Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMG laat je niet in de steek

Een van de kleinere aandelen waar ik vroeger graag in handelde is het metaalfonds AMG. De koers stond in 2008, een paar maanden voor de val van Lehman de financiële crisis inluidde, rond de 60 euro. In een halfjaar tijd daalde het tot onder de 5 euro. Momenteel staat er nog steeds een magere 7 euro op het bord.

Waar ging het mis met AMG en zit er nog potentie in dit aandeel?

AMG heet voluit Advanced Metallurgical Group, en is in 2006 ontstaan uit een samengaan van een aantal metallurgische bedrijven, waarvan een aantal al meer dan honderd jaar bestaan. AMG draait op drie poten:

  • processing (49% van de omzet)
  • engineering (22%)
  • mining (29%)

De afgelopen jaren heeft AMG te maken gehad met een teruglopende vraag en met dalende grondstofprijzen. Maar getuige de laatste cijfers lijkt het tij eindelijk te keren voor AMG.

Dochter Timminco

De ontstaansgeschiedenis van AMG is een bizar verhaal. In het kort: Timminco, een Canadees bedrijfje, kwam in handen van de huidige CEO Heinz Schimmelbusch en kondigde out-of-the-blue een megacontract aan voor de levering van een revolutionair product aan een fabrikant van zonnepanelen.

In de jaren 2007-2008 was dat de hype van dat moment. De aandelen Timminco stegen van 40 cent naar 35 dollar. Het Timmincobelang van Schimmelbusch en zijn kompanen werd ingebracht bij AMG en gecasht bij de beursgang van AMG in Amsterdam.

Van de 433 miljoen dollar die werd opgehaald kwam 190 miljoen op de rekening van Safeguard, het investeringsvehikel van Schimmelbusch en Co.

Grote verliezen

Korte tijd later implodeerde Timminco doordat zij enerzijds niet kon voldoen aan de verwachte productie, en anderzijds, ten tijde van de Lehman-crash, de prijs van polysiliconen in elkaar donderde.

Nadat AMG diverse keren had bijgestort, ging Timminco uiteindelijk in 2012 failliet. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk of Timminco daadwerkelijk een game changer in handen had, of dat er bewust een hype gecreëerd is. De koers van AMG daalde in die tijd van 65 euro naar onder de 5 euro.

Overigens is Heinz Schimmelbusch nog steeds CEO van AMG.

Voorlopig geen spin-off

Terug naar de huidige tijd. Beleggers keken reikhalzend uit naar de kwartaalcijfers op 7 november omdat er een update werd verwacht van het onderzoek naar een eventuele spin-off van de slecht renderende engineering-tak.

Helaas kwam AMG met de dooddoener dat “equity markets for small cap IPOs have not cooperated for such a transaction to go forward”, waarmee waarschijnlijk bedoeld wordt dat geen enkele grootbank momenteel brood ziet in het naar de beurs brengen van dit onderdeel.

Overigens geloof ik niet dat een verkoop van deze tak het Ei van Columbus is voor AMG, de schuldreductie is al onder controle en wellicht is het beter om eerst marktherstel af te wachten.

Uitstekende cijfers

De cijfers op zich waren uitstekend. Bij processing is de winstgevendheid sterk verbeterd door kostenefficiency en een betere productmix. AMG focust hier meer op producten met een hoge marge.

De engineering-tak is het zorgenkindje. Er werd weliswaar een positief EBITDA behaald, maar de omzet daalde wederom, nu met 5%, maar de order-backlog trekt wel wat aan. De book-to-bill ratio is hoger dan 1, wat wil zeggen dat er meer orders binnenkomen dan dat er orders verscheept worden.

De derde tak, mining, deed het ronduit goed. Een omzetstijging van 2% en een sterke stijging van de brutomarge van 15% naar 20% met daarbij kostenverbeteringen resulteerde in een veel hoger resultaat.

Focus op kosten

In 2013 heeft AMG het roer omgegooid. Ze konden niet langer wachten op marktherstel; de kosten moesten omlaag, en daarom werd het bedrijf heringedeeld in de bovengenoemde drie segmenten.

AMG ging op de centen letten, door debiteuren beter achter hun broek aan te zitten en de interne procedure voor investeringsprojecten aan te scherpen. Er moest een flinke eenmalige last genomen worden van bijna 50 miljoen dollar waardoor de bankconvenanten geschonden werden. De banken toonden begrip, maar draaiden wel de duimschroeven aan.

Momenteel is de netto schuldenlast nog 103 miljoen dollar. Er zit nog 122 miljoen dollar in kas, terwijl de rentedragende schulden 226 miljoen dollar bedragen.

Schuldenlast verbeterd

Gezien de financieringskosten van de afgelopen jaren is er AMG veel aan gelegen de schulden omlaag te brengen, er wordt gemiddeld meer dan 8% aan rente betaald. De kasmiddelen renderen zoals u wel zult weten nauwelijks, zodat het aflossen van de schulden prioriteit nummer een heeft.

De komende tijd zal de winstgevendheid dan ook fors kunnen toenemen door de besparingen op de rentelasten. Dit jaar rekent AMG op een sterk herstel van haar EBITDA van meer dan 10%, vooral omdat er hard gewerkt is aan het verbeteren van de efficiency en de schuldenlast.

In de eerste negen maanden van 2014 werd er al een resultaat van 0,53 dollar per aandeel geboekt. De lagere financieringslasten leveren alleen al 0,16 dollar per aandeel extra op, vergeleken bij vorig jaar.

Positief

De altijd optimistische CEO Heinz Schimmelbusch is een overlever en een man die gepokt en gemazeld is in deze industrie. Daarom wil de raad van commissarissen hem nog niet kwijt. Zijn termijn als CEO wordt verlengd.

Het wachten is nu op een aantrekkende economie. Als dat gebeurt, kan AMG eindelijk (een gedeelte van)de verwachtingen van de aandeelhouders inlossen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 18 november 2014 14:16
    En z'n wiki is gescrubbed van bijvoorbeeld z'n involvement met Safeguard Scientifics en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Schimmelb...
    Waar hij dus een executive was in 1995 articles.philly.com/1995-02-04/busine...
    Let op de discrepantie in data bij wiki en philly.

    En dit is alleen een snelle google search, weet niet of ik de kracht heb om er nog 'n keer in te duiken. Heb dat een jaar of 6-8 geleden 'ns allemaal uitgezocht dus het artikel triggerde me als een malle.

    Dit heerschap stinkt aan alle kanten. En die geschiedenis had Nico op z'n minst even onder de aandacht mogen brengen.
  2. [verwijderd] 18 november 2014 14:23
    quote:

    Orca schreef op 18 november 2014 14:16:

    En z'n wiki is gescrubbed van bijvoorbeeld z'n involvement met Safeguard Scientifics en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Schimmelb...
    Waar hij dus een executive was in 1995 articles.philly.com/1995-02-04/busine...
    Let op de discrepantie in data bij wiki en philly.

    En dit is alleen een snelle google search, weet niet of ik de kracht heb om er nog 'n keer in te duiken. Heb dat een jaar of 6-8 geleden 'ns allemaal uitgezocht dus het artikel triggerde me als een malle.

    Dit heerschap stinkt aan alle kanten. En die geschiedenis had Nico op z'n minst even onder de aandacht mogen brengen.
    Orca,

    dat klinkt al een stuk genuanceerder. Mijn vriend is het zeker niet, maar ik heb helaas geen bewijzen kunnen vinden voor kwade opzet van Schimmelbusch. Als je het hele debacle nog eens wilt herbeleven kan je misschien dit artikel van Bloomberg-journalist Andy Hoffman doorlezen:

    www.theglobeandmail.com/report-on-bus...

  3. Orca 18 november 2014 14:32
    Genuanceerd? Wie heeft het over genuanceerd? Jij plugt een toko zonder 1 woord vuil te maken aan het opperhoofd. En als 't nou een 13-dozijn CEO was maar de man is eng. Jij wist dat niet (laakbaar) of jij wist dat wel maar meldde er niks over (laakbaar).
    Begin dan niet over "geen bewijzen gevonden", je bent niet De Cock met cee ooh cee kaa, je schrijft een artikel over wat op z'n eige al een hele enge tent is (balans), dan dien je op z'n minst de achtergrond van de CEO te melden, want dat is relevant.
    AMG is hiero een perma-afblijvert, want Schimmelbusch.
  4. Orca 18 november 2014 14:54
    Heb het artikel gelezen en snap niet dat dat een verdediging is van Schimmelbusch. De man doet wederom z'n enge leveraged dingetje, net zoals bij MG, en ook nu gaat de toko tits-up. Waarbij de grote vraag is waarom er werd geschoven met dat Timminco belang, uiteindelijk naar AMG, terwijl Schimmelbusch aan zowel de kopende als verkopende partij aan de touwtjes trok.
    Weet je war het mij aan deed en doet denken? Aan Homburg, waar ome Ries ook zo schoof met belangen tussen tig door hem gecontroleerde entiteiten.
    Hoe je dat kan weten en dan toch zo'n artikel schrijven waarin je AMG plugt is beyond me. Ik vind het schandalig.
  5. Orca 18 november 2014 15:06
    En ook maar meteen het AFM register ingedoken www.afm.nl/nl/professionals/registers...
    Ome Heinz heeft 338K aandelen en 989K opties. Die aandelen zal zijn uit eerdere opties want het is bizar weinig versus z'n opties. Met andere woorden: Schimmelbusch koopt zelf n.i.e.t.
    Waarom zouden wij dan moeten kopen?
  6. forum rang 5 theo1 18 november 2014 16:13
    IEX is lekker bezig de laatste dagen. Eerst komt Nico van Geest, die normaliter prima artikelen schrijft over degelijke bedrijven, met een plugverhaal over een vaag scheepvaartfondsje van 3 leningen, nu komt Nico Inberg, die normaal ook goede artikelen schrijft, met een plugverhaal over een obscuur metaalbedrijfje met een CEO die er een gewoonte van schijnt te maken bedrijfjes heen en weer te schuiven tussen door hem beheerste entiteiten (waarbij het beursgenoteerde bedrijf uiteraard met de rommel blijft zitten). Wordt IEX gesponsord door Geert Schaaij en Harrie Mens of zo?

    Smallcaps zijn kwetsbaar voor dit soort spelletjes omdat je ze bij smallcaps kunt spelen met een relatief beperkt kapitaal. En omdat er nogal wat avonturiers en cowboys rondlopen. We hebben het allemaal al zovaak gezien op de Nederlandse beurs. Juist smallcaps zouden daarom brandschoon moeten zijn.
  7. gerrit 69 18 november 2014 16:43


    Bedankt Nico voor je column over AMG

    Ik vind jouw kijk op het bedrijf redelijk objectief.
    Helaas ben ik niet gecharmeerd van Heinz Schimmelbusch omdat hij tot nu toe weinig heeft gedaan om aandeelhouderswaarde te creëren.
    Daar komt dan nog eens bij, dat zijn jaarlijkse beloning absurd hoog is in vergelijking met andere bedrijven in de AMX of AScX.
    Tot nu toe is het al meer dan 5 jaar kommer en kwel met dit dividendloos aandeel en dan zijn de verhoudingen zoek met wat het management van AMG jaarlijks aan salaris en overige beloningen binnen harken.
    Dit geeft mij de indruk dat men de aandeelhouders in AMG niet zo belangrijk vind.
    Heinz heeft vooral voor zichzelf voor Sinterklaas gespeeld.
    Ik heb dus beslist niet het gevoel, dat AMG mij niet in de steek laat.
    In principe zit er groeipotentie in dit bedrijf, maar helaas komt dat er nog steeds niet uit.

    Mvrgr. van Gerrit sixtynine
  8. [verwijderd] 18 november 2014 16:53
    quote:

    theo1 schreef op 18 november 2014 16:13:

    IEX is lekker bezig de laatste dagen. Eerst komt Nico van Geest, die normaliter prima artikelen schrijft over degelijke bedrijven, met een plugverhaal over een vaag scheepvaartfondsje van 3 leningen, nu komt Nico Inberg, die normaal ook goede artikelen schrijft, met een plugverhaal over een obscuur metaalbedrijfje met een CEO die er een gewoonte van schijnt te maken bedrijfjes heen en weer te schuiven tussen door hem beheerste entiteiten (waarbij het beursgenoteerde bedrijf uiteraard met de rommel blijft zitten). Wordt IEX gesponsord door Geert Schaaij en Harrie Mens of zo?

    Smallcaps zijn kwetsbaar voor dit soort spelletjes omdat je ze bij smallcaps kunt spelen met een relatief beperkt kapitaal. En omdat er nogal wat avonturiers en cowboys rondlopen. We hebben het allemaal al zovaak gezien op de Nederlandse beurs. Juist smallcaps zouden daarom brandschoon moeten zijn.
    Theo,

    Het is niet mijn bedoeling dit aandeel te 'pluggen' of wat dan ook, ik constateer alleen dat de schuldreductie een katalysator is voor een sterker winstherstel.

    Dan wat betreft Schimmelbusch: ik ben me bewust van zijn verleden, maar kan niet zomaar allerlei dingen gaan roepen zonder bewijs of veroordeling. Verder constateer ik dat van alle recente artikelen die ik gevonden heb over AMG, ik nergens ook maar een woord over Timminco ben tegengekomen.
  9. Orca 18 november 2014 19:08
    Gewoon laf. Schimmelbusch is nu 2x betrokken geweest bij een grote pleite waar hij zelf beter van is geworden. Dat is red flagg 1.
    Daarnaast heeft hij een geschiedenis van leveragen. Dat is red flagg 2.
    En hij probeert sporen uit te wissen, zie oa z'n wiki. Red flagg 3.
    Hij gunt zichzelf een giga salaris maar koopt geen aandelen in z'n eigen toko. Red Flagg 4.
    En zo kan ik nog wel ff doorgaan.

    Het is een reteslimme kerel, wat ie trouwens zelf niet nalaat te benadrukken, met z'n summa magna cum laude doctoraat (heeft iemand ooit uitgezocht of dat klopt?). Met dat soort gasten moet je heel erg opletten, en je centen er ver van houden.
    En als analist, of journalist of whatever Nico hier op IEX is, dien je je dat terdege te beseffen, of er in ieder geval nadrukkelijk voor te waarschuwen.
    Want allemaal leuk dat Schimmelbusch een overlever is, maar had er dan ook bijverteld ten koste van wie hij dat al die jaren is geweest.
  10. Orca 18 november 2014 19:28
    En wat ik ook niet snap is hoe Nico hamert op de kleiner wordende schuld.
    Dit zijn de unaudited cijfers Q3 14 www.amg-nv.com/files/Q3-14-FS.pdf
    Normaliter zou ik een ellenlang verhaal over de balans houden, maar dat zal ik dit keer nalaten, op 1 cruciaal line-item na: retained earnings. Die zeggen alles, hoef je verder nergens meer naar te kijken.

    Die retained earnings, zeg maar kort boggie het EV, staat 236M in het rood.
    In normaal Nederlands: de tent is/wordt leeggeroofd.

    S.c.h.a.n.d.a.l.i.g.
  11. Orca 18 november 2014 20:00
    De grote truc van het EV. Daarvoor moet je de paid-in capital (issued en share premium) eruit strippen om te komen tot het echte plaatje.
    Het lijkt nu alsof het EV 128,7M is, wat neerkomt op 4,60 per aandeel, wat een stijging is tov 2013 toen het 3,49 per aandeel was. Dat wordt dan ook overal gerapporteerd alsof 't de juiste stand van zaken is, zeg maar zoals Imtech heel lang zogenaamd ook een EV van 5 of 8 euri per aandeel had terwijl de toko ondertussen op 30 cent stond en moest emitteren als een gek. We noemen dat ook wel de KPMG methodiek.

    Het "echte" EV is echter -254,4M (other reserves & retained earnings), wat neerkomt op -9,22 per aandeel. En dan ben je leveraged tot ver bpven je kruin, e.x.a.c.t. de wijze waarop zowel MG als Timminco pleite gingen. En dan ben ik nog billijk want het woord fraude hoor je mij niet noemen.

    Met dit soort toko's is het achteraf altijd van "ja, kon je zien aankomen". Maar dan moet je wel snappen wat er staat en rechtstreeks zelf de cijfers induiken.

    Mocht er iets niet kloppen dan hoor ik 't graag.
    En mocht het wel kloppen, wat zo is, dan raad ik IEX aan heel diep na te denken of dit artikel wel geplaatst kan blijven.
  12. [verwijderd] 18 november 2014 20:14
    quote:

    Orca schreef op 18 november 2014 19:28:

    En wat ik ook niet snap is hoe Nico hamert op de kleiner wordende schuld.
    Dit zijn de unaudited cijfers Q3 14 www.amg-nv.com/files/Q3-14-FS.pdf
    Normaliter zou ik een ellenlang verhaal over de balans houden, maar dat zal ik dit keer nalaten, op 1 cruciaal line-item na: retained earnings. Die zeggen alles, hoef je verder nergens meer naar te kijken.

    Die retained earnings, zeg maar kort boggie het EV, staat 236M in het rood.
    In normaal Nederlands: de tent is/wordt leeggeroofd.

    S.c.h.a.n.d.a.l.i.g.

    Hallo Orca,
    begrijp je frustratie v.w.b. Schimmelbusch wel. Het salaris wat hij krijgt is echt schandalig. De maar liefst 9 koppige RVC ontvangt ook jaarlijks aandelen en opties.
    De aandeelhouder krijgt niets noppes nada. Maar als belegger kijk ik niet alleen naar de personen maar ook naar het bedrijf. Dat lijkt best niche en er zitten zaken bij met een mooi potentieel (zo lijkt mij althans). Toch schrik ik wel van je bericht over die retained earnings. Ik heb al eens geprobeerd uit te rekenen wat de intrinsieke waarde nu moet zijn per aandeel maar kwam er niet uit vanwege de "lastige" balans. Ook de solvabiliteitsratio is mij niet duidelijk. Hoe zorgwekkend zijn die retained earnings. Ik heb hier wel wat gevonden:
    www.accountingtools.com/questions-and...
    Misschien heeft Nico hier een visie op?
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links