met een Burberry-sjaal een bespreking uit komt. Iedereen gaat er vanuit dat ze gewoon een half jaartje krijgen en dan kijkt helemaal niemand er meer naar.

Net zoals de Russen gewoon de Krim mochten annexeren en dit ook nu geen krant meer haalt. Griekenland geeft dus ineens een koopsignaal in de bankenindex...

Grafiek Griekse Index

 

Afgelopen week hadden we bijna een aanloop naar een derdewereldoorlog, maar uiteindelijk kwam er een verdrag rond Oekraïne. Ondanks dat de strijd voor het verdrag alleen maar opliep en het nu waarschijnlijk nog steeds niet rustig is, is dit ook weer gefixed en kunnen we allemaal rustig slapen.

Ook in de Russische index hebben we ineens weer koopsignalen.

Grafiek Russische index

 

Failure

Wat deed er nu zo pijn? Heel simpel er zijn hoofdschouderpatronen gevormd in de meeste Europese indices en dus ook in de Duitse DAX. Het patroon viel mooi samen met de verhalen rond Rusland en Griekenland die beide onoplosbaar leken.

Want de Grieken willen natuurlijk geen ruzie thuis en zo kort na de verkiezingen kunnen ze moeilijk direct bakzeil halen. De Russische president Poetin is sowieso een gevaarlijke man en het spel dat hij speelt met de oude satellietstaten is een groot gevaar voor de wereldvrede.

Kortom de combinatie had dodelijk kunnen zijn voor de aandelenkoersen. Maar die gingen vrolijk hoger en daarmee verviel het negatieve patroon. Nu speel ik dit soort momenten voorzichtig, maar desalniettemin deed het even pijn in mijn portemonnee en in mijn ego.

Een failure-patroon kan de Duitse beurs nog veel hoger brengen.

Grafiek DAX Twindicator

 

In de AEX was er een soortgelijk probleem als in de Duitse DAX. En dus kregen we toch een vlagpatroon in AEX. Dit brengt ook hier een koersdoel rond 485.

Grafiek AEX Twindicator

 

Ook de Amerikaanse S&P 500 geeft ineens weer koopsignalen.

Grafiek S&P 500

 

Alles opgelost?

Door nog meer schulden aan te gaan, lossen we de problemen met de schuldencrisis op? Als u dat echt gelooft moet u gewoon zonder enige bescherming de markt in stappen.

Nu ben ik zo dom geweest om een groot aantal boeken over de kredietcrisis te lezen en zie geen of weinig verschillen tussen vóór 2007-2008 en de huidige situatie. Alleen is de rente nu zo laag dat we als er iets mis gaat geen enkele veiligheidsklep meer hebben.

Obligaties en dus ook de obligatietrackers zoals de TLT (op de plus twintig jaar looptijd) zijn de afgelopen tijd uit hun dak gegaan. Maar vreemd genoeg stijgt de lange rente ineens in de Verenigde Staten.

Ik zit heerlijk in deze lange bonds want heb zo een veel hogere yield dan Europa en ben bang dat de euro nog veel lager kan. Dus ik zit liever in de dollar dan de euro. Toch heb ik een verkoopsignaal in de Twindicator TLT? Schiet mij maar lek...

Grafiek TLT

 

Iets anders wat ik niet begrijp

Nu is er een vergrijzingtendens gaande, moeten banken nog naar schatting honderden miljarden ophalen om hun buffers aan te vullen en dus zullen die niet gemakkelijk geld uitlenen, is de internettrend pas net lekker aan de gang en is er nog steeds een overvloed aan commercieel vastgoed.

Kortom winkels en kantoren zouden geen interessante beleggingsobjecten moeten zijn. Maar toch schiet vastgoed omhoog en dat op lage rente. Maar als we historisch kijken is rente niet het allerbelangrijkste component achter vastgoed, erger nog, er is bijna geen direct verband.

Dus of de winkels en panden zijn verhuurd en tegen welke prijs dit gebeurt, zijn zaken die veel belangrijker zijn. Maar daar denkt de markt dus heel anders over.

Neem bijvoorbeeld Adler Real Estate. Dit is in een paar jaar vertienvoudigd. We krijgen dus het sprookje dat de markt vooruit loopt op de economie en dus dat de economie gaat opleven. Maar volgens mij is de economie al heel lang dood.

De spreekwoordelijk patiënt ligt aan een hartlongmachine en iedereen denkt dat hij nog leeft maar als we ooit de machine uitzetten dan zullen we er zeer waarschijnlijk achter komen da...

Grafiek Adler

 

Niet alleen de Griekse banken geven koopsignalen maar ook de Europese bankindex geeft een koopsignaal.

Grafiek banken

 

Snel naar de dingen die ik nog wel goed zie... Tesla begint steeds meer uit de gratie te raken. De beleggers beginnen ook langzaam maar zeker in te zien dat de concurrenten (Audi, BMW, et cetera) ook goed bezig zijn. En ook beginnen de subsidieregels ter discussie te komen.

Grafiek Tesla

 

Ze maken mooie telefoons, Ipads en verkopen muziek. Maar is dat een heel brede basis als bedrijf? En kan je met zo’n basis wel een van, zo niet het grootste bedrijf van de wereld zijn?

Er is heel veel vervangingsvraag geweest maar wie kan nu echt elk jaar een nieuwe telefoon kopen? En wat doen de concurrenten? Dus hoelang is dit allemaal houdbaar? Ik heb nog koopsignalen in Apple, maar hoelang nog?

Grafiek Apple

 

GoPro is ook een bedrijf dat geen heel breed pallet heeft. Nu is het pallet van hen wel heel smal maar het is ook wel een leuk voorbeeld van hoe snel het kan gaan. In oktober stond het nog rond de 100 dollar en nu rond de 45.

Grafiek GoPro

 

Gauw maar naar een aandeel waar ik positief op ben. DSM heeft een mooi koopsignaal gegeven en blijkt weinig last te hebben gehad van de stijging van de Zwitserse frank.

Grafiek DSM

 

Zelfs Swatch begint al weer op te krabbelen.

Grafiek Swatch

 

Nu zou ik persoonlijk liever geen aandelen Swatch kopen. Ik zou dan nog liever aandelen Fugro kopen. Ik heb een koopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Fugro

 

Dus hoewel de olieprijs gedaald is en we volgens de experts de komende tijd weer omlaag gaan in de olieprijs durf ik wel een gokje te wagen.

Grafiek volatiliteitsindex

 

Ik sluit af met de VIX Index. We zien dat de volatility weer helemaal terug gevallen is en zelfs een verkoopsignaal heeft gegeven in de Twindicator. Nog lagere volatility geeft dus rust aan.

Bizar blijft het wel... De beurs lijkt perverser dan de vijftig tinten en de beleggers zien alleen maar zon. De beren moeten maar even in winterslaap.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2015 10:58
    'vijftig pinten beer' bedoelde je? Kennelijk weet men niet waar het geld te parkeren want overal negatieve rentes? Wat betreft Putin: ik vraag me af of zijn idee van een eurasia-vrijhandelszone niet een droom is van iemand die in grote rijken wil denken maar nu dan handelszones. Er zijn overeenkomsten gesloten met China om die handelszone een duw te geven in de goede richting en met het doel de usd te ondermijnen. bedankt voor de grafieken en koersdoelen. De beurs is net zo bizar als de maatschappij, geen touw aan vast te knopen.
  2. [verwijderd] 16 februari 2015 12:59
    We had a tremendous study come out in the last week or so from McKinsey, who do a pretty good job of trying to calculate, track and total up the amount of credit outstanding, public and private, in the world. We’re now at the $200 Trillion threshold. That’s up from only about $140 Trillion at the time of the crisis. So we’ve had a $60 Trillion expansion worldwide of debt just since 2008. During that same period, though, the GDP of the world saw a little more than $15 trillion from $55 or mid-$50s, roughly, to $70 Trillion. So we’ve generated, because of central bank money printing and all of this unprecedented monetary stimulus, we’ve generated something like $60 Trillion of new debt in the world and have barely gotten $15-17 billion of new GDP for all of that effort. And I think that is a measure of why the fundamental era is changing. That the boom is over and the crackup is under way when you see that kind of minimal yield from the vast amount of new debt that has been generated.

    Now I’d only wrap this up by calling attention to the fact that within that global total of $200 billion, the numbers from China are even more startling. At the time of the crisis, let’s go back to 2000, China had $2 Trillion of credit outstanding. It’s now $28 Trillion. So we’ve had just massive 14X growth in 14 years. There’s nothing like that in recorded history, nor is there any plausible reason to believe that an economy, which is basically under a command-and-control system that is run from the top down to the party cadres, could possibly create $26 Trillion in new debt in that period of time without massive inefficiencies in waste and mistakes everywhere within the systems, especially since they have no markets. They have no feedback mechanisms. It all comes cascading down from the top and everybody lies to the next party above them. And I think the system is irrationally out of control.

    In any event, my point was that at the time of the 2008 crisis, China had allegedly – if you believe their numbers, which no one really should – but as reported, they had $5 Trillion worth of GDP. It’s now $10. So they’ve gained $5 Trillion of GDP. Their debt at the time of the crisis was $7 Trillion, now it’s $28. So the debt is up more than $20 Trillion while the GDP is up just $5 Trillion. These are extreme unsustainable deformations, if I can use that word, that just scream out, “Danger ahead. Mayhem has happened.” And the unwinding of this and the resolution of this is not going to be pretty.

    Mijn advies: gewoon lekker meedansen maar wel heeeel dicht bij de deur.
  3. WollyBolly 17 februari 2015 09:47
    Hoe moeten we hier tegen aan kijken?
    "Several media outlets including The Wall Street Journal and the Financial Times reported last week Apple was working to create an electric car that may be driverless although the tech giant has yet to confirm the reports"
    www.cnbc.com/id/102428105

    Persoonlijk verwacht ik ook nog een APPLE boost op de verkopen tijdens het Chinese NY. Er zijn misschien wel een half miljard chinezen, die van een iPhone dromen, gadget en status-gek als ze zijn.
    Ik blijf nog even long in Apple en short in Tesla.

  4. Belegde boterham 17 februari 2015 19:37
    Wel eens naar het verdienmodel gekeken van Apple hr Smit?

    Het aandeel is nog immer goedkoop met P/E 17,9
    Geen bedrijf ter wereld geeft zoveel uit aan R&D...
    165 miljard in cash...
    60 miljard is de verwachting dat er dit jaar weer bijkomt...

    Lijkt me een overduidelijke Sell :-)

16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links