Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Help, de prijzen dalen

De ontwikkelingen op de financiële markten zijn hectisch. De aandelenkoersen rijzen de pan uit. Record na record wordt gevestigd. Dat geldt al helemaal voor de obligatiemarkten. De hoge koersen van obligaties weerspiegelen de historisch lage rentes, met name in Europa.

De olieprijzen daarentegen zijn in een vrije val geraakt. Als dat nog even doorzet, noteert Brent Crude de helft van het niveau waar het afgelopen zomer op stond. De Amerikaanse dollar werd door velen nog niet lang geleden als afgeschreven beschouwd, maar wordt nu almaar meer waard.

Bij al die sterke bewegingen op de financiële markten,is er een probleem dat als hardnekkig, gevaarlijk en als vijand nummer één wordt gezien: deflatie. Waar op de aandelen en obligatiemarkt de prijsvorming uit de hand lijkt te lopen, wordt het algemene prijspeil steeds stabieler.

Iets meer dynamiek, graag

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet graag meer dynamiek en streeft naar een inflatie tegen de 2%. Enige inflatie wordt als heilzaam voor de economie beschouwd. Het geeft een impuls aan zowel innovatieve producenten (toekomstige hogere prijzen doen omzet groeien) als consumenten (koop nu, in plaats van duurder in de toekomst).

Het beleid van de ECB lijkt te falen, zowel ten aanzien van de inflatiedoelstelling als ten aanzien van de economische groei. Beide zijn al jaren te laag, ondanks de ruimgeldpolitiek. Wat de inflatiedoelstelling betreft, denk ik dat het gebrek aan prijsstijging te veel als een probleem wordt gezien.

Hoe vervelend is het om aan de pomp wekelijks minder kwijt te zijn? Welk probleem moet opgelost worden als supermarkten in een grote concurrentieslag de kerst, en ook de rest van het jaar, voor de consument goedkoper maken?

Wat valt er te klagen om je tablet of smartphone nu voor een (veel) lagere prijs te kunnen aanschaffen dan een jaar (of maand, of week) geleden?

Te krampachtig

Natuurlijk, de oliemaatschappij, de supermarkt, het technologieconcern hebben last van die prijsontwikkeling. Maar zolang een economie flexibel is, kunnen en zullen bedrijven zich voortdurend aan de nieuwe situatie (moeten) aanpassen. Dat is nu juist de dynamiek die economie en maatschappij vooruit helpen.

De ECB houdt zich veel te veel bezig met het krampachtig streven naar inflatie en hoge(re) groei. In ieder geval is er veel te veel hoop dat het ruime monetaire beleid succesvol zal zijn. Een vrijemarktgerichte economie behaalt zijn welvaart niet door een financieel-economisch ideaalbeeld te creëren.

Economische welvaart wordt gestimuleerd en bereikt door zodanige omstandigheden te scheppen dat het bedrijfsleven zich relatief makkelijk, en natuurlijk binnen sociale randvoorwaarden, voortdurend kan aanpassen aan de vigerende marktomstandigheden.

Misvatting

Zoals de samenleving niet maakbaar is, is de economie dat ook niet. Het beleid van de centrale banken, en met name dat van de ECB, lijkt van dat uitgangspunt niet doordrongen.

Integendeel, met het nieuwe opkoopprogramma aanstaande, hoopt de centrale bank alles en iedereen van liquiditeiten te voorzien en de rente nog lang laag te houden. Naast het vermeend stimuleren van economie en inflatie, is de gedachte dat de hoge schulden, particulier en publiek, zo gemakkelijker te dragen zijn.

Ook dit is een misvatting.

In principe geldt de lage rente alleen voor nieuwe schulden. Uitgezonderd Frankrijk, zijn de actuele tekorten die met nieuwe schuld gefinancierd worden, relatief beperkt van omvang.

Schulden subsidiëren

Op de rentebetalingen van de uitstaande schuld heeft de lage rente op korte termijn weinig invloed, tenzij het leningen met een variabele rente betreft. Het is echter de vraag, en hem stellen is deze tegelijk beantwoorden, of de ECB het als haar taak moet zien schuldposities, zowel privaat als publiek te subsidiëren.

De Europese Commissie is er als de kippen bij bedrijven aan te pakken die oneigenlijke staatssteun ontvangen. Maar de steun die nu op ongekende schaal door de "Europese staat" via de ECB wordt toegekend, passeert geruisloos de kritisch blik van de mededingingsautoriteiten.

Bij alle maatregelen ten aanzien van het bankwezen wordt steeds aangegeven dat de belastingbetaler moet worden gespaard. Maar moet de spaarder door het huidige beleid zo sterk worden belast? Daar zit geen enkele rechtvaardiging in.

Natuurlijke renteniveaus

De enige rechtvaardiging kan gevonden worden als het beleid effectief zou zijn. Maar zoals aangegeven is het dat niet. Ik vrees dat het resultaat van het monetaire beleid alleen maar een toename van de dynamiek op de financiële markten betekent.

En dat is nu net niet de doelstelling die de ECB voor ogen zou moeten hebben. De centrale bank zou de economische dynamiek een handje helpen door een beleid in gang te zetten op weg naar meer natuurlijke, hogere renteniveaus.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. joeps 10 december 2014 20:08
    Hoge(re) inflatie is gunstig voor schuldenaars. Immers, wanneer de hoofdsom terug moet worden betaald, is die hoofdsom dan minder waard. De hogere inflatie is een doel van de ECB, onder andere om de schuldenaars (waaronder heel wat nationale overheden) te helpen, en de lage rente is slechts een middel. Het is een misverstand dat de ECB een lagere rente wil om de schuldenaars te helpen, dat zou inderdaad niet veel helpen, het gaat echt om de inflatie aan te wakkeren, door een lagere rente en andere manieren zoals het vergroten van de geldhoeveelheid.

    Dat deflatie rampzalig kan zijn, hebben we in de grote depressie van de jaren 1930 kunnen zien.

    In de column wordt eerst gesuggereerd dat de invloed van de centrale bank minimaal is ("economie is niet maakbaar") en het stukje eindigt met een oproep voor ander beleid van de ECB ("handje helpen") - nogal een tegenspraak. Warrig verhaal.
  2. Met Effekt 10 december 2014 21:27
    quote:

    Oncko schreef op 10 december 2014 18:33:

    Marcel,
    op zich wel een stukje om over na te denken. Al blijft het voor mij twijfelachtig of een dalend prijsniveau wel zo verstandig is. Iedereen probeert dan toch alle aankopen zo lang mogelijk uit te stellen, want morgen is het allemaal nog goedkoper!
    Dat suggereert dat "iederen" rationeel handelt. En dat lijkt mij een verkeerde aanname. Want waarom kopen we dan auto's, smartphones, kleding en nog veel meer terwijl de oude nog goed bruikbaar is?
    Ik zie meer schadelijke kanten aan de kunstmatig lage rente dan positieve. Daarbij denk ik aan de inflatie op de beurs (hoge koersen), lage pensioendekkingsgraad, lage spaarrente die samen met de 1.2% belasting zorgt voor een negatief rendement, enz. Wat de lage rente zou moeten helpen lukt niet, meer geld beschikbaar maken voor leningen aan het MKB.
    Laat de rente los zodat die op een reëel nivo komt. Daar heeft iedereen baat bij.
  3. remedy73 10 december 2014 22:26
    De grondstofmarkten zijn de basis van prijsmutaties in de winkel, niet de hoeveelheid beschikbaar geld. Daarin deel ik absoluut de mening van Marcel.

    Een lichte deflatie (tussen de 0 en -2%) zal consumenten er niet van weerhouden gewoon te blijven kopen wat ze nodig/willen hebben. Consumenten zullen niet denken van 'laat ik maar een jaarje wachten, want dan is het product 2% goedkoper'. Ook daarin deel ik de mening van Marcel. Keynes is al een tijdje dood voor degenen die het nog niet door hadden...

    Enkel met het laatste deel van Marcel ben ik het oneens. Een rente van 0% of lager is prima! De enige manier om (de te grote) schulden betaalbaar te maken. Tevens is het een stimulans voor het bedrijfsleven om te investeren en dát wakkert de economie aan! Een win-win situatie.
  4. Rai444,44 11 december 2014 07:35
    Uitstelgedrag van aankopen is mijn inziens een fabeltje, nooit bewezen. Als je iets nodig hebt, koop je het, gaat niet een jaar wachten omdat het dan goedkoper is.

    Heb het al vaker gezegd. De lage spaar rente is voor de consument een probleem. De gemiddelde particulier belegt weinig of niets, krijgt ook nauwelijks rente op zijn spaarrekening en door de lage rente wordt zijn pensioen ook nog eens niet geindexeerd. En daarvan verwachten we dat ie gaat besteden, lekker oppotten voor betere tijden, wordt de economie als geheel niet beter van.
  5. Heinz 11 december 2014 09:53
    quote:

    rai144 schreef op 11 december 2014 07:35:

    Heb het al vaker gezegd. De lage spaar rente is voor de consument een probleem. De gemiddelde particulier belegt weinig of niets, krijgt ook nauwelijks rente op zijn spaarrekening en door de lage rente wordt zijn pensioen ook nog eens niet geindexeerd. En daarvan verwachten we dat ie gaat besteden, lekker oppotten voor betere tijden, wordt de economie als geheel niet beter van.
    Inderdaad, goed gedrag straffen en slecht gedrag belonen.
  6. [verwijderd] 11 december 2014 10:38
    De financiële wereld regeert, dus zullen we die lage rentes blijven zien en ook het overvloed aan gratis geld. Banken hebben op de leningen van deze week van de ECB geloof ik niet eens voor de helft ingeschreven. Wie weet zitten de banken aan hun top wat betreft de hoeveelheid gratis geld die ze kunnen verwerken. Dus dan gaat de ECB zelf die staatsleningen opkopen i.p.v. dit via haar intermediairs te doen. Niemand anders koopt ze, en de overheid houdt de financiële sector in stand, dus moet de financiële sector ook de overheid in stand houden. Win-win, behalve voor de burgers die alsmaar meer belasting moeten betalen en steeds minder ervoor terugzien van de overheid om te zorgen dat die schulden terugbetaalbaar blijven, want dat is doel nummer 1.

    De belangen van de spaarders (of van de burgers) hebben nooit voorop gestaan, in ieder geval de laatste jaren niet, of zijn we Cyprus alweer vergeten?
  7. Da Freeze 11 december 2014 10:46
    quote:

    rai144 schreef op 11 december 2014 07:35:

    Uitstelgedrag van aankopen is mijn inziens een fabeltje, nooit bewezen. Als je iets nodig hebt, koop je het, gaat niet een jaar wachten omdat het dan goedkoper is.
    Dat niet alleen, als je een jaar later iets koopt is het veelal goedkoper in plaats van duurder. Neem die tablet of TV die je op het oog hebt. Je kan hem nu kopen voor 600 euro, maar volgend jaar is die 500 euro. Tenzij je altijd maar de nieuwste wilt natuurlijk.

    Inflatie (en ook deflatie) duurt veel te lang voor de consument. Als je iets duurs wilt aanschaffen zoals een notebook of een auto, dan ga je je misschien enkele maanden oriënteren maar dan wordt de koop al wel gedaan. Nou, zo hard gaat de inflatie ook weer niet.

    Maar goed, dit zijn de argumenten die banken bijvoorbeeld bedenken als de consumptie te laag is. Onlangs beweerde Ger Hukker dat de onthoofdingen van IS wel van invloed konden zijn op de huizenmarkt.
  8. Da Freeze 11 december 2014 10:48
    quote:

    Arod74 schreef op 11 december 2014 10:38:

    De financiële wereld regeert, dus zullen we die lage rentes blijven zien en ook het overvloed aan gratis geld. Banken hebben op de leningen van deze week van de ECB geloof ik niet eens voor de helft ingeschreven. Wie weet zitten de banken aan hun top wat betreft de hoeveelheid gratis geld die ze kunnen verwerken. Dus dan gaat de ECB zelf die staatsleningen opkopen i.p.v. dit via haar intermediairs te doen. Niemand anders koopt ze, en de overheid houdt de financiële sector in stand, dus moet de financiële sector ook de overheid in stand houden. Win-win, behalve voor de burgers die alsmaar meer belasting moeten betalen en steeds minder ervoor terugzien van de overheid om te zorgen dat die schulden terugbetaalbaar blijven, want dat is doel nummer 1.

    De belangen van de spaarders (of van de burgers) hebben nooit voorop gestaan, in ieder geval de laatste jaren niet, of zijn we Cyprus alweer vergeten?
    Interessante hypothese Arod74.

    Overheden en banken willen inflatie creëren, maar het (spaar)geld van de belastingbetaler krimpt alleen maar. Er moet dus steeds meer betaald worden met minder geld. Stevenen wij zo niet op een grote armoe af?
  9. JoeSixpack 11 december 2014 14:15
    Prima stuk Marcel De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest, ook bij centrale bankiers. Het eindeloos de nadruk leggen op deflatie , wat er nog steeds niet is, is ongezond. De methadonbus met gratis geld blijft maar rond rijden met Draghi achter het stuur. Maar...volgens SAXO Bank is het in 2015 met de man gebeurd en gaat hij weg bij de ECB!
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links