Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HAL na GrandVision IPO

Wat is HAL waard na beursgang GrandVision?

GrandVision is per vandaag genoteerd aan Euronext Amsterdam. De introductieprijs was 20 euro en op die prijs was ook de eerste notering. Een korte update over de gevolgen voor HAL van deze beursgang.

Jaarcijfers heeft HAL nog niet gepubliceerd, alleen een kort persbericht op 22 januari 2015. De uitgebreide versie van de jaarcijfers komen pas 31 maart 2015. Dus ik moet een aantal schattingen maken.

HAL Trust wordt een stuk transparanter, het overgrote deel van de belangen is nu immers beursgenoteerd. Deze belangen hebben nu een gezamenlijke waarde van ruim 9,3 miljard euro. Verder is er een grote hoeveelheid liquiditeiten van 1,6 miljard euro. HAL is niet erg scheutig met informatie over haar niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Zeer beperkt rendement

Ik benader de waarde van het bedrijf met uitzondering van de liquiditeiten en de beursgenoteerde deelnemingen. Die waarde is ongeveer 700 miljoen euro. Totaal zou de nettovermogenswaarde (NVW) van HAL nu ongeveer 11,6 miljard euro zijn, dat is bijna 157 euro per aandeel.

Eind 2014 was dit respectievelijk 7,65 miljard euro en 103,36 euro per aandeel. Interessant is het om te zien wat HAL gaat doen met de cashpositie van ruim 1,6 miljard euro.

HAL gaf bij cijfers over de eerste helft van 2014 aan dat de onderneming 80% van de liquiditeiten belegt in korte termijndeposito’s waar het slechts 1,6% rendement op maakte.

We mogen ervan uitgaan dat dit rendement nu nog minder is. Ik neem aan dat de beleggers van HAL wel een beter renderende bestemming moeten kunnen vinden.

Full dislcosure: ik ben long HAL 


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

  1. mrt '15 Refresco IPO 1
  2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
  3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 februari 2015 13:15
    Beleggend NL begrijpt nog steeds niet half hoe goed HAL Holding (= HAL Trust) eigenlijk is. Als onderneming en als aandeel in portefeuille. Buffett-achtige returns en toch geschikt voor de meest conservatieve, langetermijn belegger. NAV (en dividend) schiet opnieuw de lucht in, van €103 eind 2014 naar €160 post-IPO.

    Ze hebben vandaag met GrandVision een onderneming naar de beurs gebracht met 5 miljard marktwaarde, welke voor slechts 800 miljoen in boeken stond. Dat is pas conservatief boekhouden..

    Straks 1.2 miljard IPO-opbrengst in de hand en nog steeds ruim 75% van de aandelen in handen. Top prestatie!
  2. [verwijderd] 6 februari 2015 17:41
    Wat nou zeer beperkt rendement? Het lijkt wel of de auteur denkt ik zal HAL even naar beneden schrijven dan kan ik mooi bijkopen (hij is immers long HAL). Het is heel normaal om zeg 10% cash aan te houden in een beleggingsportefeuille. Bij Binck krijg je daar helaas nul procent rente op. Een snelle rekensom leert dat HAL echter zo'n 20 miljoen aan rente vangt op hun cashpositie. Dat zou ik ook wel willen, WHERE DO I SIGN?! Deze mensen zijn niet gek, die weten wat ze doen en hebben een conservatieve langetermijn visie. Logisch dat ze verstandig met hun cash omgaan. HAL is een natte droom voor een value investor (en doet het al jaren inderdaad zelfs beter dan Berkshire Hathaway van Buffet). Het mooie van HAL is dat je de Hollands-glorie-beleggingen aan ze kunt uitbesteden. Boskalis, SBM Offshore en Vopak hoef je dan niet meer zelf ook nog eens te kopen en je hebt er geen omkijken meer naar. En ze doen meer, dus je pakt ook de rendementen op niet-beursgenoteerde bedrijven ofwel private equity mee. En helemaal als ze die vervolgens al dan niet gedeeltelijk naar de beurs brengen. GrandVision is daar een mooi voorbeeld van. En ja ik ben ook long HAL (had alleen wel gewild dat ik het aandeel een paar jaar eerder had ontdekt).
  3. SaSto 9 februari 2015 09:34
    @Bobby77. Ten eerste is 1,6% een zeer beprekt rendement, zeker voor een value belegger als HAL. Ten tweede is het voor HAL zeer uitzonderlijk om een cash positie van deze omvang aan te houden. Nu is het uiteraard ook zo dat de cash positie 'maar'iets meer dan EUR 400 miljoen was, het bedrag van de beursgang van GrandVision komt daar morgen bij.
    Je suggestie dat ik HAL naar beneden zou schrijven om zelf goedkoper stukken bij te kunnen kopen is te onnozel om op te reageren (alu-hoedje categorie).

    Sander Stortenbeek
    P.S. de kop boven de laatste alinea ('zeer beperkt rendement') is door de redactie van IEX toegevoegd, hoort niet bij mijn column
  4. [verwijderd] 9 februari 2015 17:30
    @SaSto. Bedankt voor uw reactie, ondanks aluhoedje (heb het even gegoogled, LOL ik had daar nog nooit van gehoord). Toch een beetje storend lijkt me dat als de redactie van IEX zelf zo'n kop gaat toevoegen. Natuurlijk is 1,6% op zich een zeer beperkt (beleggings)rendement, maar toch niet op een cashpositie in dit algehele lage (of zelfs negatieve) renteklimaat? En laten we niet vergeten dat het bedrag dat met de beursgang binnenkomt zelf in feite rendement is en dat is zeker geen beperkt rendement te noemen. Verder was mijn punt dat ik ervan uitga dat HAL hun cash pas weer investeren op het juiste moment en niet omdat ze nu even op de korte termijn ergens wat meer rendement kunnen krijgen. Het is toch ook een kwestie van risicomanagement lijkt me en dat vertrouw ik als gewone sterveling wel aan de mensen van HAL toe. Maar zoals u heeft geschreven inderdaad interessant om te zien wat HAL (uiteindelijk) met die flinke cashpositie gaat doen.
  5. SaSto 10 februari 2015 10:02
    @Bobby77. Ben van mening dat HAL al lang een lijst heeft met potentieel interessante kandidaten. HAL kijkt jaren vooruit. Ik denk alleen dat ze op dit moment even zullen wachten want de prijzen zijn wel wat fors voor bedrijven in het algemeen. Maar misschien dat er in de oil-services sector wel interessante kansen liggen vanwege de lage olieprijzen...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links