Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SABMiller, Femsa & Heineken

Komt SABMiller toch nog via achterdeur binnen bij Heineken?

In januari 2010 heeft Heineken aangekondigd Femsa Cerveza over te nemen voor een totale enterprise value van 5,25 miljard euro. Deze overname werd deels in aandelen gedaan, Heineken heeft in verschillende tranches voor ongeveer 3,8 miljard euro aan aandelen aan Femsa betaald. Femsa heeft nu een belang van 14,935% in Heineken Holding en een belang van 12,532% in Heineken N.V.

Samen vertegenwoordigen deze belangen een totaal van 20% in Heineken N.V. (Heineken Holding houdt 50,005% in Heineken N.V.). Er is destijds een lock up-periode afgesproken met Femsa van vijf jaar, deze periode loopt af op 3 mei 2015.

Femsa mocht al een deel van haar belang verkopen vanaf 2013 (1% per kwartaal) maar heeft hier geen gebruik van gemaakt. Volgens het Amerikaanse zakenblad Barron’s is er een kans van 70% dat Femsa in mei zal gaan verkopen.

Het totale belang van Femsa in Heineken is op dit moment ongeveer 7,1 miljard euro waard. Laten we ervan uitgaan dat Barron’s gelijk heeft en Femsa inderdaad wil gaan verkopen, wie zou dit belang dan willen overnemen?

Twee vliegen in één klap

In de pers en bij een aantal analisten wordt gesteld dat SABMiller dit zou kunnen (of willen) doen. De Zuid-Afrikanen hebben Heineken in de herfst van 2014 benaderd voor een eventuele overname. De Heineken-familie heeft dit verzoek toen afgewezen.

De interesse van SABMiller werd toen als een defensieve beweging gezien omdat het concern bang was zelf overgenomen te worden door ABInbev.

Voor SABMiller heeft de overname van dit belang een behoorlijke impact. Het bedrijf zal extra moeten lenen en de geschatte net debt/EBITDA zal gaan van 1,9 naar 3,22. Met de eventuele aankoop van het belang van Femsa slaat SABMiller wel twee vliegen in een klap, de brouwerij heeft een strategisch belang in Heineken en het wordt zo lastiger voor haar om over te nemen.

Toch zal een eventuele overname van het belang van in totaal 20% in Heineken van Femsa door SABMiller naar mijn mening geen opmaat zijn voor een volledige overname van Heineken door SABMiller. De familie Heineken heeft de teugels nog steeds stevig in handen en zal ook nu niet akkoord gaan met een overname door SABMiller.

Weging

Wanneer de familie Heineken nee zegt is het ook niet mogelijk om Heineken over te nemen, de familie heeft getrapt (via L’Arche Green en Heineken Holding) feitelijk de meerderheid van de aandelen in handen.

Verder zou het mogelijk kunnen zijn dat er een afspraak is gemaakt tussen Heineken en Femsa dat Femsa niet haar gehele belang aan een koper mag aanbieden. Ik krijg dit bij Heineken niet bevestigd en het staat ook niet in de presentaties van de Femsa-overname.

Femsa kan de aandelen Heineken en Heineken Holding ook in delen verkopen op de markt. In eerste instantie zal dit de koers wat drukken maar een voordeel is wel dat de free float van Heineken omhoog gaat.

Daarmee gaat ook de weging van het aandeel Heineken in bijvoorbeeld de AEX weer wat omhoog. Misschien kan de familie Heineken via L’Arche Green haar belang van 51,709% in Heineken Holding nog wat verder vergroten door een deel van het belang van Femsa over te nemen.

Dit betekent dan ook dat Heineken in de toekomst een eventuele overname (deels) in aandelen kan betalen. Heineken kan immers aandelen uitgeven tot het belang van L’Arche Green zakt tot 50% plus 1 aandeel.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

  1. mrt '15 Refresco IPO 1
  2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
  3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links