Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schrijven met de Belastingdienst

Vorig week kon u in mijn column Hoeveel jaar renteaftrek heeft u? lezen dat de Belastingdienst een uitgebreide administratie moet bijhouden voor de renteaftrek van nieuwe huizenbezitters. Het gaat hier dan over starters die na 1 januari 2013 een woning hebben gekocht.

Zij moeten hun hypotheek volledig aflossen met een annuïteiten en/of lineaire hypotheek in maximaal 30 jaar. Deze verplichte aflossing is er niet voor de huizenbezitters die voor 31 december 2012 al een woning hadden.

Als starters precies willen weten wat de duur van de renteaftrek is met het daarbij behorende hypotheekbedrag, dan zal de Belastingdienst daar geen antwoord op geven, aldus Den Haag. Veel huizenbezitter zullen hun vraag dus neerleggen bij hun hypotheekadviseur.

Twee situaties

Wat kan hij adiviseren? In ieder geval is na vragen aan de minister duidelijk dat er twee verschillende berekeningen kunnen zijn als een huiseigenaar bijvoorbeeld gaat trouwen in gemeenschap van goederen.

Situatie 1: starter trouwt in gemeenschap van goederen

  • A (starter) koopt in 2015 alleen een woning voor 300.000 euro.
  • A sluit een lineaire hypotheek voor een duur van 30 jaar (jaarlijkse aflossing is 10.000 euro).
  • B komt bij A inwonen en in 2020 gaan zij trouwen in gemeenschap van goederen.
  • De hypotheek is dan nog 250.000 euro.

Situatie in 2020 (na huwelijk)

  • A hypotheek van 125.000 euro voor een duur van 25 jaar (was feitelijk 150.000 euro).
  • B hypotheek van 125.000 euro voor een duur van 25 jaar (was feitelijk 150.000 euro).

Situatie 2: doorstromer trouwt in gemeenschap van goederen

  • C (doorstromer) koopt in 2010 alleen een woning voor 300.000 euro.
  • C sluit een aflossingsvrije hypotheek voor een duur van 30 jaar voor 250.000 euro.
  • D komt bij C inwonen en in 2015 gaan zij trouwen in gemeenschap van goederen.
  • De hypotheek is dan nog 250.000 euro.

Situatie in 2015 (na huwelijk)

  • C hypotheek van 125.000 euro voor een duur van 25 jaar.
  • D hypotheek van 125.000 euro voor een duur van 30 jaar.

Het verschil van duur renteaftrek bij B is duidelijk. Bij starters worden de voorgaande jaren in mindering gebracht bij de partner.

Vragen aan de Belastingdienst

Begin november heb ik de Belastingdienst (Kennisgroep verzekeringsproducten en eigen woning) aangeschreven om bovenstaand verschil nogmaals te verduidelijken.

Ik had twijfels over een wijziging in de wettekst. Hier het antwoord: 


Klik op de brief voor een grote versie

Omdat er nu verschil is tussen starters en doorstromers, zijn er twee soorten berekeningen. Bovendien is nog niet alles duidelijk. Er zijn namelijk situaties waarbij een doorstromer eerst een andere woning koopt en daarna pas gaat trouwen.

Hierbij ontstaat er een nieuwe eigenwoningschuld waarbij er in veel situaties (gedeeltelijk) verplicht moet worden afgelost. Ik heb de Belastingdienst dit voorgelegd:

Vraag1: Wat is er van toepassing als een doorstromer na 1 januari 2013 een andere woning koopt (goedkoper of duurder) en daarna gaat trouwen?

Vraag 2: Wat is er van toepassing als een doorstromer na 1 januari 2013 eerst twee jaar gaat huren en daarna een andere woning koopt (goedkoper of duurder) en daarna gaat trouwen?

Beetje moe

U begrijpt dat ik zeer benieuwd ben naar de antwoorden op deze nieuwe vragen. Hierna ben ik helaas nog niet klaar, want naar aanleiding van deze column zijn er weer andere vragen/situaties naar voren gekomen, waar ik graag antwoord op wil hebben.

Waarschijnlijk zal de Belastingdienst wel moe van mij worden, maar straks kunnen huizenbezitters met hun adviseur precies berekenen wat voor hen van toepassing is. 

Meer lezen? 

60 jaar renteaftrek 

30 jaar is de max! 

Een vraag aan Den Haag 

O, oh, nieuwe renteaftrekplannen Weekers

Weekers rommelt met de bijleenregeling 

Jos' Belastingdienstonderzoek 

Kom in actie huiseigenaar! 


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 19 januari 2015 03:57
    quote:

    Orca schreef op 16 januari 2015 13:21:

    Petje af Jos! Als ik MinFin was zou ik je aan baan aanbieden, als hoofd van dat Kenniscentrum!
    En als ik MinFin was, zou ik aan al die werkverschaffende onzin zo snel mogelijk een eind maken. Misschien dat Jos daarvoor een goede bijdrage zou kunnen leveren. Suggestie: de HRA zo snel mogelijk voor iedereen afschaffen, dan ben je van een hoop gezeur af. Dat wel via de inkomstenbelasting gedeeltelijk compenseren.
  2. kareldr 20 januari 2015 18:53
    Politici zijn goed in het bedenken in onuitvoerbare compromissen.
    Waarom denk je dat er zoveel ICT projecten mislukken? O.a. Door de oneindig hoeveelheden aan regels, uitzonderingen, bezwaarprocedures en mutaties met terugwerkende kracht en overgangsregelingen.
    Nog maar te zwijgen over de onmogelijke taak van de belastingdienst om te controleren op fraude , over het aantal menselijke fouten van de ambtenaren en over bezwaarprocedures die gedupeerden voeren tegen de BD.

    Dit hypothekensysteem is lang niet de ingewikkeldste. Ga eens een wbso subsidie aanvragen. Pluis eens uit hoe het zorgdeclaratiesysteem echt in elkaar zit. Succes!
  3. Stapelaar 21 januari 2015 22:13
    Jos, het is nu inderdaad een rijstebrijberg. Maar over 3 tot 5 jaar is het allemaal niet meer belangrijk. Alle nieuwe hypotheken verhuizen dan ongetwijfeld naar box3 in het kader van het nieuwe belastingplan.

    Als de hypotheekrente voor nieuwe leningen circa 3% bedraagt dan is het geen probleem om 1.2% aftrek te hebben ipv de HRA+HWForfait.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links