Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ons geld, hullie schuld & zullie risico

Ons geld, hullie schuld & zullie risico

Copypaste:

Toch kan het anders en aanzienlijk beter. En snel ook! Door één ‘overnight’ actie gaat het roer definitief om. Daar wordt u als burger beter van. Per omgaande. Wat gaat u ervan merken nadat de verandering een feit is:
  1. Belastingverlaging en/of burgerdividend
  2. Stabiele prijzen (geen verhogingen meer)
  3. 100% gegarandeerd en waardevast spaargeld en pensioen
  4. Eerlijker verdeling van de welvaart
  5. Een milieu aanpak waar onze kleinkinderen ons heel dankbaar voor zullen zijn

Was getekend, Burgerinitiatief Ons Geld. Dat vraagt om uw handtekening om de politiek te dwingen een andere financieel stelsel in te voeren, waarin banken terug in hun hok moeten. Daar komt het populairr gezegd op neer. U leest alle argumenten en eisen et cetera op de site van het burgerinitiatief.

Is dit goed of slecht?

Goed! Ja, want het comité dwingt politiek en het hele Nederlandse volk nu eens goed na te denken over geld en de creatie daarvan. Want het schort aan parate kennis, wellicht omdat dit landje in slaap is gesukkeld door de ongebreidelde welvaartsgroei sinds de oorlog en een overheid die alles wel voor ons regelde.

Geld: doel of middel?

Eigenlijk is dit dezelfde discussie die nu al een jaar of tien op de beurs gaande is tussen voor- en tegenstanders van goud en zelfs een goudstandaard, die de waarde van het geld zou moeten garanderen. Dit zet ik niet voor niets cursief. Net als puntje drie van dat comité: 100% gegarandeerd en waardevast spaargeld en pensioen.

Hoe u ook over geld en goud denkt, één ding is zeker: er is nóóit een 100% garantie. Enfin, geld is een ingewikkeld verhaal, dat ik niet in een kort blogje uit de doeken kan en wil doen. Heel kort door de bocht komt het er op neer dat voor het burgerinitiatief en goudbeleggers geld het doel is en voor banken en hun fans middel.

Van de eersten moet u uw geld rustig in een kluis kunnen leggen en het er over honderd jaar weer uit kunnen halen met nog exaxt dezelfde koopkracht. Voor (centrale) banken en financiële markten is geld louter en alleen een smeermiddel van de economie, vooral bedoeld om tranacties snel en gemakkelijk te faciliteren.

Belasting via een omweg

Het geeft niks dat geld mede daardoor ieder jaar zo'n 2% minder waard wordt. Dat is ongeveer het langjarig gemiddelde, nu is het eerder nul. Sterker, het is zelfs goed dat geld minder waard wordt. Anders ligt het in de kluis te niksen. Zo wordt u gedwongen het uit te lenen, te beleggen of te investeren, anders verdampt het.

Wie heeft gelijk en wie heeft de wijsheid in pacht? Bepaalt u dat vooral zelf, maar tussen de regels door leest u al zo'n beetje wat ik vind. Daarbij verwijs ik door naar deze bijdrage van Robin Fransman op FTM, die op een bewonderenswaardige manier in Jip & Janneketaal het comité van repliek dient. Hulde!

De problemen waar we nu mee kampen – te hoge schulden, te lage investeringen – lossen we met een ander geldsysteem niet op. Wie leent gaat nou eenmaal een schuld aan. En geeft daarmee anderen een claim op zijn of haar productie.

Een overheid die zelf geld schept legt daarmee een claim op de productie van haar burgers. Het is dan gewoon belasting via een omweg. Maar het lijkt ‘gratis’. Dat dachten ze in Zimbabwe ook. En in Weimar Duitsland. En in Servië. Hoge inflatie was het gevolg.

Ik ben het met je eens dat de schulden te hoog zijn. En dus de vermogens ook. En dat dat de economische groei tegenhoudt en tot werkloosheid leidt. Maar daar gaat een ander geldsysteem niets aan doen. Welvaart zit niet in geld, maar in de echte economie.

En voor de kijkers thuis....

Vindt u dit (lange) verhaal toch nog te ingewikkeld? Geen probleem, Robin heeft ook een easy teenage ofwel een DWDD-versie :-) Klik hier. Anders hier nog een filmpje (via @RemcoLenterman):

 

 

\


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2015 22:25
    "Voor (centrale) banken en financiële markten is geld louter en alleen een smeermiddel van de economie, vooral bedoeld om tranacties snel en gemakkelijk te faciliteren."

    Deze bovenstaande opmerking zegt, wat mij betreft, veel over de kwaliteit van deze topic.

    Oppervlakkig, suggestief, vaag, arrogant en getuigend van een laag bewustzijn.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links