Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winterslaap voor de beren?

Afgelopen week was ik op bezoek bij ABN Amro Turbo. Ik zat er met een oud IEX-er Geert-Jan Nikken. Samen keken we naar de aandelenmarkten, de euro en olieprijs. We waren het eens dat de markten een beetje een top leken neer te zetten. De euro leek een bodem te hebben gevonden

Wat mij betreft was een Sinterklaasdip voor de AEX goed mogelijk. Maar de centrale banken deden weer even gek. ECB-president Draghi had weliswaar op dag één geen effect en ook was Europa verdeeld over wat hij nu wel en niet mag.

Om het over de begrotingsproblemen in Frankrijk al helemaal niet te hebben... Even leek het erop of we gelijk gingen krijgen. Maar schijn bedriegt waarschijnlijk, want op dag twee gingen de beurzen gewoon tegen alle ideeën in omhoog en ook in de euro leek niets gebeurd.

Don’t fight the Fed

Het motto was waarschijnlijk dat je met de centrale banken mee moet doen en dus gewoon moet kopen als zij de markten omhoog willen en zetten. Want negatieve patronen of niet een paar dagen later was alles weer vergeten en vergeven en als smoes voor de rally werden de werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten genoemd.

Nu heb ik van George Soros geleerd dat de centrale banken zeker niet altijd winnen, denk maar aan de val van de voorloper van de euro (EMU-slang) en de Engelse pond. Kortom, de regel van de centrale banken gaat niet altijd op. Maar het moment is natuurlijk bepalend.

Een moment om...

Moet u nu op deze niveaus ineens negatief worden op de euro? Of bullish worden op de AEX? Ik denk van niet. Een van mijn Twitter-volgers noemde het een NAC-wordt-kampioen-scenario en daar sluit ik me bij aan. Het kan natuurlijk allemaal nog gekker worden maar is dat echt logisch?

 

Maar nog opvallender is de oplopende rente. De bunds (de Duitse tienjarige staatsleningen) vallen ineens wat terug in koers en geven mogelijk zelfs een verkoopsignaal. De rente loopt dus op in de markt. Maar kan een oplopende rente ook een inspiratie zijn voor de aandelen?

Alles is mogelijk, maar mocht dat gebeuren dan worden nog meer beleggers naar de aandelenmarkt gejaagd die eigenlijk geen aandelenbeleggers zijn. Kortom er is linksom of rechtsom een drama in de maak. De Twindicator geeft officieel op 151,76 een verkoopsignaal.

 

Ook de Nederlandse NLL, de oude dertgjarige Staat, geeft logischerwijs hetzelfde patroon als de bund, maar loopt tot 2023. Als het iets lager gaat, onder de 154,21 krijgen we een officieel verkoopsignaal.

 

Een lagere olieprijs wordt in de media uitgelegd als positief omdat de consument dan meer te besteden heeft, maar Draghi ziet het als deflatie en dus kan het niet positief zijn toch? Ik had zelf gedacht dat de olieprijs enige steun zou vinden. Maar het gaat allemaal met veel geweld en dus moeten we voorzichtig zijn.

 

Brent-olie loopt overigens min of meer gelijk met Crude

 

Nog even naar de AEX. Op donderdag hadden we een zwarte candle (negatieve dag) en dus was er een engulfing bear met de volgende dag een candle die leek te blijven in deze zwarte candle. Het had een bearish harami kunnen zijn, echter vrijdag kreeg de markt vleugels.

Zoveel vleugels dat een maandverband-reclame of de engeltjes van Victoria Secret er jaloers op zouden zijn. Maar dat bracht de koers dus boven de zwarte candle en mogelijk is het volledige patroon daarmee van de baan.

Dat hangt wat mij betreft samen met de maandag. Gaat de AEX door omhoog dan is er geen houden aan en moeten de beren weer even in winterslaap.

 

De Duitse DAX deed helemaal overdreven.

 

Op de weekgrafiek lijkt de koers nu ineens een head and shoulder failure te gaan worden. Als deze angst echt waarheid wordt gaat het dus nog weer een keer 2000 punten hoger...

 

De Dow Jones is ook nog niet stuk te krijgen en dus ook daar nog even niet teveel tegen de markt in gaan als devies.

 

Verzekeraars-stresstest

In Nederland was er nog even wat slecht nieuws dat nauwelijks aandacht kreeg. Er was een stresstest gehouden bij verzekeraars en niet iedereen was door de test gekomen.

Dus aangezien uw gelden bij de verzekeraars tot het eigen vermogen gerekend worden kan het dus zo zijn dat u helemaal niets meer heeft als uw verzekeraar onverhoopt stuk gaat. Maar de uitslag werd geheim gehouden en zoals wel vaker met uitslagen mag er niet over gecorrespondeerd worden.

Om een willekeurige grafiek eruit te pakken, Aegon heeft nog steeds een verkoopsignaal. Pas boven de 6,46 euro komt er een koopsignaal.

 

De Europese verzekeraars zijn overigens per saldo nog niet negatief. Als u de weekgrafiek hieronder bekijkt dan is het geen vetpot maar u mag ook niet klagen als belegger.

 

Tesla en de vergelijking met Jamai

Nu heb ik op kantoor een paar heel creatieve beheerders zitten en een ervan zag overeenstemming tussen Tesla en Jamai. Beide waren in het begin van hun carrière heel populair maar naarmate de tijd verstrijkt... Overigens de goede kijker ziet meer overeenkomsten.

 

 

De grafiek heeft overigens nog steeds een verkoopsignaal en dat is in het huidige super-sentiment toch wel opvallend.

 

Green Mountain Coffee is ook zo’n verhaal. In de huidige markt hebben we gewoon verkoopsignalen in dit aandeel en het lijkt zelfs dramatisch te kunnen worden.

 

Apple blijft vechten tegen zijn verkoopsignalen en is nu officieel nog een koopsignaal, maar als de keors door de 114,36 zakt hebben we ineens een verkoopsignaal in de Twindicator.

 

Nog even een ander leuk voorbeeld. Yelp, de app die winkels en klanten verbindt is in mijn ogen redelijk overgewaardeerd. Ik zie in de grafiek een heel grote hoofd-schouder en daarmee een kans op een daling naar 25 dollar. Een gokje waard?

 

Ubertreffende trap

Dat markten gek aan het worden zijn is bekend maar een overtreffende trap voorbeeld is Uber, de taxi-app die voorlopig nog een soort illegale snorderstatus heeft in veel landen en veel gratis ritten weggeeft als promotie.

Het bedrijf kreeg met gemak weer 1,2 miljard dollar van nieuwe investeerders en heeft nu een waardering van 40 miljard dollar dat betekent dat als we een app toevoegen aan TCA we hier ook honderden miljoenen euro’s voor kunnen krijgen als we het naar de beurs brengen?

Maar zoals ik destijds ook de waardering van WOL niet begreep en daarom short ging, begrijp ik deze waardering helemaal niet. Ik kan niet wachten tot ze naar de beurs gaan...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2014 10:47
    ik ben geen geleerde maar ik ben het nog steeds met cees smit eens,ik denk ook dat we onverwachts iets mee gaan maken waar weinige op gerekend hebben het zal een enorme knal geven voor mensen die zo optimischtis zijn,bravo cees we gaan gewoon door hand in hand net zoals feijenoord
  2. [verwijderd] 8 december 2014 11:22
    Goedkope olie gerelateerd aan economische groei, hoorde ik. Tja, statistisch gesproken wat iets anders is dan wat er plaats vindt. Als er geen geld of te weinig geld is bij de bevolking om iets of veel te kopen, dan.... Nog afgezien van het feit dat behoorlijk veel mensen in het Westen een overmaat aan spullen heeft waarmee men nog jaren vooruit kan. Van gewone aankopen kan men geen veelvoud aan benodigde middenstanders aan een inkomen helpen. of is de trend eerst weer armoede om daarna weer die armoede weg te werken wat economische vooruitgang heet?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links