Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eerst verder omlaag

Er worden mij de laatste paar dagen veelvuldig vragen gesteld als:

  • Komt de terugval nog wel?
  • De beurs gaat toch alleen maar omhoog in de middaghandel?

’Ik ga er nog steeds vanuit dat de huidige terugval wordt voortgezet naar lagere niveaus in de komende weken. Gisteren werd opnieuw de bodem van de laatste week verder verlaagd naar een niveau van 446,45. Topvorming kost nu eenmaal tijd maar een neerwaartse versnelling lijkt op zeer korte termijn wel realistisch.

Tweede correctie

Aangezien er bijna geen noemenswaardige steunpunten zijn te vinden tot aan mijn doelzone van 428 tot 433 en de beweeglijkheid nog steeds relatief hoog ligt, verwacht ik niet dat het bijvoorbeeld een mooi dalend vlagpatroon zal worden.

In de bewegingen vanaf de recente top bij 459,45 is te zien dat vorige week een lager topje werd gevormd bij 454,65. Een beweging boven de 454,65 zou een meer zijwaartse consolidatiefase starten. Pas boven de jaartop van 459,45 ontstaat (beperkt) meer opwaartse ruimte.

Er liggen dan nog belangrijke punten bij 462 (Fibonacci-projectieniveau van de september-oktober correctie) en de zone 466 tot 470. In deze zone liggen meerdere oude horizontale punten uit de jaren 2006 tot en met 2008 maar ook de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Toch ga ik er niet vanuit dat deze niveaus zullen worden opgezocht voordat de tweede correctie van dit jaar wordt afgerond.

Daggrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Naar 439

Aan de onderkant liggen de belangrijkste steunpunten bij 439 en 435,40. Bij dit laatste niveau ligt de voormalige sinds de zomer van vorig jaar stijgende toppenlijn en 439 is het 38,2%-Fibonacci-niveau tussen de top en bodem van dit jaar. Daaronder ligt mijn doelzone van 428 tot 433. Hier liggen:

  • meerdere voormalige toppen
  • het 50%-niveau tussen de top en bodem van dit jaar
  • het 38,2%-niveau vanaf de decemberbodem (389)

Ik acht de kans dus groot dat na de langzame en gestage start in de afgelopen week van dit topvormingsproces er een neerwaartse versnelling binnenkort zal optreden en de AEX begin februari al de 439 kan opzoeken.

Topsignalen

Topvormingsignalen ontstonden ook in de weekgrafiek waar een shooting star werd gevormd en in de technische indicatoren.

  • De MACD brak door zijn jaartoppen en lijkt binnen enkele dagen een negatieve crossing te kunnen maken.

  • De RSI testte boven de 70-grens zijn voormalige jaartoppen en weet nu niet meer boven de 70 te komen. Deze toppen waren in het verleden vaak het startpunt van een correctie in de index zelf.

Verder werd vorige week al de exhausting gap tussen de 449 en 450,45 gesloten van de recente blow off-beweging. Ik blijf dus van mening dat het normaal en gezond is dat een verdere correctieve beweging zal optreden voor de vorming van een volgende hogere bodem.

Daggrafiek olie
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uitbodeming

Recent besprak ik al eens de uitbodemende situatie van de olieprijs (WTI). Deze uitbodeming krijgt steeds meer vorm. We zien bij grondstoffen geregeld dat tijdens een bearmarkt een drietal steeds steilere dalende toppenlijnen ontstaan.

De meest steil dalende toppenlijn startte eind november bij 77. Deze toppenlijn werd recent gebroken waarna ook een dubbele bodem net boven de 44 werd gevormd. Verder was er sprake van positieve divergentie in de RSI. Een klassieke bodemvorming.

Voor de komende weken verwacht ik een verder opwaarts vervolg naar de zone 59 tot 60. Hier ligt zowel een horizontale weerstand als de 2e dalende toppenlijn. Zodra deze zone wordt getest, moeten we de technische situatie opnieuw bekijken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

563 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 februari 2015 09:05
    quote:

    B. Heijink schreef op 3 februari 2015 09:00:

    Nee hoor MickBe... Doelzone blijft op dit moment 428 - 433. Bij 439 ligt een eerste steunpunt in de vorm van een Fibonacci niveau.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink

    oke Bas duidelijk. Ik heb het genoteerd. Als je gelijk krijgt ben je voor mij DE analist van Nederland.
563 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links