Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Eindejaarsdip en beschermingstip

Sinterklaas wordt duidelijk een dagje ouder, want zijn dip komt iets later dan verwacht. Vorige week noemde ik al dat als de AEX uit zou breken, u er niet tegenin moest gaan...

Maar toen de AEX niet uitbrak wist ik dat het lager zou gaan. Ook had ik olie als een van de trickers genoemd. Op Twitter heb ik leuk kunnen battlen met optimist Royce Tostmans over deze situatie.

Eindejaarsrally?

Nu had iedereen het al tijden over een eindejaarsrally en dat terwijl we de laatste jaren al een van de grootste stijgingen uit de geschiedenis van de beurs hebben meegemaakt, lees langste bullmarkten. Dus ondanks dit zijn er toch nog optimisten die nu nog een verdubbeling voorspellen in de DAX en AEX, et cetera.

Ik ben blij dat deze goeroes beter gelezen worden dan ik, want ik voorspel eerder een halvering van veel beurzen dan een verdubbeling en wil niemand bang maken.

Griekenland en olie

In Griekenland ging de rente even meer dan 1% omhoog in een paar dagen tijd. En dat allemaal op mogelijke verkiezingen aldaar. Nu riep ik al veel langer dat de problemen in Griekenland niet opgelost waren. Maar dat was voor niemand een probleem en ik was een oude zak die er geen verstand van had.

Nu is Griekenland overigens niet het enige land met grote schulden kijk maar een op debtclock.org en kijk eens naar Spanje, Japan of Ierland.

 

En technische analyse voegt niets toe volgens de wetenschappers en ook daar ben ik blij om, want ik zie al veel langer de verzwakking in de Griekse index en de daarmee samenhangende problemen. Nu iedereen problemen ziet krijgen we waarschijnlijk even rust.

 

De index in Madrid is ook door belangrijke steunniveaus gegaan en kan met een beetje pech nog fors onderuit. Dat dit nu direct in december gebeurt, lijkt niet logisch.

 

Italië werd ook meegesleept in de daling en daar hebben we voorlopig een patroon van lagere toppen en lagere bodems...

 

In Frankrijk hebben ze begrotingsproblemen en ook daar hebben we verkoopsignalen. Kortom ook daar geen reden tot enthousiasme.

 

Niet alles is fair

Ik was vrijdag op de beleggingsfair 2014 en kwam daar zelfs een paar oude fans van het eerste uur tegen wat natuurlijk heel erg leuk was. Mijn verhaal ging over een aantal zaken.

  • Allereerst dat nieuwe technologie zwaar overprijsd is, zo is Uber meer dan 40 miljard dollar waard terwijl ze in steeds meer landen verboden worden en steeds meer claims tegen zich krijgen.

    Zo zijn er naast de gewone taxi-processen nu ook claims zoals die bijvoorbeeld in India waar een vrouw is verkracht door een voor verkrachting veroordeelde Uber-chauffeur. Het proces gaat over het feit dat er onvoldoende achtergrond gecheckt werd.

    Ook 3D-printerfabrikanten, Gopro, en Cloud-aanbieders zijn zwaar overprijsd.

  • De rente is historisch laag, de crisis is vergelijkbaar met de jaren dertig maar de beurs gaat vrolijk omhoog. De lage rente geeft problemen met de uitkerende en opbouwende pensioenen en als je daarbij dan ook nog eens nadenkt over de vergrijzingeffecten...

  • Het grootste probleem dat ik zie is het enorme verschil tussen arm en rijk. Het is niet speciaal het probleem dat er veel rijken zijn of er een grote kloof is tussen beide. Nee, het echte probleem is dat de sterkte middengroep tegenwoordig ontbreekt.

    De middengroep hoort groot en sterk te zijn want dat is de groep die geld uitgeeft en als u weet dat 70% van de economie door consumenten bepaald wordt dan snapt u ook het probleem als de middengroep er niet is. Een goede uitleg staat in deze uitgebreide film.

    We moeten dus ook begrijpen dat belastingen op de rijken niet helpt, want hogere belastingen raakt over het algemeen juist de middengroep die minder goed is in het omzeilen.

  • Een laatste punt dat ik genoemd heb is dat de koersen reeds heel hoog staan. Kijk maar eens naar de S&P 500.

 

Ik schakel meteen door naar de korte termijn: de S&P 500 is door de Twindicatorlijn gezakt vorige week. Daarmee ligt de markt naar beneden weer open.

 

Op lange termijn zit de Dow nog in zijn opgaande trend en dus boven de steunlijn. Maar als de trend breekt, dan zal die waarschijnlijk op langere termijn gebroken zijn en dus een grotere correctie inluiden.

 

Op korte termijn is de Dow Jones ook al door de Twindicator heen.

 

Het langetermijnplaatje van de DAX geeft aan dat die mogelijk eerst een paar maanden zijwaarts gaat voordat die richting de 5000 punten kan.

 

Even inzoomen, we zien dat de Duitse DAX officieel pas een verkoop geeft met een slot onder de 9712,33. Kortom we kunnen het al gehad hebben maar meer aannemelijk is dat het pas het begin van de daling is.

 

De AEX-Twindicator heeft wel al officieel een verkoop gegeven.

 

En ook de bredere Eurostoxx 50 heeft officieel een verkoop gegeven.

 

De olieprijs blijft maar dalen en dat zal tot meer geopolitieke spanningen leiden. Rusland heeft problemen met een lage olieprijs, maar ook andere oliegebieden krijgen meer problemen.

 

Bij ABN Amro turbo’s presenteerde ik al de Crude-weekgrafiek en technisch is er pas rond de 35 dollar weer een sterke steun.

 

Een lage olieprijs heeft grote gevolgen voor de oliewaarden zoals Royal Dutch Shell. Helemaal als ze BP overnemen, kunt u zich afvragen of het wel zo'n leuk dividendaandeel blijft.

 

De volatiliteit is weer een beetje aan het oplopen en omdat bijna niemand meer aan de hoge volatiliteit gewend is doet een vol van 20 al bij veel partijen heel erg pijn.

 

Juist omdat er meerdere problemen opburpen is het goed om langetermijnbescherming te nemen. U kunt short-ETF’s kopen, turbo’s short kopen of bescherming met een putspread op de AEX.

  • Koop de put AEX dec 2015 uitoefenprijs 350 slot 12,40
  • Verkoop put de AEX dec 2015 uitoefenprijs 320 slot 8,15

U investeert 4,25 euro en kunt maximaal 30 euro min uw investering verdienen.

Ik noemde net Gopro als een van de aandelen die ik al tijden heel duur vind. Al vanaf 80 dollar hebben we een verkoopsignaal.

 

Tesla is ook een aandeel waar we al langer een verkoopsignaal in hebben.

 

Randstad werd vrijdag door goeroes genoemd als koop. Nu heb ik geen positie maar zou liever short zitten dan long.

 

Een andere kandidaat van de goeroes was Aalberts. Ik heb geen positie en die ga ik ook niet nemen. Het is een klein aandeel en er zijn een paar partijen met heel grote belangen. De Twindicator geeft geen sell maar om nu rond de high te kopen? Nee zeker niet als het aan mij ligt.

 

Green Mountain Coffee is een short die naar meer smaakt. Dit aandeel heeft het extreem goed gedaan in 2014 en heeft nu verkoopsignalen gegeven en dus is het goed om hier naar wat putjes te kijken. Als u klant van mij bent mag u bellen en vertel ik u welke ik in mijn fund koop.

 

Zelfs Apple heeft verkoopsignalen gegeven en dat zegt toch wel iets over de rest.

 

Ik sluit af met: Don’t panic you are on the Titanic.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 december 2014 11:16
    vanwege afnemende zonneactiviteit verwacht men de komende jaren een afkoeling van de aarde. Men moet verrekte veel olie en gas stoken wil dat effect teniet gedaan worden: - Video – 30 Top Scientists Predict Global Cooling 2015-2050 (Ice Age Now, Dec 14, 2014):. De opwarming van de aarde is gebruikt om een politieke agenda erdoor heen te drukken: minder afhankelijkheid van olie producerende landen, wat natuurlijk goed is.
  2. [verwijderd] 15 december 2014 11:33
    quote:

    JonLegrand schreef op 15 december 2014 11:24:

    Compleet tegenstrijdige informatie op de site hier. Het ene artikel zegt aex naar 450 eerste drie maand van 2015. De andere zegt halvering...
    is toch goed verschillende geluiden, blijkbaar weet men het dus niet, maak me meer zorgen als alle neuzen de zelfde kant op zouden staan
  3. Belangstellende 15 december 2014 21:53
    Cees, ouwe beer !

    De keors van RDS daalt doordat de daling van de olieprijs. Ik hoor o.a. van Versteegh van Gilissen dat Shell zowel aan een stijging als een daling geld verdient. Up- en downstreams noemen ze dat. Bovendien stond er op iex een artikeltje over de stabiliteit van het dividend. Shell kan de hoogte van het huidige dividend nog jaren volhouden.
    Ik merk het al: Nu Shell kopen en wegleggen. Pieter van der Slikke schrijft in zijn laatste boek dat buy and hold nog steeds op de lange termijn de beste strategie is.
  4. [verwijderd] 17 december 2014 21:31
    Mooi artikel.

    Wat Griekenland betreft, hetzelfde staat in Spanje te gebeuren. Ook daar is er een partij die de meerderheid in de peilingen heeft en die lak heeft aan de opgelegde financiële EU-regels en de prioriteit legt op het welzijn van de burger en niet langer op het kapitaal.

    Ik denk wel dat er een eindejaarsrally komt, maar wel heel laat. Namelijk wanneer het Grieks parlement beseft dat zij bij vervroegde verkiezingen hun baantje kwijt zijn. Dan zal er dus wel een meerderheid voor de huidige premier zijn en worden dus geen nieuwe verkiezingen uitgeroepen. En dat kan tijdens de stemmingen van 23 of 29 december gebeuren, daarna gaat het denk ik als een speer omhoog. Helemaal als de olie om wat voor reden dan ook de stijgende lijn weet te vinden en vast te houden, en als Rusland wat gestabiliseerd (of vergeten) raakt.

    Maar ja, als de politici tegen mijn verwachting in voor de afwisseling niet in hun eigen belang stemmen dan zouden de beursen wel flink kunnen kelderen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.