Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetaire kwakzalverij

Lang geleden, ergens in de vorige eeuw, volgde ik mijn opleiding Algemene Economie. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd, maar ook veel niet geleerd. Economie gaat over schaarste en hoe dit op te heffen en te verdelen.

Als liberaal georiënteerde student was ik meer geïnteresseerd in het opheffen van tekorten, terwijl de oprukkende politiek-linkse economen zich liever met verdelingsvraagstukken bezighielden. Die verschillende invalshoeken om tegen vraagstukken aan te kijken, maakt economie zo interessant.

Maar ook boterzacht als het om het wetenschappelijke gehalte gaat. Economen zijn jaloers op hun collega's van de natuurkundige richtingen, die al hun theorieën in het laboratorium kunnen toetsen.

Voor de econoom geen borrelende buisjes die reageren op bij elkaar gebrachte scheikundige elementen. Voor de economiestudent is er geen E=MC2. Wij moesten het op zijn best doen met het inkomen dat, zo leerde Keynes, gelijk is aan de som van consumptie en investeringen, ofwel Y = C + I.

Monetair economisch lab

Simpel en zeker effectief voor een bepaalde periode, maar je creëert er geen duurzaam stabiele economie mee. Goed, dat was vroeger. De tijden zijn inmiddels veranderd. De economische wetenschap doet niet meer onder voor die van onze natuurkundige collega's.

We hebben nu onze eigen monetair economische lab, en het is gesitueerd in Frankfurt. Daar zijn opperlabhoofd Mario Draghi en zijn maatjes bezig aan een groots financieel experiment, waarvan niemand de uitkomsten kent.

In het midden van het lab staat een enorme ketel, met daarin een kolkende massa aan schuld. Schuld in alle soorten en maten. Maar het mengsel reageert onvoldoende. De Griekse schuld wil maar niet oplossen en komt steeds bovendrijven, hoe hoog Draghi het vuurtje ook opsteekt.

Ultieme toverdrank

Meer, meer, meer vraagt Mario en hij krijgt het. Ruim 1100 miljard euroliters worden aan de ketel toegevoegd. Het vuur gaat nog hoger. Waar is de bedoeling van dit al? Dat weet eigenlijk niemand.

Er wordt gefluisterd dat het Draghi-brouwsel de ultieme toverdrank wordt, waarmee alle economische problemen in de eurozone in één keer worden opgelost. Telkens als Mario het mengsel aanvult met nieuwe impulsen, gaat er een golf van optimisme over Europa.

Nou ja, alleen over de financiële markten dan, maar het effect is er klaarblijkelijk. Maar kan wetenschappelijk bewezen worden dat de monetaire alchemie die in het ECB-lab wordt bedreven tot de gewenste economische effecten zal leiden?

Monetaire kwakzalverij

De twijfels zijn groot. Niet alleen bij het publiek dat met verbazing, ongeloof en fascinatie de handelingen in de monetaire hoofdstad van Europa gadeslaat. Ook onder de laboranten zelf loopt er een aantal dat niet in het toverdrankproject gelooft.

Onder hen Klaas Knot, een talent, opgegroeid in een traditie wars van financiële toverdrank en soortgelijke zaken. Knot gaf in een ongekend openhartig interview aan het niet eens te zijn met de lableider. De problemen in de eurozone zijn niet zodanig dat er medicinale drank nodig is, en zeker geen toverdrank.

Het is bovendien hoogst onzeker of het gaat werken en Knot sprak over een paardenmiddel. Hij zei het niet, maar ik heb het idee dat Knot de hele actie als monetaire kwakzalverij zou willen betitelen. Daar zou hij dan gelijk in hebben.

Meer onzekerheden

Het valt op geen enkele manier in te zien dat de ongekende monetaire stimulans de problemen in de eurozone oplost. Ik beargumenteer dat aan de hand van de ouderwetse invalshoeken uit mijn economische studietijd.

Het opheffen van schaarste wordt door dit beleid niet bereikt. Uiteindelijk zijn stimulansen die mensen ertoe aanzetten productieve investeringen te doen, de basis voor welvaartsgroei. Het monetaire experiment creëert niet een dergelijke stimulerende omgeving, maar introduceert juist veel onzekerheden.

En voor zover het lagerentemedicijn economische projecten stimuleert, is dat een verkeerde stimulans. Door de onnatuurlijk lage rente zullen economisch onrendabele projecten ten onrechte een kans krijgen, met op lange termijn negatieve effecten.

Levensgevaarlijk

Vanuit de verdelingsinvalshoek van de economie is het ECB-beleid al helemaal verwerpelijk. Het monetaire experiment dat zelfs tot negatieve rentes leidt, straft spaarders en andere risicomijdende investeerders en stimuleert hen die liever op de pof leven.

Dat is precies het tegenovergestelde wat je als samenleving zou willen zien. Daarmee is er een politiek ongewenste uitkomst van het beleid, zonder dat de politiek daar iets over te zeggen heeft. Klaas Knot ziet dat het monetaire experiment levensgevaarlijk is, maar helpt rustig verder aan de ontwikkeling van een mogelijk explosief goedje.

Zou het niet beter zijn het Frankfurter lab vaarwel te zeggen en terug te keren naar ouderwetse economische theorieën?

We weten dat die hun beperkingen hebben en dat ze alleen een leidraad kunnen vormen voor het uitvoeren van economisch beleid. Maar dat lijkt me minder gevaarlijk dan in een alles of niets monetaire kamikaze-actie dit avontuur aan te gaan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 11 februari 2015 13:13
    "De economische wetenschap doet niet meer onder voor die van onze natuurkundige collega's.
    We hebben nu onze eigen monetair economische lab, en het is gesitueerd in Frankfurt."


    Dat je een lab hebt wil niet zeggen dat economie nu even gedegen bezig is als de natuurkunde hoor. Draghi's experiment is hooguit vergelijkbaar met het werk van Fleischmann en Pons, maar die staan nou niet echt heel hoog aangeschreven...
  2. [verwijderd] 11 februari 2015 13:33
    Draghi's "experiment" komt alleen te laat, ideaal was geweest om de VS in hetzelfde experiment te volgen. Dan had het meer zin en logica gehad, en was het ook makkelijker verdedigbaar.

    Twee gevolgen zijn in ieder geval helder:

    - een devaluatie van de euro
    - een overdracht van de staatsleningen die nu in handen zijn van banken richting de burgers, en wel tegen de huidige zeer hoge prijzen. Mooie winsten voor de banken, en duur gekochte negatief renderende bezittingen voor de burgers.

    Banken beweren dat ze die staatsleningen niet willen verkopen, daar geloof ik niets van, maar met het renteinstrument kan Draghi ze alsnog dwingen om te verkopen, al zal dwang dus volgens mij echt niet nodig zijn.

    De verdere gevolgen kunnen we misschien raden aan de hand van wat de EU (=Duitsland) met Griekenland gaat doen. Als men ze laat vallen (wat ik vrijwel uitgesloten acht) dan komt de default ten koste van de EU-burgers nadat de banken eruit gekocht werden, en als men ze niet laat vallen dan komen de haircuts voor rekening van de EU-burgers.

    De ECB doet EU-breed precies hetzelfde als wat in Griekenland 3 jaar geleden is gedaan (banken uitkopen) en dan kun je niet uitsluiten dat ook in andere landen haircuts zullen plaatsvinden die voor rekening van de burgers zullen komen. En daarna pas zal de ECB de heftig afgewaardeerde staatsleningen voor een prikkie weer verkopen aan de banken. Ik blijf dit een realistisch scenario vinden.
  3. info_124 11 februari 2015 13:39
    Zelf heb ik als avondstudent Economie mogen doen, gehinderd door de nodige pragmatische ervaring en met schade-en-schande geleerde werkelijkheidszin.
    Mijn ondertitel voor een doctoraal scriptie was dan ook: "ceteris paribus" dekt het voorbijgaan aan de psychologische factoren toe, die soms vele malen sterker zijn dan economische factoren. Ofwel: economie is als het ontwerpen van een vliegtuig, waarbij c.p. voorbij gegaan wordt aan de zwaartekracht en de wrijving met de lucht.
    Daarom mag merk X 25% meer kosten terwijl het 20% minder kan dan merk Y, doch... de buren waarderen merk X veel hoger dan Y. Daarom zijn juwelen zo waardevol, terwijl ze economisch gezien in feite waardeloos zijn. Daarom maakt een paar % inflatie of deflatie niets uit. Kijk maar naar de prijs van computers, smartphones en flatscreens, waar we ons juist lek aan gekocht hebben.
    Ik vergeet nooit meer, toen de US$ door het plafond van 3 DM dreigde te breken. De Duitse Minister van Financiën had een interventiekas van maar liefst 3 miljard DM om de trend te breken. Slurp en .. weg waren die 3 mrd DM. De koers liep op tot Hfl 3,85 /US$ dus ca DM 3,37. Bij een valuta-handel van... US$ 1000 miljard per dag.. hebben we het over... 0,3 %.

    Ook nu... hoe zwaar trekt de psychologische wissel aan die Euro 60 miljard per maand ? ?
    Zolang dat geld niet echt bij de bedrijven komt om er mee te investeren in werk, productie en .. winst, en dit rendement in een zich versnellende kringloop komt, verdampt Draghi's geldinjectie als een druppel op een heel erg hete plaat. Dit bedrag is ca 2 X wat we in NL met z'n allen in twee jaar verdienen. Voor heel de EU.. met ca 17,000 miljard.. ca 6 %. Dus.. stelt u voor: de bank is bereid uw lening met de hoogte van.. 1 maandsalaris te vergroten. Gaat dat nu ineens heel erg uw leven veranderen ?
    Zolang banken niet durven, bedrijven niet kunnen en consumenten niet willen, doch oppotten voor misschien mogelijk nog donkere tijden, is dit allemaal zinloos.
  4. Bas2012 11 februari 2015 14:03
    Met alle respect voor bovenstaand en de vergelijking tussen economie en natuurkunde maar daar gaat het al mis. Economie staat veel dichter bij psychologie, politicologie en geschiedenis en laten dit nu net de factoren zijn waar de werkelijk onderliggend oorzaak zit en waar de start van de oplossing ligt. Economie en daarmee als instrument o.a de ECB doen aan (en kunnen niks anders dan) symptoombestrijding de werkelijke oplossing ligt bij de politiek en het uiteindelijk stemvee.

    Het stemvee gedreven door de bekende menselijke psychologische tekortkomingen (te optimistisch of juist te depressief, hebberig, angstig, overschatting iig niet de onzinnige homo-economicus wat we bij economie leren) is weerspiegeld in de politiek van de laatste x-aantal jaren. De besluiteloosheid, onwil, polarisatie en noem het maar op zorgt voor een basis waar de EU in zit:
    - protectionisme
    - zware subsidiëring en overheidsbemoeienis sectoren (financieel, vastgoed, industrie, landbouw, utilities en zo verder)
    - korte termijn focus
    - bescherming van multinationals en bestaande industrie en het weren van innovatie
    - proberen iedereen tevreden te stellen en daarmee niemand tevreden stellen

    De ECB kan doen wat het wil maar zolang wij niet zorgen dat we een duidelijke politieke keuze gaan maken (en daarmee bedoel ik het stemvee wat de politiek moet weerspiegelen) is het voor de ECB dweilen met kraan open.

    Dus ja met alle respect Draghi doet iig nog iets dat kan jammer genoeg niet gezegd worden van de politiek en dat is nu net wat moet veranderen.
  5. De top van 2018 11 februari 2015 15:44
    En zo simpel zit de financiële wereld in feite in elkaar mijnheer Draghi.

    Het is september in een dorpje aan de kust van de Zwarte Zee. Het regent en het dorpje lijkt verlaten. Het is een moeilijke tijd. De inwoners hebben allemaal schulden, en leven op krediet.

    Plots verschijnt een rijke toerist ter plaatse ... en stapt het enige hotel van het dorpje binnen. Hij legt een bankbiljet van €100 op de balie, en gaat naar de eerste verdieping om een kamer uit te zoeken.

    De hoteleigenaar pakt vlug de € 100, en rent naar de slager om zijn schulden te betalen.

    De slager pakt die €100 aan, en gaat spoorslags naar de varkensboer om zijn schulden te betalen.

    Op zijn beurt rent die naar de verpachter, en betaalt zijn schulden af.

    De verpachter haast zich naar de enige prostituee in het dorp die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt... en betaalt haar zijn schulden.

    De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt de hotelier de kamerhuur.

    De hotelier legt de €100 weer op de balie.

    Op dat moment komt de rijke toerist naar beneden, neemt de €100 van de balie, omdat hij niet tevreden is over de kamer.

    Niemand heeft iets verdiend, er is niets veranderd,

    maar het hele dorp is wel schuldenvrij…



    De wereldeconomie teruggebracht tot de basis.



    Moet je daar nu jaren voor naar de universiteit?
  6. forum rang 5 theo1 11 februari 2015 16:48
    @top van 2008

    Ja, daar moeten we jaren voor naar de universiteit, want zo simpel werkt het in de echte wereld natuurlijk niet. Als iedereen schulden aan elkaar heeft die elkaar effectief opheffen, is het helemaal niet nodig dat er een toerist met een biljet van €100 opduikt, dat kunnen de bewoners prima zelf tegen elkaar wegstrepen. In de echte wereld vormen die schulden niet zo netjes een cirkel en zijn ze ook niet zo netjes allemaal even groot. Juist omdat de echte wereld niet zo netjes is, is het veel lastiger en is het nodig dat mensen er echt voor doorleren. Zodat ze met realistische oplossingen kunnen komen voor realistische problemen en niet met simplistische fabels waar je in de echte wereld niks aan hebt.
  7. forum rang 5 theo1 11 februari 2015 16:53
    @info_124: zelf heb ik alleen VWO Economie I, maar daar leerde ik dat het doel van economisch handelen het optimaliseren van "nut" is. Nu is "nut" natuurlijk niet alleen maar puur financieel van aard: prestige is ook een vorm van nut. Dus in die zin hebben juwelen, dure auto's, couturekleding en dat soort luxeproducten zeker een economische waarde. Ze reageren ook heel anders: normale producten worden meer gevraagd als de prijs daalt, bij luxeproducten werkt dat juist andersom. De exclusiviteit voegt waarde toe.
  8. kersberg 11 februari 2015 18:42
    Er moet (door ondernemers ) worden geïnvesteerd . Waarin ? In productiecapaciteit . Waarvan ? Goederen en diensten die burgers/consumenten willen hebben . Noem eens wat ! Nou , dat is lastig . Want we hebben eigenlijk alles al . Nog meer reisjes naar de Middellandse Zee , of een snellere auto . Of een grotere TV . Met nog beter geluid . Apple denkt slim te zijn . Produceert en verkoopt 250 miljoen smartphones per jaar . Met die aantallen is elk denkbare behoefte wereldwijd binnen de kortste keren bevredigd . Dat bleek enkele weken terug tijdens de CES in Vegas. Men ontdekte dat smartphones langer als 2 jaar meegaan . Foute boel dus . Ook bij Apple dus nog steeds ouderwetse economie : meer afzet , meer winst . In plaats van minder maar betere afzet die meer opbrengt . En waarmee je je markt langer kan bedienen .
  9. Lu. 11 februari 2015 22:47
    @ Kersberg:

    Er zijn er inderdaad veel die "eigenlijk alles al hebben". Die zoeken het vooral in statussymbolen en daar komt Apple aan tegemoet. Om te bellen, fotograferen, internetten e.d. heb je de nieuwste iPhone niet nodig. Maar hij verschaft je wel status, variërend van "Kijk ik kan me de nieuwe iPhone permitteren" tot "Kijk ik ben helemaal van deze tijd". Apple heeft van een gebruiksartikel een comsumptie-artikel gemaakt.
    Overigens zijn er genoeg mensen die nog lang niet alles hebben en dat worden er alleen maar meer.
  10. [verwijderd] 12 februari 2015 01:24
    Marcel Tak for president!

    Hoewel ik me in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren het meest kan vinden in de reactie van Bas2012.

    Dus niks kwakzalverij, maar als deskundige brandweer met de ter beschikking staande intrumenten en middelen op eurozone niveau datgene doen om voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen een monetaire crisis te voorkomen, waar niet iedereen in de eurozone en daarbuiten op zit te wachten.

    In een artikel hierover werd duidelijk waarom de heer Knot in een ongekend openhartig interview aangaf het niet eens te zijn met de lableider: dit is de boodschap aan de grootste potentiële schuldeiser Duitsland dat het niet alleen staat,

    want als Duitsland tegenover de rest van de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten van de eurozone komt te staan, en dus ook tegenover Frankrijk, dan is het na de twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen mogelijk de derde door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlog,

    en wordt het voor de suffering people in de eurozone die niet als kanonnenvoer willen dienen tijd om naar een land buiten de eurozone te verhuizen waar het weer alleen al veel beter is.

    Het schijnt dat Griekenland in de betreffende afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren als dubieuze Debiteur een dubieuze voet tussen de deur bij de dubieuze Crediteuren probeert te krijgen met dubieuze retoriek over schuldbetalingen na WO2, waarvan het slechts te hopen is dat men in Griekenland dit achterwege laat.
  11. [verwijderd] 12 februari 2015 10:33
    quote:

    kersberg schreef op 11 februari 2015 18:42:

    Men ontdekte dat smartphones langer als 2 jaar meegaan . Foute boel dus .
    Dacht je dat? Die dingen zijn geprogrammeerd om binnen de 2 jaar te haperen of om het domweg van de ene op de andere dag op te geven. Na 2 jaar (=garantieperiode) faalt alles in een smartphone zodat je een nieuwe koopt.
  12. [verwijderd] 12 februari 2015 11:24
    Zo te lezen zijn er veel economen onder U en ik ben dat niet. Economie gaat onder onder andere over nut, dacht ik. Dat men nu 1 triljard of misschien straks 1 quadriljard in de economie pompt zegt alleen maar dat geld geen waarde heeft maar slechts een handtekening van een autoriteit nodig heeft om waard te vertegenwoordigen. Na overmaat aan consumptie komt er een terugslag, lijkt me, wat me nuttig lijkt te zijn. Lijkt me meer het doel te zijn winstmaximalisatie, maakt niet uit hoe, is gebleken.
  13. R.G 35 12 februari 2015 14:02
    Beetje laat maar hopelijk niet helemaal voor niets:

    Prima economisch goed verantwoord verhaal Marcel, geheel mee eens.
    Alleen bij de conclusie dat de uitkomst van dit beleid politiek ongewenst zou zijn in het verlinkste Europa past een vraagteken.
    Zoals je zelf opmerkt worden spaarders en andere risicomijdende beleggers - denk aan pensioenfondsen – zwaar gedupeerd, zeg voor de duidelijkheid ‘onteigend’.
    Dat is precies in het straatje van de herverdelende politiek. Alleen hebben ze de consequenties niet overzien.
    Dat dit beleid tot niets (of liever, tot nog meer ellende) zal leiden is duidelijk. De met geld smijtende overheden hebben Europa zodanig in de schulden gestoken dat hier langs de geeijkte weg niet meer uit te komen is.
    Als ik mij goed herinner staan - of liever stonden - daartoe twee wegen open. Te weten Fiscale- en Monetaire politiek.
    Fiscale politiek is in de huidige situatie, schuldenlast verminderen door belastingverhoging, niet meer mogelijk. Die grenzen zijn reeds overschreden. We zien dagelijks wat politici verstaan onder “bezuinigen”.
    De noodgreep naar de monetaire politiek van kunstmatige renteverlaging door het openzetten van de geldsluizen helpt ook niet meer. Er zijn immers geen rendabele investeringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven, noch een koopkrachtige vraag vanuit de consument die al kaalgeplukt is. Al dat geld van de ECB zoekt de enige overgebleven uitweg: zie de reeds ruim zes jaar onafgebroken stijgende aandelen beurzen.
    Wat wij nu meemaken is slechts uitstel van executie op weg naar Armageddon. Jawel, laat je kinderen vooral emigreren!

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links