Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMG: Schandalig of niks mis mee?

AMG: Schandalig of niks mis mee?

 

Beleggers die geïnteresseerd zijn in AMG raad ik aan om dit artikel van Nico Inberg op IEX te lezen en met name de discussie in de reacties. De meningen staan, zoals we het graag zien, diametraal tegenover elkaar. In het begin lijkt het er op dat de schrijver alle hoeken van de kamer te zien krijgt. Maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek.

De discussie gaat in eerste instantie vooral tussen Nico Inberg en Orca. En het is een prima voorbeeld van IEX-bezoekers die op een eigen manier naar een fonds kijken en in staat zijn om inhoudelijk weerwoord geven.

Het geeft weer eens de functie van IEX in beleggend Nederland aan. Het volgen van IEX- discussies en forums kan bij minder goed onderlegde beleggers - het merendeel dus - de kennis over een fonds enorm vergroten en voorkomen dat ze zwaar de boot in gaan.

Duidelijk wordt uit de reacties van Orca dat er wel wat aan te merken valt op de onderneming AMG als je wat dieper in het verleden en de cijfers duikt. En zoals vaak zit daar twijfel over het bestuur achter. Met name over CEO Heinz Schimmelbusch die het ook al niet van zijn naam moet hebben. Maar de discussie gaat vooral over hoe de balans van AMG te beoordelen.

Volgens Orca, die het jaarverslag heeft doorgespit, is het EV (eigen vermogen) bepaald niet de voorgestelde 128,7 miljoen euro.

Orca 18 nov 2014 om 20:00

Het "echte" EV is echter -254,4M (other reserves & retained earnings), wat neerkomt op -9,22 per aandeel. En dan ben je leveraged tot ver bpven je kruin, e.x.a.c.t. de wijze waarop zowel MG als Timminco pleite gingen. En dan ben ik nog billijk want het woord fraude hoor je mij niet noemen.

Nico reageert als volgt:

Nico Inberg 18 nov 2014 om 21:55

Ik denk dat de banken daarom vorig jaar hebben geëist dat AMG werk zou maken van het afbouwen van de schulden, wat ze nu aan het doen zijn. Daarna gaat het om waardecreatie, oftewel het verdienmodel. Is dat er, of is dat er niet? Ik denk dat het er wel is, en dat bij een licht aantrekkende economie het bedrijf flink kan profiteren. Bedrijven worden niet alleen gewaardeerd op hun balans, maar ook om hun vermogen geld te verdienen.

Maar de IEX-bezoekers blijven kritisch.

theo1 19 nov 2014 om 10:00

Dat soort aandeeltjes zijn nogal gemakkelijk omhoog te praten. Bovendien is dat soort aandeeltjes nogal gevoelig voor directeuren/grootaandeelhouders die spelletjes in hun eigen voordeel spelen. We hebben dat al zo vaak gezien op de Nederlandse beurs. Ik noem maar een paar voorbeelden als Homburg, Landis, Vivenda in al zijn incarnaties. Maar er zijn veel meer.

Dan komt er hulp voor Nico uit onverwachte hoek. Iemand van wie we inmiddels weten (GTAT) dat hij ook een balans kan lezen.

DeZwarteRidder 19 nov 2014 om 10:45

Een heel interessant artikel, mankeert niks aan. Het lijkt me wel duidelijk dat Heinz gek is op het nemen van grote risico's, waardoor hij regelmatig op z'n bek valt (zoals bij Timminco).

Of mankeert er toch van alles aan?

Orca schreef op 18 nov 2014 om 19:28

Die retained earnings, zeg maar kort boggie het EV, staat 236M in het rood. In normaal Nederlands: de tent is/wordt leeggeroofd. S.c.h.a.n.d.a.l.i.g.

Nee hoor, volgens DZR is de toestand bij AMG helemaal niet s.c.h.a.n.d.a.l.i.g. Er is juist reden voor optimisme.

DeZwarteRidder 19 nov 2014 om 10:08

De negatieve ingehouden winst komt natuurlijk door de grote verliezen uit het verleden, o.a. door de verliezen met Timminco. Dit heeft verder geen enkel nadeel voor het eigen vermogen of voor de toekomst. Het zou zelfs een groot voordeel kunnen hebben in de vorm van compensabele verliezen.

Maar hoe zit het nu met de financiële positie van het bedrijf en die negatieve EV van 254 miljoen euro. Staat het bedrijf inderdaad aan de rand van de afgrond?

Orca schreef op 19 nov 2014 om 09:32

Kijk naar de balans, zie jij afbouw schuld? Ik niet. Wat ik wel zie is dat ze een beetje liggen pielen met line-items, maar daar wordt de schuld niet minder van. De bankschuld wel maar de schuld overall (dus aan de aandeelhouders) n.i.e.t. of nauwelijks.

Je zou het zeggen, gezien de overtuigingskracht van Orca. Maar ja, DZR weer hè.

DeZwarteRidder 19 nov 2014 om 10:23:

De rentedragende schuld is verminderd met ca 35 miljoen en kan nog veel meer verminderd worden door het kassaldo van ca 122 miljoen te gebruiken (wat ze ook zeker gaan doen). De netto-rentedragende schuld is slechts 104 miljoen. De netto financieringskosten in Q3 zijn gedaald van ca 5,7 naar ca 3,5 miljoen.

Wellicht zijn er andere onafhankelijke experts die een conclusie kunnen destilleren uit deze discussie. Ik zeg het eerlijk, ik durf het niet aan.

Wel reken ik er op dat we meer te lezen krijgen van Orca. Hij is namelijk gek op… vrouwen?... mannen?... pils? Nee mensen… jaarverslagen!

Orca 18 nov 2014 om 20:28

Zo'n jaarverslag is heerlijk. Heb tijden niet meer zo gegriezeld. En normaliter scroll ik langs alles op weg naar de balans, maar dit is zo gaaf dat ik 'm morgen helemaal ga lezen. Bij ongeveer elke zin bedonderen ze je, ge-wel-dig.

Ik kan niet wachten. Oftewel: Orca kom vaker langs!

 


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 20 november 2014 16:13
  quote:

  elpam schreef op 20 november 2014 15:39:

  Het zou Orca alsmede DZR sieren als zij met naam en toenaam hun kritiek aan Nico richten (die dat dus wel doet) en hun mening betreffende AMG en het bestuur want van achter een masker praten is wel erg gemakkelijk en respectloos.
  Dit vind ik onzin. Je kunt je hier registreren onder welke naam dan ook, en voor de discussie doet het er niet toe of ze orca of Peter Lynch heten.

  Nico is professioneel genoeg om kritiek te kunnen accepteren van mensen die hij niet kent en nooit zal kennen. Daar ben je redacteur voor.
 2. Orca 20 november 2014 16:32
  Ik heb er geen probleem mee me bekend te maken aan de redactie van IEX, maar liever niet in de comments.
  En nog een misverstand uit de weg ruimen, in mijn eerste post zeg ik "De man is een oplichter" met vervolgens een link van de NYT. Die opmerking is gemodereerd, eerst snapte ik niet waarom maar ik dacht laat maar, maar het kan zijn dat IEX dacht dat dat sloeg op Nico. Dat is niet zo, het slaat op Schimmelbusch. Dus als daar misverstanden over bestaan hoop ik dat dat hiermee is opgelost.

  Ik heb niks tegen Nico, integendeel, daarom ging ik er juist zo hard in mbt AMG want ik snap niet dat iemand die normaliter goede journalistiek of analyse bedrijft zo (mijns inziens) de mist in kan gaan en zulke cruciale informatie kan negeren of achterhouden of irrelevant achten.

  Mijn mening over AMG is inmiddels genoegzaam bekend. Wat de koers van die toko gaat doen pretendeer ik niet te weten maar ik denk dat de hut op enig moment Homburgesk omkukelt. En dat moment zal dan zijn wanneer de rente stijgt of het risicoprofiel van AMG bij de banken zal stijgen.
  Je ziet ook dat ze proberen onderdelen te vervreemden, via IPO. Is laatst afgeblazen (waarom? we staan op ath's en/of meerjarige highs).
  Maar de crux is dat het management eng is, met een historie van pleites en een graaimentaliteit. Bovendien is de balans meer dan griezelig, en dat is waar ik vooral op focus, naast dus het mngt.
  Niet om de discussie weer op te rakelen hoor, we merken wel wat de toekomst in petto heeft.

  Dus wat mij betreft is er geen probleem tussen Nico en mij en hopelijk omgekeerd ook niet.
  Als de auteur nou een lul de behanger was geweest had ik geeneens gereageerd, het is omdat ik zo schrok van de combinatie auteur/onderwerp en vervolgens conclusie dat ik er met gestrekt been inging.
 3. jrxs4all 20 november 2014 17:01
  Die negatieve retained earnings zegt op niet zoveel, omdat dat gecompenseerd wordt door het geld dat aandeelhouders gestort hebben. Het gaat om het saldo en dan is het eigen vermogen positief, helaas alleen maar een heel klein beetje. Belastingvoordeel valt er ook niet mee te halen, want dat hebben ze al op de balans gezet als bezit en dat is ook maar een klein beetje.

  Per saldo hebben ze hun bezit voor 14% gefinancierd met eigen geld en voor 86% met geleend geld. Als je met zo'n balans naar een bank stapt, dan lachen ze je uit.

  Ik ken het bedrijf verder niet, vaak is het in zo'n situatie zo dat de financiers er al wat langer inzitten en dan moeten ze wel coulanter zijn. Het is in ieder geval een wankele bedoening.
 4. forum rang 5 holenbeer 20 november 2014 19:34
  Weet je wat ik nou heerlijk om te lezen vind: de schrijfstijl van Orca! Ik krijg bijna zelf zin om in jaarverslagen te duiken. Bijna.
  Wordt het niet eens tijd voor een IEX-oeuvreprijs?
  Ik nomineer naast Orca ook de Zwarte Ridder en *Justin*.
  En Formule1-Fan voor de poedelprijs :-)
 5. forum rang 7 haas 20 november 2014 20:02
  SCHAAY ADVISEERT OOK amg TE KOPEN

  het komt in beursland vaker voor dat de ene na de andere adviseur elkaar opvolgen met hetzelfde advies: Is hier sprake van toeval ? gecoordineerde actie ?
  oF LIGT HET INDERDAAD AAN HET AANDEEL amg DIE OM koop-AANDACHT VRAAGT ?

  Tijdje geleden was er zelfs artikel van adviseur op IEX die aandeel analyseerde en koopwaardig vond; HET ARTIKEL WAS PERFECT VERTAALD UIT HET ENGELS VAN 'N ANDERE ADVISEUR
 6. [verwijderd] 20 november 2014 20:07
  quote:

  Orca schreef op 20 november 2014 16:32:

  Ik heb er geen probleem mee me bekend te maken aan de redactie van IEX, maar liever niet in de comments.
  En nog een misverstand uit de weg ruimen, in mijn eerste post zeg ik "De man is een oplichter" met vervolgens een link van de NYT. Die opmerking is gemodereerd, eerst snapte ik niet waarom maar ik dacht laat maar, maar het kan zijn dat IEX dacht dat dat sloeg op Nico. Dat is niet zo, het slaat op Schimmelbusch. Dus als daar misverstanden over bestaan hoop ik dat dat hiermee is opgelost.

  Ik heb niks tegen Nico, integendeel, daarom ging ik er juist zo hard in mbt AMG want ik snap niet dat iemand die normaliter goede journalistiek of analyse bedrijft zo (mijns inziens) de mist in kan gaan en zulke cruciale informatie kan negeren of achterhouden of irrelevant achten.

  Dus wat mij betreft is er geen probleem tussen Nico en mij en hopelijk omgekeerd ook niet.
  Als de auteur nou een lul de behanger was geweest had ik geeneens gereageerd, het is omdat ik zo schrok van de combinatie auteur/onderwerp en vervolgens conclusie dat ik er met gestrekt been inging.
  Hoewel ik het lovenswaardig vind als iemand onder eigen naam publiceert, is uit ervaring gebleken dat dat niet bijdraagt aan het niveau van de discussie. Op Linkedin bijvoorbeeld komt nooit een discussie los omdat de meeste veel te bang zijn iets te zeggen wat hen nagedragen kan worden, het staat immers voor eeuwig op het internet.

  Dat gezegd hebbende, heb ik geen enkele moeite met de commentaren van iemand als Orca. Wel stoorde ik mij gister aan de wervelwind van commentaren die er achter elkaar uit kwamen, waardoor ik hem eerst uit heb laten razen.

  Ik heb het even nagezocht, maar van alle analyses en commentaren die ik over AMG heb gelezen de laatste weken, kon ik nergens ook maar iets vinden over het verleden van Heinz en zijn dubieuze handel en wandel. Ik heb het duidelijk aangegeven, en zelfs benoemd dat het mij tot de dag van vandaag nog niet duidelijk is of er een hype gecreeerd was of niet.

  Dan de bewering dat het eigen vermogen 9 euro per aandeel negatief zou zijn. Ook daar klopt aantoonbaar niets van, als je de balans narekent, activa minus schulden, is dat vrij simpel te herleiden tot het huidige eigen vermogen. Er staan ook geen enorme bedragen aan goodwill op de balans, zoals die 800 miljoen bij Imtech.

  Dat neemt niet weg dat de balans krakkemikkig is, maar daar zit hem nou juist de verbetering in. Zoals ik gister al aangaf, vermoed ik, doordat AMG vorig jaar de afspraken met de banken heeft geschonden, dat de banken AMG de wacht hebben aangezegd en hebben gemaand tot verlaging van de schulden.

  Dat de beloning voor Heinz en zijn companen exorbitant is klopt helemaal. Dat had ik wel kunnen benoemen. In een jaar waarin verlies wordt gemaakt krijgt het management gewoon 75% van de voorgestelde bonus binnen. Eerlijk gezegd had ik er een alinea over gemaakt maar heb ik dat omwille van de lengte (het stuk was al veel te lang) weggehaald.

  Wat ik wel vervelend vind zijn commentaren onder de gordel, als zou ik een bepaald aandeel omhoog willen hebben, in opdracht van Harry Mens schrijven of wat dan ook. Daar kan ik niks mee en reageer ik dus ook niet op.Ik ga er altijd maar vanuit dat voor die mensen het een opluchting is op die manier hun frustratie kwijt te kunnen en als die daarmee geholpen zijn, ach...

  De functie van commentaren op artikelen hier op IEX is evident: onvolkomenheden, onwaarheden en meningen die in het artikel verkondigd worden, worden genadeloos weerlegd, onderbouwd of afgebroken. Voor een auteur is het altijd spannend hoe er op gereageerd gaat worden en welke kant de discussie op gaat. Het ergste is echter als er helemaal niet gereageerd wordt. Iemand die iets wil weten over AMG kan dit artikel plus de commentaren lezen en is volledig bijgepraat. Zo wordt kennis gedeeld, en uitgedragen wat bijdraagt aan een betere beleggingsstrategie voor velen.

  Tot slot: holenbeer heeft zojuist een prijs uitgeschreven voor de beste schrijfstijl (graag verneem ik nog van hem wat die prijs daadwerkelijk is) hier in de commentaarsector en ik draag graag ook iemand voor in de persoon van Theo Benschop, die met zijn onvolprezen en onnavolgbaar proza deze prijs meer dan wie dan ook verdient.

  En om nog eenmaal met Heinz te spreken: Jetzt ist's schluss!
 7. [verwijderd] 20 november 2014 20:11
  quote:

  haas schreef op 20 november 2014 20:02:

  SCHAAY ADVISEERT OOK amg TE KOPEN

  het komt in beursland vaker voor dat de ene na de andere adviseur elkaar opvolgen met hetzelfde advies: Is hier sprake van toeval ? gecoordineerde actie ?
  oF LIGT HET INDERDAAD AAN HET AANDEEL amg DIE OM koop-AANDACHT VRAAGT ?

  Tijdje geleden was er zelfs artikel van adviseur op IEX die aandeel analyseerde en koopwaardig vond; HET ARTIKEL WAS PERFECT VERTAALD UIT HET ENGELS VAN 'N ANDERE ADVISEUR
  Dat kan ik geweest zijn. Sommige artikelen vertaal ik naar het Engels en plaats ik dan op SeekingAlpha.com. Wel onder eigen naam. Dat zijn inderdaad rechtstreekse vertalingen die, als je ze door de plagiaatscanner houdt, tegen de 100% scoren.

  Graag verneem ik van je welk artikel dat was.
 8. wackowim 20 november 2014 20:54
  Ik begrijp het ouwe koeien uit de gracht halen niet.

  Als we een beetje vooruitkijken is aan de huidige koers een kw van minder dan 10 mogelijk voor 2014.

  Voor 2015 is er opnieuw een forse verbetering mogelijk.
  -Egineering kan fors beter, het orderboek gaat alvast de goede kant op.
  -Mining verraste positief in Brasil en kan zeker nog verder aantrekken.
  -Processing zit in positief momentum

  In combi met een lagere schuldenlast (en dito lager risicoprofiel) flirten we volgend jaar met EUR 1 winst per aandeel.
 9. wackowim 20 november 2014 21:32
  quote:

  wackowim schreef op 20 november 2014 20:54:

  Ik begrijp het ouwe koeien uit de gracht halen niet.

  Als we een beetje vooruitkijken is aan de huidige koers een kw van minder dan 10 mogelijk voor 2014.

  Voor 2015 is er opnieuw een forse verbetering mogelijk.
  -Egineering kan fors beter, het orderboek gaat alvast de goede kant op.
  -Mining verraste positief in Brasil en kan zeker nog verder aantrekken.
  -Processing zit in positief momentum

  In combi met een lagere schuldenlast (en dito lager risicoprofiel) flirten we volgend jaar met EUR 1 winst per aandeel.

  Dus niks mis mee zeker niet met een nettoschuld/ebita kleiner dan 2 !
 10. forum rang 5 holenbeer 20 november 2014 22:40
  quote:

  Nico Inberg schreef op 20 november 2014 20:07:

  [...]

  Tot slot: holenbeer heeft zojuist een prijs uitgeschreven voor de beste schrijfstijl (graag verneem ik nog van hem wat die prijs daadwerkelijk is) hier in de commentaarsector en ik draag graag ook iemand voor in de persoon van Theo Benschop, die met zijn onvolprezen en onnavolgbaar proza deze prijs meer dan wie dan ook verdient.

  Wat mij betreft is die prijs eeuwige roem :-)
  Alleen al een nominatie is een eer, en inderdaad, Theo Benschop hoort bij de genomineerden!
 11. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 april 2015 12:35
  Volgens Orca, die het jaarverslag heeft doorgespit, is het EV (eigen vermogen) bepaald niet de voorgestelde 128,7 miljoen euro.

  Orca 18 nov 2014 om 20:00:

  Het "echte" EV is echter -254,4M (other reserves & retained earnings), wat neerkomt op -9,22 per aandeel. En dan ben je leveraged tot ver bpven je kruin, e.x.a.c.t. de wijze waarop zowel MG als Timminco pleite gingen. En dan ben ik nog billijk want het woord fraude hoor je mij niet noemen.


  Dit was natuurlijk totale onzin; Orca heeft bewezen dat hij beter geen jaarverslagen meer kan lezen, want hij begrijpt er totaal niks van.

 12. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 april 2015 16:44
  Van Orca zullen we waarschijnlijk niks meer horen:
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  'Sterke schuldreductie AMG'

  Gepubliceerd op 12 mrt 2015 om 13:28 | Views: 5.544

  AMG 24 apr
  9,44 0,00 (0,00%)

  AMSTERDAM (AFN) - Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft vorig jaar een sterke schuldreductie weten te realiseren. Dat constateren analisten van Rabobank en ING donderdag.

  De afname tot 88 miljoen dollar was beter dan de marktvorsers hadden voorzien. Rabo rekende op een schuld van 105 miljoen dollar, terwijl ING wees op de consensus van 116 miljoen dollar. Rabo merkt ook op dat, onlangs een lagere omzet, het bedrijfsresultaat iets beter was dan voorzien.

  Rabobank verhoogde zijn advies van hold naar buy en het koersdoel van 8 euro naar 10 euro. Het aandeel AMG noteerde donderdag omstreeks 13.25 uur 7,1 procent hoger op 8,32 euro.
 13. Joop213 3 augustus 2015 23:49
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 24 april 2015 12:35:

  Volgens Orca, die het jaarverslag heeft doorgespit, is het EV (eigen vermogen) bepaald niet de voorgestelde 128,7 miljoen euro.

  Orca 18 nov 2014 om 20:00:

  ....
  Dit was natuurlijk totale onzin; Orca heeft bewezen dat hij beter geen jaarverslagen meer kan lezen, want hij begrijpt er totaal niks van.

  I.p.v.
  [i]"Orca heeft bewezen dat hij beter geen jaarverslagen meer kan lezen, want op pag x staat iets heel anders"

  kom jij met een leeg argument als "want hij begrijpt er totaal niks van.".
  Beetje jammer.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links