Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overnamegerucht BlackBerry

Overnamegerucht BlackBerry

 

Vlak voor de sluiting van de Amerikaanse beurs gingen er plotseling geruchten rond dat Samsung BlackBerry wil overnemen. Het aandeel reageerde hierop met een stijging van maar liefst 30%. Volgens de geruchten wil Samsung BlackBerry overnemen voor veertien tot vijftien dollar per aandeel.

Beleggers geloven dat Samsung geïnteresseerd is in de patentportfolio van BlackBerry. Toen BlackBerry het gerucht ontkende, daalde de koers al snel met ongeveer 15%. Toch speelt er het nodige.

BlackBerry

BlackBerry heeft de afgelopen tijd gewerkt aan het afstoten van de smartphones, waar ze maar geen succes meer mee wisten te krijgen. BlackBerry focust zich vooral op software en dienstverlening. De winst was jaar op jaar met 34% gedaald volgens de laatst bekede kwartaalcijfers, terwijl de brutowinst van -106% naar 52% is gestegen.

De CEO John Chen heeft echter nog heel veel vertrouwen in het bedrijf. Het bedrijf heeft op het moment drie miljard dollar in cash en is cash flow-positief. Chen heeft al een keer aangegeven het bedrijf alleen te willen verkopen voor 100 dollar per aandeel. Hij zegt 99% zeker te zijn dat BlackBerry zal overleven.

Samsung

Op het moment is Samsung de smartphoneleider van de wereld met een marktaandeel van 24% (derde kwartaal van 2014). Een jaar eerder was dit nog 32%. De daling komt onder andere door de concurrentie met Apple. Samsung is al een tijdje op zoek naar een manier om de daling in smartphoneverkopen te compenseren.

Het ziet ernaar uit dat Samsung wanhopig is om iets te doen aan de afnemende resultaten. Het zal dan ook heel goed mogelijk zijn dat Samsung BlackBerry wil overnemen en het bedrijf zal gebruiken om dit te compenseren.

Marktbeeld

Ik volg het aandeel BlackBerry op de voet en doe regelmatig transacties in dit fonds. Vorig jaar kwam meerdere keren de twaalf dollar op de borden en vanaf dat punt moest het aandeel continu inleveren.

De weerstandszone is met het nieuws van gisteren doorbroken en ik ben dan ook benieuwd of er vandaag gehoor gegeven zal worden aan de uitbraak. Indien de koers boven de twaalf dollar weer te sluiten vandaag, is dat een sterk signaal en komt al snel de vijftien dollar in beeld.

 

 

Zeker gezien de enorme shortfloat in het fonds, kunnen overnamegeruchten de aandelen BlackBerry weer vleugels geven!

Disclaimer: De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De schrijver heeft positie in BlackBerry.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mr sponge 15 januari 2015 16:53
  Dus Samsung wil BlackBerry kopen om het marktaandeel te vergroten?
  Ik zou niet weten waarom? Het marktaandeel van BlackBerry is al bijna verdampt.

  “BlackBerry heeft de afgelopen tijd gewerkt aan het wegsturen van de smartphones waar ze maar geen succes meer mee wisten te krijgen.”

  Dus ziet BlackBerry zelf niet zoveel mogelijkheden met de patenten die ze hebben….
  Waarom zou Samsung dan wel fors willen betalen voor die patenten?
 2. [verwijderd] 15 januari 2015 19:12
  Blackberry heeft nu 6 mln betalende licenties op BES12 en groeit naar 10mln komend jaar.
  Verder hebben ze QNX de autosoftware waar Ford zelfs Microsoft voor opzij zette afgelopen maand.
  Deze zit momenteel in 50mln auto's en is hard groeiende.
  Telefoons doen het aardig en er wordt geen verlies meer op geleden.
  Veel patenten in bezit.
  Kortom, een overnameprooi geworden in de afgelopen maanden onder leiding van JC.

 3. forum rang 6 charlie b 15 januari 2015 20:17
  Een beter optie tot kopen is als Samsung TomTom gaat overnemen cq kopen, dat zou veel meer voordelen opleveren dan het kopen van BB......! Jammer, maar wie weet komt er nog een grote vis langs bij onze H. Goddijn...??, hij/zij moet wel de hoofdprijs betalen voor TomTom, en dat is minimaal 17,50 p/a TomTom!
  Charlie
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links