Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altice, haperende overnamemachine?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

  1. mrt '15 Refresco IPO 1
  2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
  3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. SaSto 5 februari 2015 13:52
    Ik snap het zelf ook niet hoor. En dit is geen slecht bedrijf, maar ook voor goede bedrijven zou het een keer op moeten houden. Zijn wel wat grote brokers die het aandeel pushen, dat helpt. Daarom zou ik als ik in de top van Altice zit deze prachtige koersen aangrijpen om wat aandelen te plaatsen kennelijk wil 'de markt'ze graag hebben.

    Sander Stortenbeek
  2. [verwijderd] 5 februari 2015 14:32
    Ik vind het ook een onbegrijpelijk hoge koers, maar GS weet op het aandeel een koersdoel van 100 euro te plakken.
    Heb helaas nergens kunnen lezen wat de heer Drahi per aandeel betaald heeft voor zijn onlangs gekochte ca 4 miljoen aandelen. De website van Altice vermeld zelfs helemaal niets over deze transactie.
  3. [verwijderd] 5 februari 2015 16:33
    Wat ik van het artikel begrijp is dat niet iedereen al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte naar de bank kan gaan om te zeggen dat hij met een verdienmodel van plan is om Apple en de rest van de wereld over te nemen, dus wilt u even voor de cash flow de benodigde gelden overmaken.

    Er moet dan ook bij de banken en de beleggers voordat ook maar een cent overgemaakt worden een bepaald vertrouwen zijn ontstaan dat de overnemende onderneming met het verdienmodel kennis van zaken heeft, waardoor niemand op de ronde of platte aarde de kans op een waardevolle belegging wil laten lopen, en iedereen na kennis genomen te hebben van de successen van het verdienmodel bereid zal zijn om centjes in het verdienmodel te investeren, hoewel er uiteraard in hoge, lage of hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone geen garanties voor de toekomst zijn.

    Dus misschien is het een goed idee voor mensen die verstand van zaken hebben om eens bij de banken aan te kloppen om in afleveringen van dubieuze Debiteuren/dubieuze Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens te veel schulden en een gebrek aan vertrouwen bijvoorbeeld de hoge lonen landen Nederland en Duitsland en de rest van de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone in de portefeille op te nemen,

    waar iedereen zowel in als buiten de eurozone eindelijk wel duurzaam vertrouwen in heeft,

    zodat niemand in en buiten de eurozone in een monetaire crisis in de rijen van de gaarkeukens van andere landen die alle los en vast zittende spulletjes

    - zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus -

    op een presenteerblaadje voor een bodemprijs op de valutamarkt kregen aangeboden hoeven te gaan staan, wat in de eurozone en daarbuiten voor de toekomst duurzaam ook wat waard is!
  4. [verwijderd] 5 februari 2015 16:49
    @fred12345 Niemand in de hoge, lage of hongerloontjes landen in of buiten de eurozone wil in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren een dief van de eigen portemonnee zijn, dus zolang het verdienmodel werkt en uiteraard iedereen hierdoor de toekomst duurzaam met vertrouwen tegemoet ziet, is er uiteraard geen reden om duurzaam met een vrije val rekening te houden.
  5. [verwijderd] 5 februari 2015 17:37
    Sander,

    Leuk artikel, zie dat je HBO bedrijfseconomie hebt gedaan in Utrecht, mensen die cijfers begrijpen lees ik altijd graag.

    Hoe kom je aan de EBITDA van 1 miljard? Nou neem ik hun EBITDA met een hele pot zout gelet op welke posten ze er allemaal instoppen, maar toch.

    Het gaat m.i. om de Portugese assets van Portugal Telecom.
    Hoe kan een land met een GDP van 190 miljard nou een EBITDA van 1 miljard uit kabels halen?

    Anyway, ze hebben de obligaties 23 januari geplaatst tegen ~6,5% coupon en dat resulteert gegarandeerd in een negatieve cashflow en uiteindelijk inderdaad telkens weer 50 miljoen nieuwe aandelen erbij. Daarom manipuleert Goldman Sachs het nu omhoog in 1-2-tje met Drahi. Goed gezien.
  6. SaSto 5 februari 2015 19:55
    @shakermaker, de EBITDA van EUR 1 miljard van Portugal Telecom haal ik van de site van Altice, staat een apart kopje met Portugal Telecom. Is eigenlijk 997 miljoen...Voor die overname heeft Altice nog eens EUR 5,7 miljard extra geleend (junk bonds uiteraard) wat EUR 350 miljoen per jaar aan rente kost (Altice betaalt over haar totale schuld ook ongeveer 6,5% rente). De winst van Portugal Telecom wordt niet vermeld (zal waarschijnlijk verlieslatend zijn). Trouwens niet een erg slechte overname denk ik, PT heeft veel lagere bruto winstmarges (38,5% uit mn hoofd) dus daar valt nog wel wat te halen, heeft Altice in het verleden ook goed gedaan (bruto winstmarge opkrikken).
    Goldman is niet onpartijdig in deze naar mijn mening, heeft IPO gedaan en wil nu graag weer stukken plaatsten en schuld terugkopen. Maar dat is mijn mening, geen feit dus dat zet ik niet in de column.

    Sander Stortenbeek
  7. SaSto 5 februari 2015 20:07
    @donald-xyz: de transactie staat inmiddels op de site van Altice bij persberichten. Geen details van de transactie (dus geen prijs maar alleen het aantal aandelen). Goldman Sachs weer met 2 of meer petten op, heeft samen met JP Morgan de transactie gearrangeerd.
    Ik heb op mijn site al aangegeven dat ik mij erg verbaas over deze transactie; je mag toch aannemen dat het management op 2 februari op de hoogte is van de jaarcijfers? Ze zijn overigens niet in overtreding want de jaarcoijfers worden pas op 13 maart gepubliceerd en de stille periode gaat 30 dagen daarvoor in.
  8. [verwijderd] 5 februari 2015 21:54
    @Sander

    Hoe zie jij die 13,88 miljard aan restricted cash als current assets op de balans? Dat moet toch een reservering zijn voor PT? Maar dan nog blijft er staan. Waarom? Normaal gesproken laat je dat niet staan op een zwaar negatieve rentemarge.

    Betekent hoe dan ook dat de goodwill/intang PT er nog bij komt. Zit je op zeg 8 miljard aan gebakken lucht. Zeg 6 miljard tangible en 10 miljard restricted cash?! Los polsje. Liabiliaties = 24-1 = 23 miljard junk bonds.

    Zeg ik: 23-6-10=7 miljard netto schuld. 7+(247*80)=27 miljard voor die toko met zeg 2 miljard EBITDA, waarbij EBITDA dus onzin is omdat het bijna volledig uit rentelasten bestaat. Ben je dan pleite of ben je dan pleite?
  9. SaSto 6 februari 2015 17:12
    Shakermaker, de restricted cash is geld al opgehaald met bonds issues. Dit geld is voor de overname van SFR-Numericable. Dit geld wordt overgemaakt op het moment dat de toezichthouder akkoord geeft voor de overname.
    De EBITDA voor 2015, even quick and dirty: huidige EBITDA EUR 1,4 miljard, plus Portugal Telecom EUR 1 miljard, plus 75% van SFR-Numericable is EUR 450 miljoen. PT zal wat beter worden door te verwachte verbetering marge, 'oude'EBITDA ongeveer gelijk en SFR-Numericable ook. Totaal voor 2015 een EBITDA van ongeveer EUR 3 miljard. Bruto schuld zal ongeveer hetzelfde blijven EUR 25 miljard, 1 miljard cash net debt EUR 24 miljard. Denk dat het verlies wel wat terugloopt, naar EUR 450 miljoen. Dat alles dus zonder aandelenuitgifte en evt overnames!
  10. [verwijderd] 7 februari 2015 08:57
    Sander, waarvoor dank. Zelf geloof ik niet dat ze door operational excellence het resultaat kunnen verbeteren in de harde Portuse prijsvechtersmarkt waar de personeelskosten al laag zijn.

    Misschien de marge verbeteren, maar dan bij minder omzet. Nettowinst/free cashflow zal het sowieso niet opleveren.
    Zou ook nog kunnen dat ze finaal de kat in de zak hebben gekocht, want een beetje creatief boekhouden kunnen ze bij Oi ook wel. Dan zijn de rapen pas echt gaar. We houden het in de gaten!
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links