Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moet AFM met pensioen?

De Autoriteit Financiële Markten slaagde er de afgelopen weken in prominent de financiële pers te halen. Dat was niet altijd op positieve wijze. Zo maakte Het Financieele Dagblad een mooie reconstructie over het wel, maar vooral wee van de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht is bijna voltallig afgetreden dan wel weggestuurd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Alleen Diana van Everdingen zit als vice-voorzitter nog op haar plek.

De minister wilde een cultuurverandering bij de AFM. Dat zag hij met de oude garde, die op het randje balanceerde van wat (moreel) was toegestaan op het gebied van effectentransacties, niet haalbaar. Dat werd dus een exit van (het grootste deel van) de toezichthouder bij de toezichthouder.

Bestaansrecht

Met des te meer interesse las ik de eind vorige week gehouden nieuwjaarstoespraak van Merel van Vroonhoven, de nieuw aangetreden bestuursvoorzitter van de AFM. Haar komst was geen gevolg van beleid inzake het bereiken van een cultuuromslag, maar had een trieste aanleiding: voorganger Ronald Gerritsen overleed plotseling.

Het begin van de toespraak viel niet mee. Van Vroonhoven slaagde er in mijn frisse ochtendstemming te muteren in een matte vermoeidheid. De nieuwbakken bestuursvoorzitter gaf aan dat zij zich "nog geen moment heeft verveeld".

Het gaat, aldus Van Vroonhoven beter dan in 2012, maar "we zijn nog lang niet waar we willen zijn". Dit is de standaardfrase van elke (overheids)organisatie om zijn eigen bestaansrecht voor nog lange tijd te rechtvaardigen.

Van Vroonhoven refereerde voorts aan "bijzondere processen" en "uitdagende beslissingen" (beursgang Euronext). Er werd door de AFM "intensief samengewerkt" en de toezichthouder had een "leidende rol". De wereld om ons heen is "complex en voortdurend in verandering" waarbij ieder dag "nieuwe vragen, uidagingen en bedreigingen" brengt.

Cultuurveranderingen

Pff, inspiratieloze teksten van de ex-topvrouw van de NS. Zit ze bij AFM nu al op een dood spoor? Van Vroonhoven stelde voorts dat het vertrouwen in de financiële sector alleen kan terugkomen door cultuurveranderingen bij aanbieders en klanten.

Eerlijk is eerlijk, mijn scepsis over de nieuwjaarstoespraak nam door deze woorden wat af. Prima dat de AFM ook de klanten nadrukkelijk betrekt als verantwoordelijke voor een goed functionerende financiële sector.

Ik kreeg zelfs waardering voor het tweede deel van de speech, waarin de voorzitter nadrukkelijk het eigen functioneren besprak. De AFM moet, nu vat ik het in mijn eigen woorden samen, een open organisatie zijn en ontvankelijk voor kritiek van buitenaf. Prima, laat ik daar dan maar direct mee beginnen.

Pensioenstelsel

Deze week liet de toezichthouder zich, bij monde van AFM bestuurslid Harman Korte, uit over het pensioenstelsel. Niet over de vaak onduidelijke overzichten, die naar mijn idee de AFM beter zou moeten willen hebben. Dat valt in ieder geval onder haar (enige) taak als het om toezicht op het pensioenstelsel gaat.

Nee, Korte gaf gelijk zijn opinie over een aantal fundamenten van het stelsel. Ten eerste vindt AFM dat werknemers in de gelegenheid moeten zijn minder pensioenpremie af te dragen, afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden.

Op zichzelf vind ik dat een goed standpunt, maar dat maakt het niet minder vreemd dat de AFM een dergelijke mening ventileert. Volstrekt oneens ben ik het met het tweede idee van Korte, de verplichte deelname van zzp'ers aan het pensioenstelsel.

Vrij en onzeker

De argumenten die hij hiervoor hanteert zijn bizar: "Wij denken dat het niet uit te leggen is waarom de ene groep werkenden nu wel verplicht is voor zijn pensioen te sparen, en de andere (zzp'ers) niet".

Heer Korte, kunt u dan wel uitleggen waarom die ene groep werkenden een WW uitkering krijgt bij werkloosheid, ziektegeld krijgt indien nodig, een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid, een vaste en zekere beloning krijgt voor gedane arbeid, reiskosten vergoed krijgt indien nodig.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is uitstekend uit te leggen dat zzp'ers niet aan allerlei verplichte regelingen moeten deelnemen. De zelfstandige kiest voor een vrij maar onzeker bestaan, en wenst niet deel te nemen aan al deze voorzieningen. Houden zo, is mijn stelling.

Te lage spaarrente

Als Korte toch verandering wil, kan hij beter kiezen voor het schrappen van de verplichte deelname aan de collectieve pensioenvoorziening van werknemers. Maar beter nog is dat de AFM zich, als een aan de overheid gelieerde instelling, onthoudt van commentaar op zaken waar ze niet verantwoordelijk voor is.

Korte memoreerde aan het feit dat hij vindt dat iedereen moet sparen voor zijn pensioen. Als gedragstoezichthouder kan hij beter zijn "baas" Jeroen Dijsselbloem aanspreken op het feit dat de belasting op (spaar)geld met 1,2% inmiddels hoger is dan de rentevergoeding.

Met een belastingtarief van meer dan 100% wordt sparen voor de oude dag een weinig lucratieve aangelegenheid. Het zou pas van een echte cultuuromslag bij AFM getuigen als hij de minister op deze onfatsoenlijke belasting zou aanpreken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2015 15:14
    Je moet topambtenaar zijn wil je het volgende zeggen: "Wij denken dat het niet uit te leggen is waarom de ene groep werkenden nu wel verplicht is voor zijn pensioen te sparen, en de andere (zzp'ers) niet". Nog even en ik word gedwongen aandelen te kopen of erger staatsobligaties want sparen brengt niets op, ergo kost geld. Dus om te sparen om reparaties aan het huis te laten verrichten moet ik geld toeleggen aan door de staat geredde banken. Dat laatste is door de experts op gebied van geldzaken in elkaar gedraaid. Maak van dhr Korte een zzp'er begrijpt hij misschien nog iets ervan. O ja, er zijn centrale banken die miljarden winst gemaakt hebben het afgelopen jaar. hoe zou dat toch komen?
  2. [verwijderd] 14 januari 2015 19:47
    Helemaal eens met dhr Tak dat de AFM zich beter kan bezighouden met haar kerntaak, het bevorderen van eerlijke en transparante markten. De hier geciteerde uitspraken van dhr Korte doen wat bevreemdend aan, zeker in vergelijk met de doelstellingen binnen de Agenda 2015 van de AFM:
    afm.nl/~/profmedia/files/afm/jaaragen...

    De laatste alinea van deze column slaat helaas de plank finaal mis waardoor het betoog zwak wordt. Je kunt niet eerst de AFM verwijten maken dat zij buiten haar mandaat spreekt om vervolgens aan te dringen dat zij buiten haar mandaat handelt. AFM heeft natuurlijk niets te zeggen over belastingen.
  3. forum rang 6 andre68 14 januari 2015 20:15
    Prima artikel van Marcel Tak. Vooral die opmerking over vermogensrendementheffing.

    Schaf dié af. Dan kúnnen we zélf belastingvrij pensioen opbouwen.

    Zonder de woekerpensioenfondsen en verzekeraars die zelf te veel "kosten" rekenen/maken en véél te dure jongens inhuren om de verplicht ingelegde premies te beleggen. Nadat deze eerst zélf een vast % van iedere inleg hebben afgeroomd. Deze roversbende van ongeveer een mannetje of 10000 (In NL) groot graait zo'n miljardje of 5-6 jaarlijks weg aan salaris, provisie en bonussen nagenoeg ongeacht het rendement dat behaald wordt. Dat is zo'n half miljoen per pensioenparasiet per jaar. Bij roversbendes als Alpinvest "verdienen" ze minimaal een miljoen per jaar om uw en mijn pensioencenten te beleggen. De koffiejufrouwen bij deze toko's halen het gemiddelde omlaag naar een half miljoen per jaar.
  4. jojo3 15 januari 2015 02:03
    Zolang de AFM toestaat dat de koersontwikkeling van veel fondsen op de Amsterdamse beurs openlijk gemanipuleerd wordt door hedgefondsen heeft de AFM geen enkel recht van spreken of zelfs maar kritiek te hebben op anderen. En de kreet: wij luisteren naar de markt gaat al helemaal niet op. De AFM is namelijk compleet doof voor meldingen van handelen met voorkennis of voorbedachte rade. Voor mij is de AFM een onbekwame organisatie met mensen die alleen een dik betaalde baan ambiëren zonder daar enige prestatie tegenover willen stellen.
  5. [verwijderd] 15 januari 2015 09:07
    quote:

    andre68 schreef op 14 januari 2015 20:15:

    Prima artikel van Marcel Tak. Vooral die opmerking over vermogensrendementheffing.

    Schaf dié af. Dan kúnnen we zélf belastingvrij pensioen opbouwen.
    Beter nog, schaf de fiscale subsidie op pensioensparen in het geheel af. Net als de HRA. En verlaag de belastingtarieven op arbeid.

    Aangezien de AFM daar ook niets over te zeggen heeft had ze daar misschien ook wel iets over kunnen zeggen.
  6. Eventus docebit 15 januari 2015 10:32
    quote:

    jojo3 schreef op 15 januari 2015 02:03:

    […]De AFM is namelijk compleet doof voor meldingen van handelen met voorkennis of voorbedachte rade.[…]
    Dat ze niks doen met voorkenniszaken is niet goed. Maar dat ze niks doen met handelen met voorbedachten rade is terecht. Elke transactie die ik doe is met voorbedachten rade. Ik heb namelijk het doel om er op lange termijn een positief rendement mee te halen. Daarom denk ik na voor ik handel.
  7. jojo3 15 januari 2015 12:26
    De AFM zou zich's werkelijk moeten roeren in onrechtmatige toestanden op de beurs met de hedgefunds ,shorting en wat allemaal niet meer zij.Nee,de AFM zegt dan dat kleine dappere zelfstandigen met een minimum aan inkomen maar verplicht moeten worden een aanvullend pensioentje voor zichzelf op te bouwen.Walgelijk,hoe hypocriet.Toch maar weer m'n spaargeld op een negatieve spaarrekening zetten..?
  8. Pieterman 16 januari 2015 01:56
    Dit verhaal kan bijna direct vervangen worden door een vergelijkbaar verhaal over De Nederlandse Bank. Zie het stuk "Veelverdiener moet van de DNB minder pensioenpremie inleggen" in het FD van gisteren. Klaas Knot ziet de DNB ook zo'n beetje als een politieke partij en heeft dus ook zijn mening over hoe het pensioenstelsel ingericht moet worden. De DNB zou zich moeten beperken tot het toetsen van het financiele kader, niet op het vaststellen daarvan.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links