Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Allemaal Turbo's

Allemaal Turbo's

Op IEX noemden we het maar "hefboomproducten", de bonte verzameling instrumenten onder de handelsnamen Turbo's, Sprinters, en Speeders. Dat bekte niet echt lekker, maar alleszins beter dan dat hele ritsje soortnamen steeds te moeten herhalen.

Omdat ABN Amro ooit de naam Turbo's had geclaimd - en alleen rechtsopvolger RBS de rechten op die naam had gegeven - zagen navolgers als ING, Commerzbank en Citi zich gewongen om allerlei creatieve alternatieve namen te verzinnen. 

Binck - terug in zijn ouderwetse rol van uitdager - was de eerste partij die de aanval opende, door deze zomer doodleuk met Binck Turbo's te komen. (Ironisch genoeg vlak na de overname door BNP Paribas van Turbo-marktleider RBS). 

Turbo-kleef-aan

Drie maanden en een rechtzaak verder waren Turbo's van merknaam tot soortnaam geworden. En was het wachten op de eerste concurrent die zou aanhaken bij de Turbotrein. Commerzbank is de eerste partij die dat nu doet.

Uit het persbericht:

Beleggers vinden de verschillende namen die worden gebruikt voor dezelfde producten onduidelijk. Uniforme naamgeving helpt verwarring te voorkomen en zorgt ervoor dat de concurrentie gevoerd kan worden op basis van productaanbod, kosten en service.

Daarom zullen we vanaf nu ook de Turbo-naam gebruiken. Turbo is immers de meest gebruikte naam in Europa voor deze groep beursproducten.

ING en Citi?

Fijntjes stipt Commerzbank aan dat de bank in andere landen de naam Turbo al gebruikte. Alleen in Nederland en België moest het destijds iets nieuws verzinnen om zich de advocaten van de ABN-RBS-combine van het lijf te houden.

Resteren nog Citi, dat nu als enige nog Speeders aanbiedt, en ING, dat aardig wat marketinggeld heeft gespendeerd - niet zonder succes - aan de merkbekendheid van haar Sprinters.

Het lijkt niet aannemelijk dat ING heel makkelijk die merknaam overboord zet, al helemaal niet middenin een beursspelletje rondom dat merk, maar van ons mag het. Zijn we meteen van die wat stoffige term 'hefboomproducten'af. 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
  2. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"
  3. 23 dec DeGiro-CEO: "Dit zijn geen verborgen kosten" 36

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links