Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX door de 1000!

Eerst een waarschuwing: ik schrijf deze column in het weekend en omdat er dit weekend verkiezingen in Griekenland waren, waarbij alle Grieken moesten terugkeren naar hun geboorteplaats om te stemmen, kan de wereld op maandag er heel anders uitzien dan op het moment van schrijven.

De officiële uitslagen zijn er nog niet, maar de eerste berichten zijn dat de anti-Europa partij (Syriza) gewonnen heeft. Daarmee is alles mogelijk. Want als de Grieken slim zijn kondigen ze aan dat ze uit de euro stappen.

Zo krijgen ze hun eigen lot weer in handen en als ze bijvoorbeeld de schulden converteren in drachme en drachmes terugbetalen... Overigens leken de aandelen op de beurs in Athene uitgebodemd en daarom heb ik tegenover allerlei short’s een bescheiden long in een ETF op de Griekse beurs.

Maar hoe dat uitpakt?

grafiek Athex Athene

 

Dan, om toch nog leuk te beginnen.

Ik ben nog een ouwe l.l die meegemaakt heeft dat de AEX met veel feest door de 1000 punten ging. Later is de index door de komst van de euro gesplitst en gedeeld door 2,20371. Maar vrijdag gingen we even door de 455 europunten en daarmee dus door de oude 1000-punten guldengrens.

Een feestje lijkt me op zijn plaats. Een ander leuk feestje hadden we door weer eens naar de herbeleggingsindex in Amsterdam te kijken, want die staat op een recordniveau. De AEX deed het dus afgelopen week goed, maar niet zo briljant als lange obligaties. Maar daar zo meer over als ik het over QE heb.

Het is ook wel eens goed om de AEX in dollars te zien en dan blijft er niets over van de stijging.

grafiek AEX

 

Dank je feestelijk

Het was de afgelopen week dus een enorm feestelijk gebeuren, maar de reden waarom er feest was, is minder feestelijk. Immers, we zijn als ontwikkelde wereld niet bereid om de zaken op te lossen en problemen te lijf te gaan.

Frankrijk zou bijvoorbeeld moeten bezuinigen en ook zou heel Europa iets moeten met de vergrijzing en andere problemen in de wereld zoals infrastructuur, de veelheid van kantoren, winkels, schulden, klimaat, de afhankelijkheid van olie, werkloosheid, et cetera.

Maar in plaats van actie te nemen besluiten we om de volgende generaties en die daarna, op te zadelen met problemen. Ook het feit dat we het nog nodig hebben om een rente van nul te hebben en QE in te zetten zie ik als minder feestelijk.

Onze portemonnee

Als laatste moeten we bedenken bij wie dit QE-geld terecht gaat komen? Nu weten vele mensen niet eens wat QE is en doet...

We gaan de komende tijd 60 miljard euro per maand aan uitstaande schulden opkopen en dat betekent als het staatschuld van onszelf is eigenlijk niks anders, dan dat je de aflossing van je schuld later aan jezelf betaalt.

Maar belangrijk daarbij is wel dat als je die schuld (obligatie) nu boven pari koopt, je bij aflossing op honderd (pari) een boekhoudkundig verlies maakt.

Economie krimpt

Een nog veel belangrijker effect is dat je betaalt de rente aan jezelf als overheid en dus niet aan consumenten of pensioenfondsen, er wordt dus eerder geld ontrokken dan dat erbij komt. De rente komt dus niet in de reële economie en daarom krimpt die.

Als je geen leningen van je eigen overheid koopt, bijvoorbeeld bedrijfspapier ontstaat er nog een aflossingsrisico, wat dus tot grote toekomstige problemen kan leiden.

Maar eerst even terug naar de Europese aandelen. De Franse CAC 40 heeft al weken geen dalende beurs gekend. QE heeft het nog gekker gemaakt.

grafiek CAC 40

 

Ook de Duitse DAX heeft een buiten proportionele stijging laten zien, maar die heeft nog een klein correctiedagje gehad. Als alle beurzen stijgen op QE dan moeten we onszelf toch weer eens afvragen wie profiteert van stijgende beurzen zijn dat de armen of de rijken?

Ik heb al eerder in een column aangegeven dat een te groot verschil heel negatief is voor een economie.

grafiek DAX

 

Heel Europa en dus ook de Eurostoxx 50 is omhoog op QE en iedereen vergat alle ander zorgen.

grafiek Eurostoxx 50

 

Alle aandelen omhoog en toch...

De Telegraaf kopte: "Spaarders Radeloos”. Vier op de tien spaarders overweegt te stoppen met sparen, of wat anders te gaan doen. Nu kunnen ze natuurlijk gaan banksparen in een defensief profiel bij ons...

Maar bedenk wel als spaarders weg gaan bij een bank en we weten dat spaargeld tot het eigen vermogen van de bank behoort en ook dat banken hun eigen vermogen soms meer dan 30 maal leverage (hefboom) geven dan snapt u ook dat de banken in problemen komen als er geen spaarders meer zijn.

Daarmee wordt het medicijn dat ons wordt toegediend voor de crisis dodelijker dan de kwaal zelf. In het FD werd het daarom in plaats van met een bazooka met een atoombom vergeleken. Om even naar het drama te kijken:

grafiek EUR/USD

 

De daling van de euro-dollar begint qua grootte een beetje te lijken op die van de olieprijs… Op de lange termijn is de koers van de 1,60 naar 1,12 en eigenlijk kan het zo door naar de 1,05 of zelfs 0,85 is op termijn geen gek niveau.

langetermijngrafiek EUR/USD

 

Nog even het bedrag, minimaal 1,1 biljoen. De NRC kwam met een paar passende opmerkingen om het bedrag bevatbaar te maken.

  • Alle koopwoningen (3,88 miljoen) in Nederland vertegenwoordigen een waarde van 860 miljard. Je krijgt dan dus nog wisselgeld terug.
  • Een rij Golfjes bijna zeven maal de evenaar rond.
  • Of 163 euro aan elke wereldburger.

Is er wel zoveel schuld vrij verhandelbaar om op te kopen in de vrije markt? Krijgen we niet Porsche-Volkswagen-achtige taferelen waarbij er een enorme short squeeze voor bizarre prijzen gaat zorgen in de obligaties? Kijkt u zelf maar eens op Wikipedia.  

Renteverschillen

Een ander punt ter overdenking is dat de renteverschillen in Europa gaan toenemen omdat niet alle obligaties van alle landen gekocht worden in het programma van Draghi en daarmee creëert hij een extreem probleem in de toekomst.

Maar nog even terug naar het enorm niet te bevatten bedrag van QE, de bondmarkt Europa heeft een grote van? De wereldbondmarkt wordt geschat op 82,1 biljoen dollar (trillion voor hun) het Amerikaanse deel is 31,2 source en samen met het Japanse deel zijn ze het grootst. Wat blijft er over voor Europa?

En geeft het geen rare effecten als je zoveel bonds koopt? Is daar wel over nagedacht? Veel bonds zijn namelijk niet in de vrije markt te verkrijgen maar staan op balansen van bijvoorbeeld banken tegenover andere verplichtingen. Een rentehedge of looptijdhedge.

Straatprijs

Als er dan ineens heel veel geld geboden wordt voor een bepaalde bond dan kan dat het effect van een postcodeloterijstraatprijs in een dorp zijn. Ook de Amerikaanse rente ging fors onderuit.

Ik verdien in mijn Fund op dit moment het meest aan mijn lange bondpositie in de Verenigde Staten die ik als tijdelijke opslag had aangekocht.

grafiek T bond

 

Ondanks lagere rente en toch ook wel goede bedrijfscijfers ging de Dow Jones toch in de min, maar helaas zegt dit nog onvoldoende over de komende dagen. Wel zou ik iedereen af willen raden om nu ineens met zijn beleggingen naar Amerika te gaan.

grafiek Dow Jones

 

Ook de S&P 500 viel vrijdag terug, ook die zit nog boven de Twindicatorlijn en dus ook daar moeten we officieel wachten op een verkoopsignaal. Wel was het een heel opvallende beweging.

grafiek S&P 500

 

De Nasdaq ging niet omlaag, maar ook hier is een hoofdschouderachtig patroon te herkennen.

grafiek Nasdaq Composite

 

De Russell 2000 geeft verkoopsignalen en ik ga weer een shortpositie aldaar innemen.

grafiek Russell

 

Afsluitend: Japan is ons voorland met deflatie en enorme schulden. Door niet alleen bonds te kopen maar ook aandelen hebben ze de beurs omhoog gezet maar ook daar nu weer verkoopsignalen. Dus ook daar weer een gokje.

grafiek Nikkei

 

Per saldo dus een negatief verhaal en dus niks nieuws voor de gemiddelde lezer. Nu had nog wat putspreads op de index en daar koop ik het verkochte deel terug. Ik maak me op voor een grotere daling.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 26 januari 2015 10:31
    Alleen al de Zwitsers hebben via de SNB iets van 450BN aan Europese obli's op hun balans staan, en in deze gillende gekte kunnen ze daar voor een leuk prijsje vanaf. Dus er is wel aanbod, alleen is 't geen n.i.e.u.w. aanbod, dwz er worden geen nieuwe economisch activiteiten mee opgestart, het is een rondpompcircus van SNB via ECB naar bijv DNB.
    We blijven wel lekker bezig zo, dat dan weer wel.
  2. [verwijderd] 26 januari 2015 10:54
    Terminale fase ingegaan in Europa, we zitten een procent of 5-8 van de tops. Houd vooral de SPX in de gaten daar de spread tussen DAX en SPX een gelimiteerde spread heeft, en we zitten daar al behoorlijk scheef.

    Op de tribune en neutraal. Figuur technisch in USA dip nodig daarnaar nieuwe maxima en de 2140 zone.

    Zoals gezegd, terminale fase komende weken.
  3. Ruud100 26 januari 2015 11:03
    quote:

    ciclon schreef op 26 januari 2015 10:54:

    Terminale fase ingegaan in Europa, we zitten een procent of 5-8 van de tops. Houd vooral de SPX in de gaten daar de spread tussen DAX en SPX een gelimiteerde spread heeft, en we zitten daar al behoorlijk scheef.

    Op de tribune en neutraal. Figuur technisch in USA dip nodig daarnaar nieuwe maxima en de 2140 zone.

    Zoals gezegd, terminale fase komende weken.
    Dat denken velen al heel lang.

    Rampsenairio in Griekenland: Reactie Beurs omhoog.

    De beurs heeft nog maar 1 richting ongeacht de onderliggende economie en wat voor problemen er verder ook zijn en dat is: Omhoog.
  4. [verwijderd] 26 januari 2015 11:11
    Het enige wat men doet m.i. is tijd kopen tegen heel veel geld want men weet niet wat er staat te gebeuren. Men doet iets en kijkt vervolgens gedurende een paar jaar welke effecten het zal hebben. Overigens, ik hoor wel dat op zaterdagavonden restaurants vol zitten. Misschien alleen op de dag dat het salaris wordt overgeboekt?
  5. DirkDeNeu 26 januari 2015 11:53
    Als de staatsobligties door het dak gaan dan is dat voor het eerst weer eens positief voor de pensioenen. Maar verder kan ik geen voordelen zien. De Rabo/ING geven aan dat ze niet eens afwillen van de bonds, aangezien er een steeds groter spaaroverschot is. En geld met een negatieve rente stallen bij de ECB is ook niet aantrekkelijk. Er is dus niet te weinig geld, maar er zijn te weinig investeringsmegelijkheden.
  6. Henri Nostradamus 26 januari 2015 12:08
    Olieprijs blijft zakken - door de dalende Euro wordt dit effect niet volledig doorgegeven aan Europa. Dat maakt dat olie nog verder kan dalen voordat de bodem bereikt wordt. Aangezien de olie-industrie 30% van het USA-bedrijfsleven uitmaakt en daar rake klappen vallen lijkt het me onwaarschijnlijk dat de indexen daar hun oude toppen kunnen overtreffen. We zijn over de TOP dus en daarbij zou het weel eens zo kunnen zijn dat een olieprijs onder de $35 wel eens een run naar de exit van de beurs kan gaan inluiden. Berg je dan maar. Hou dus olie in de gaten - is een uitstekende indicator voor het toekomstig beursverloop.

    HN
  7. [verwijderd] 26 januari 2015 12:41
    "Maar bedenk wel als spaarders weg gaan bij een bank en we weten dat spaargeld tot het eigen vermogen van de bank behoort en ook dat banken hun eigen vermogen soms meer dan 30 maal leverage (hefboom) geven dan snapt u ook dat de banken in problemen komen als er geen spaarders meer zijn" aldus dhr Smit.

    Wie neemt de moeite om dhr. Smit het verschil tussen eigen vermogen en vreemd vermogen bij een bank uit te leggen ?
  8. forum rang 4 zeurpietje 26 januari 2015 13:02
    quote:

    DirkDeNeu schreef op 26 januari 2015 11:53:

    Als de staatsobligties door het dak gaan dan is dat voor het eerst weer eens positief voor de pensioenen. Maar verder kan ik geen voordelen zien. De Rabo/ING geven aan dat ze niet eens afwillen van de bonds, aangezien er een steeds groter spaaroverschot is. En geld met een negatieve rente stallen bij de ECB is ook niet aantrekkelijk. Er is dus niet te weinig geld, maar er zijn te weinig investeringsmegelijkheden.
    een pensioenfonds heeft weinig tot geen profijt van hoge obligatiekoersen omdat zij deze bijna altijd houden tot einde looptijd.
    De hoge koersen -dus lage rendementen- zijn juist slecht voor de pensioenfondsen, zij zijn juist gebaat bij hogere rentes bij niet te hoge inflatie.
  9. cees74 26 januari 2015 14:03
    mooi werkstuk mijnheer van Dongen, dank u wel, de aex is onderhand op een go nogo situatie aangeland van ong 455. de olie gaat echt naar de 38 en de euro naar 0,85. een s en p index kan bij de huidige doorbraak van 2080 naar het volgende level (lijkt wel een game met z'n QE) van 2880, dat is de hoerastemming voor de aex. groet Cees
  10. Da Freeze 26 januari 2015 14:15
    Het kan wel degelijk goed zijn voor de europese export. Als de euro naar de hypothetische 85 dollarcent gaat, dan vliegen de Volkswagens en Porsches als warme broodjes over de toonbank. De vraag is alleen wat Nederland hiermee opschiet. Zoveel wordt in NL niet meer geproduceerd. En de deflatie zal hier ook niet zo snel gaan, dat NL op den duur weer industrie naar eigen land kan halen.
  11. geobeo 26 januari 2015 15:00
    quote:

    MetalRon schreef op 26 januari 2015 14:47:

    Nou ben ik geen echte expert op het gebied van beleggen enzo maar ik vraag me af wat kun je op dit moment het beste doen als je een halve ton hebt? Ik lees namelijk van alles maar een goed tip zit er niet tussen.
    Lynx autotrader zou ik persoonlijk doen (daar zit een deel van mijn pensioen ook in).

    Maar vergeet niet: alles is gokken. Het kan altijd mis gaan.
  12. Achteraf gezien... 26 januari 2015 15:57
    quote:

    stuks schreef op 26 januari 2015 15:11:

    Ik kan mij niet herinneren dat de aex is gesplitst. De aex stond in 1999 op bijna 700, nu op 450, hoezo feestje?
    De Europese beurzen zijn reeds een aantal jaren voor de consumenten invoering van de Euro overgestapt op de Euro (of was dat zelfs nog in de ECU? Dat weet ik dan weer niet zeker)
  13. gerrit 69 26 januari 2015 16:07
    quote:

    Achteraf gezien... schreef op 26 januari 2015 15:57:

    [...]
    De Europese beurzen zijn reeds een aantal jaren voor de consumenten invoering van de Euro overgestapt op de Euro (of was dat zelfs nog in de ECU? Dat weet ik dan weer niet zeker)
    Dat klopt.
    Ik dacht zelfs, dat onze beurs in 1998 al de aandelen in Euro,s noteerde en daar was de AEX ook van afgeleid met een top zelfs op 700.
    Tostrams gaat er vanuit dat de Duitse beurs of te wel de DAX ruimte heeft om te stijgen naar minimaal 18000 in een tijdschema van 5 jaar of iets langer.
    Ik stel me zo voor dat onze AEX dan met gemak boven de 700 zal klimmen.
    Uiteraard zal deze stijging gepaard gaan met de nodige tussentijdse correcties en dan is een AEX op 1000 helemaal niet onmogelijk.
  14. [verwijderd] 26 januari 2015 16:41
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 26 januari 2015 15:54:

    Met 50.000 euro kan u prima in ForTomorrow.nl in een van de profiel portefeuilles bijv. defensief: www.fortomorrow.nl/kies-uw-profiel/fo... als u zelf uw profiel wil bepalen kunt u prima naar bepaaljeprofiel.nl/

    succes
    Cees
    Maar dan beleg je wel bij iemand die het verschil niet kent tussen eigen vermogen en vreemd vermogen bij banken......
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links