Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaartse druk opvoeren

De AEX testte gisteren intraday de eerste steunzone bij 421,50 tot 422. Opvallend is dat de laatste zes handelsdagen de body’s van de candlesticks klein zijn. Dit betekent dat de slotkoers relatief dicht bij de openingskoers ligt. Vorige week resulteerde dat in dagelijkse toppatronen in de AEX.

Er werden in totaal de volgende omkeerpatronen geproduceerd:

  • twee shooting stars
  • twee doji’s
  • een hanging man
  • het tweedaagse omkeerpatroon: een tweezers top

Een hele rits aan toppatronen die naar mijn mening aangeven dat de markt een stapje terug kan doen en een tijdelijke top op de borden heeft gezet.

Naar 409

Zodra de AEX onder de 421,50 sluit, staat de weg direct open richting mijn eerste en minimale richtpunt voor de verwachte terugtest waar ik de afgelopen anderhalve week over spreek. Dit niveau ligt bij de bekende 415,90.

Toch acht ik de kans ook groot dat in de komende twee weken de AEX terugvalt naar de zone rond de 409 punten. Hier ligt niet alleen een veelvuldig geteste steun/weerstand, maar ook nog steeds het vlak verlopende 50-daags gemiddelde.

De 409 was ook de dubbele voormalige jaartop die de eerste vijf maanden van dit jaar de bovenkant van de AEX bleek te zijn. Buiten deze richtpunten liggen er nog enkele steunniveaus onder de 421,50 maar die hebben naar mijn mening maar beperkte waarde.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog geen terugtest

Ik verwacht dat dit de eerste duidelijke en forsere terugtest kan gaan worden in de stijgende kortetermijntrend. Deze opgaande trend sinds medio oktober vanaf een niveau van 366 is namelijk te steil en heeft nog geen duidelijke stijgende bodemlijn ontwikkeld.

Buiten de intraday-terugtests tussen de Fibonacci-retracementniveaus van de voormalige vijfde correctie en de tijdelijke hapering vonden er geen noemenswaardige terugtests plaats. De hapering betrof een anderhalve week durende consolidatiefase tussen de 409 en de 416.

In de afgelopen twee weken wordt er van alle kanten (media, beleggers en analisten) geroepen dat de AEX aan de vooravond staat van een eindejaarsrally. Dit is zeker niet mijn mening. Het jaar is in principe te vroeg voorbij, de eindejaarsrally is al geweest.

Te steil

In anderhalve maand is de AEX namelijk ruim 60 punten opgelopen en ik verwacht dat de AEX in het beste scenario zijn jaartop nog maar beperkt zal ophogen.

Pas na een duidelijke terugtest verwacht ik een opwaarts vervolg in het eerste kwartaal van volgend jaar naar mijn uiteindelijke doelzone van deze stijgende kortetermijntrend bij 450 tot 462. In het kortetermijnbeeld liggen er belangrijke weerstanden bij:

  • de voormalige jaartop van 425,80
  • de recente intraday-top van 427
  • de sinds juni stijgende toppenlijn bij 430,90

Ik verwacht dat deze niveaus hun werk zullen blijven doen en de kans beperkt is dat de AEX dit jaar nog opwaarts door de sinds juni stijgende toppenlijn zal breken.

Daggrafiek WTI

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde oliedaling?

Een opvallende grafiek de laatste weken is die van olie. Ik kijk naar de WTI en ondanks dat alle horizontale steunniveaus van de laatste jaren werden gebroken, testte de koers in de afgelopen twee handelsdagen precies het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem en de top van de jaren 2009 en 2011.

Eind vorige week was er ook een klassieke capitulatiefase te zien die vaak het einde van een daling markeert. Met de candlestick van gisteren werd verder een bullish engulfing gevormd, een bodempatroon. Hiermee lijkt voor de komende tijd de bodem te staan.

Belangrijk om de daling te beëindigen is een doorbraak door de dalende toppenlijn die vandaag bij 75 ligt. Wekelijks daalt deze toppenlijn ongeveer 2,50 dollar en dat is nu het eerste opwaartse richtpunt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

587 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 december 2014 09:22
    quote:

    frank2you schreef op 2 december 2014 09:12:

    Denk ook dat we eerder 430 dan 415 zien, de ECB en de FED hebben nml. hun vuurwerk nog niet afgestoken.....
    Fr2U welk vuurwerk gaat FED nog afsteken dan?? volgens mij hebben ze een vuurwerkverbod en gaan ze straks ook het rente-lontje doven...
  2. [verwijderd] 2 december 2014 09:23
    Dax top was om 8.10 denk ik aan lijntje te zien.
    Maar echt zakken doet het al weken niet meer, veel belagers erop die sh angst posities uit lokken om niet te kopen en steeds sh stop proberen af te tikken.
    Dax -3 mag wel weer eens.

    Tanken is wel goedkoop,kwartje van kok eraf.
    Wordt expres allemaal achter de schermen zo gedaan, drasie en rusland us afspraken is mijn gevoel.
587 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links