Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De verborgen waarde van HAL

De verborgen waarde van HAL

 

De soap rond Fugro heeft HAL Investments weer eens in het middelpunt van de belangstelling gezet. HAL opereert op dezelfde wijze als Warren Buffett: het verkrijgen en behouden van grote belangen in sterke ondernemingen met een gezonde cashflow.

Hoewel HAL minimaal in het nieuws komt, zijn de aandelen wel beursgenoteerd en ook redelijk transparant, omdat een groot gedeelte van de deelnemingen beursgenoteerd zijn. De koers van HAL is dit jaar al met 20% gestegen omdat HAL in mei bekendmaakte haar optiekketen GrandVision naar de beurs te willen brengen.

Dit is interessant voor de aandeelhouders, omdat het de verborgen waarde van de niet-beursgenoteerde deelnemingen een gezicht zou kunnen geven. HAL heeft drie soorten deelnemingen. De beursgenoteerde deelnemingen, de niet-beursgenoteerde deelnemingen en nog een plukje vastgoed.

Vreemde eend

Dat vastgoed loopt mooi, het zit allemaal geconcentreerd rond Seattle in de Amerikaanse staat Washington, waar de huizenprijzen de pan uit rijzen en alweer boven de niveaus van 2007 staan.

Beursgenoteerde deelnemingen HAL.

HAL richt zich met haar beursdeelnemingen vooral op de maritieme sector. Met haar belangen in BosKalis (34%), Vopak ((48,2%) en SBM Offshore (13.3%) is HAL een grote speler op dit gebied en het is dan ook niet vreemd te veronderstellen dat een belang in Fugro mooi aansluit bij dit rijtje.

Vreemde eend in de bijt is de deelneming in het Italiaanse Safilo, een onderneming met 8000 medewerkers die zonnebrillen ontwerpt en distribueert. Ik kan me zo voorstellen dat HAL hier wel van af wil, Safilo (genoteerd op de Italiaanse beurs) is dit jaar al met bijna 50% gedaald, en vanaf het moment van aanschaf (2005) zelfs al met 86%.

Niet-beursgenoteerde belangen

Het interessantste aan HAL is de portefeuille met niet-beursgenoteerde belangen. De totale waarde van alle niet-beursgenoteerde deelnemingen staat in de boeken (eind 2013) voor 1.811 miljoen euro. Meestal ligt de boekwaarde van een niet-beursgenoteerd bedrijf veel lager dan de waarde die het bedrijf toegekend wordt als het naar de beurs zou gaan.

HAL berekent zelf elk jaar het verschil tussen de boekwaarde van deze ondernemingen (dus de waarde die HAL meeneemt in de berekening van haar eigen nettovermogenswaarde) , en de geschatte marktwaarde. Volgens HAL ligt die geschatte marktwaarde een kleine 10 euro per aandeel hoger dan de waarde waarvoor het in de boeken staat.

HAL schat de marktwaarde van haar niet-beursgenoteerde deelnemingen op 2.517 miljoen euro. Bij die niet-beursgenoteerde deelnemingen zitten een paar minder renderende bedrijven zoals kantoormeubilairproducent Ahrend en de FD Mediagroep (FD en BNR).

Maar ook aanzienlijke belangen in andere middelgrote bedrijven, zoals het Rotterdamse Anthony Veder Groep (een Rotterdamse exploitant van gastankers), de hoortoestellenleverancier AudioNova (met 1200 winkels!) en een meerderheidsbelang in PontMeyer, die u ongetwijfeld kent van de bouwmaterialen.

GrandVision naar de beurs 

De grootste niet-beursgenoteerde deelneming, de optiekketen GrandVision, mag in het najaar de deur uit. En nu begint het echt interessant te worden, want de marktwaarde van die optiekketen (dik 5000 winkels met 23000 man personeel en een jaaromzet 2013 van 2,55 miljard euro wordt door HAL geschat op 1.711 miljoen euro.

HAL wil hier eerst 20-25% van verkopen. Dat is natuurlijk een lokkertje, want de praktijk heeft ons geleerd dat bij beursintroducties van bedrijfsonderdelen het verstandig is eerst een klein gedeelte naar de beurs te brengen, waarna in de jaren daarna de rest tegen meestal hogere prijzen kan worden verkocht.

De vraag is nu tegen welke waarde HAL haar optiekketen naar de beurs weet te brengen. Gezien de stijgende omzet (eerste halfjaar 2014 1.406 miljoen euro, stijging van dik 5% jaar op jaar) lijkt de timing goed.

Kijkend naar de multiples die betaald worden in de retailsector voor vergelijkbare ketens van en een geschatte EBITDA in 2014 van 320 miljoen euro zou een beursgang GrandVision kunnen waarderen op 4 a 4,5 miljard euro. KBC-analisten gingen zelfs al uit van meer dan 5 miljard euro.

Aantrekkelijk dividendrendement

Waarom wil HAL GrandVision verkopen? Dat is onduidelijk. Het naar boven halen van de verborgen waarde is een goede reden, maar er kunnen andere motieven aan ten grondslag liggen. De producent van hoortoestellen, AudioNova, waar HAL voor 96% eigenaar van is, heeft bijvoorbeeld te maken gehad met een plotselinge daling van haar omzet ten gevolge van de vergoedingenstelsels in Nederland en Denemarken.

Dat is een gevaar wat ook op de loer ligt in de optieksector. Het is dus een mooi moment om te cashen. HAL is toch al een aantrekkelijk aandeel met haar 4% dividendrendement. Als het HAL lukt de optiekketen voor deze bedragen te vermarkten wordt de waarde van het aandeel HAL een stuk transparanter.

De vermeende rol die HAL speelt bij de aankoop van het Fugrobelang door Boskalis doet vermoeden dat HAL het opgehaalde geld weleens zou kunnen herinvesteren in grotere belangen in deze maritieme bedrijven.

Voldoende fantasie

HAL sorteert daarmee voor op de megatrend op het gebied van klimaatontwikkelingen, waarbij de komende decennia waarschijnlijk veel geïnvesteerd gaat worden in maatregelen tegen een hogere zeespiegel. Zo zou het mij ook niet verbazen als HAL achter de biedingen op de offshore-activiteiten van Ballast Nedam zit.

De beurskoers van HAL is dit jaar al met 20% gestegen, terwijl de beursgenoteerde deelnemingen juist minder waard zijn geworden. (circa €135 miljoen, €2 euro per aandeel) De NAV aan het begin van het jaar was €102,38 per aandeel, en momenteel, op basis van alleen de verwerkte beursgenoteerde deelnemingen, rond de €100. De eventuele opbrengst van GrandVision is dus al voor een gedeelte in de koers verwerkt.

Toch blijft er nog voldoende fantasie in het aandeel zitten. Daarom zou het leuk zijn als HAL die optische hoge koers nog eens een keer zou splitsen. Kan de kleine belegger ook eens meedoen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ff_relativeren 13 november 2014 11:48
  @ Nico,

  mooi en helder stuk. Maar kun je die suggestie van een stock split niet ff weg knippen ?

  Het aandeel HAL Trust Unit is qua business toch vooral een aandeel voor grotere spelers die begrijpen wat er gebeurt en behoorlijk honkvast zijn. De kleine free-float zegt genoeg.

  Een aandeel met een hoge prijs heeft ook meer exclusiviteit,
  maar is het niet deels optisch ? Waarom zou iemand wel 6 aandelen van 20 euro kopen, en niet 1 aandeel van 120 euro ?

  Indien je hoopt op meer marktgedrag, zou er een grotere free-float moeten komen. Bijvoorbeeld door grote aandeelhouders die uitstappen nadat de waardepapieren generaties in de familie zijn geweest. (denk aan een swap van traditionele aandelen naar high-tech aandelen) Mits die uitstap dan niet opgevangen wordt door de zittende grotere spelers ..

  Greetzzz

 2. forum rang 6 Bowski 13 november 2014 12:44
  quote:

  theo1 schreef op 13 november 2014 12:06:

  Ja, zie www.halrealestate.com/portfolio.php

  Nu zijn het nog maar 2 gebouwen, het is veel meer geweest.
  Tsja, het lijkt niet op nl.wikipedia.org/wiki/Palm_Invest

  Haha, al wordt er (procentueel) ooit misschien een leuke winst op gemaakt, die halve hectare grond zal HAL echt geen koerssprong opleveren.
 3. forum rang 5 theo1 13 november 2014 14:48
  quote:

  bowski schreef op 13 november 2014 12:44:

  [...]
  Tsja, het lijkt niet op nl.wikipedia.org/wiki/Palm_Invest

  Haha, al wordt er (procentueel) ooit misschien een leuke winst op gemaakt, die halve hectare grond zal HAL echt geen koerssprong opleveren.
  Het is maar een klein deel van het totaal. Ze hebben de laatste jaren een aantal objecten met goede winsten verkocht.

  @ff_relativeren: ik zie ook niet zo goed waarom degenen die het bij HAL voor het zeggen hebben belang zouden hebben bij een stock split. Het draait bij HAL allemaal om vdVorm en Melchers. Die hebben veruit het grootste deel van de aandelen en bepalen (indirect) alles. Buitenaandeelhouders mogen meedoen, maar hebben niks te zeggen en HAL heeft ze verder ook niet nodig. Ik zie ook geen enkele reden voor ze om te willen verkopen. Voor mezelf ook niet trouwens, dus mijn aandeeltjes kan je ook van de free float afhalen want die zitten ook muurvast. Het dividend is prima en waar verdien je meer op de beurs? HAL is gewoon een topaandeel. Bovendien, waar praat je nou helemaal over? Voor €123 heb je al een aandeel dat volgend jaar vermoedelijk ongeveer €4,80 dividend gaat geven. Lijkt me heel bereikbaar voor de gewone man. En heel wat aantrekkelijker dan de spaarbank.
 4. Brogembank 13 november 2014 16:04
  Zie dit aardige stukje pas nu, echter, volgens mij zit HAL niet al vanaf 2005 in Safilo?
  Volgens mij is dat van veel recenter datum en zitten ze nu rond break-even.

  Wie weet dit zeker? Hieronder de 5years chart van Safilo, langste die ik zo snel kan vinden.
  www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/gra...

  Mvg
  Brogem, tevreden HAL belegger
 5. [verwijderd] 13 november 2014 16:20
  quote:

  Brogembank schreef op 13 november 2014 16:04:

  Zie dit aardige stukje pas nu, echter, volgens mij zit HAL niet al vanaf 2005 in Safilo?
  Volgens mij is dat van veel recenter datum en zitten ze nu rond break-even.

  Wie weet dit zeker? Hieronder de 5years chart van Safilo, langste die ik zo snel kan vinden.
  www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/gra...

  Mvg
  Brogem, tevreden HAL belegger

  investors-it.safilo.com/phoenix.zhtml...
 6. forum rang 5 theo1 13 november 2014 16:58
  quote:

  Nico Inberg schreef op 13 november 2014 16:20:

  [...]

  investors-it.safilo.com/phoenix.zhtml...
  Onder "relevant shareholders" op Uw link staat:

  On 19th October 2009 the Board of Directors approved a recapitalization plan for the Company which was executed in connection with an investment agreement underwritten by HAL Holding N.V., Only 3T S.p.A and Safilo. In March 2010, with the positive conclusion of the plan, Multibrands Italy B.V. (a subsidiary of HAL Holding N.V.) became the reference shareholder of Safilo Group, and it now owns 41.8% of its share capital.

  Dus pas in maart 2010 werd HAL daadwerkelijk de grootste aandeelhouder in Safilo. Ik herinner me dat ze eerst obligatiehouder waren, een tenderbod deden op de obligaties en die daarna omzetten in aandelen (ik neem aan dat dat het "recapitalization plan" was). Safilo zat toen in nood. Al met al een indirecte manier om de aandelen te verwerven tegen (vermoedelijk) een veel lagere prijs dan de toenmalige beurskoers. Een Buffettje zeg maar. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat HAL behoorlijk op winst staat bij Safilo.

 7. sjaak1918 13 november 2014 17:01
  quote:

  Nico Inberg schreef op 13 november 2014 16:20:

  [...]

  investors-it.safilo.com/phoenix.zhtml...
  Dank voor de link en het stukje, Nico.
  Via de link is te zien dat HAL sinds maart 2010 een relevante aandeelhouder van Safilo is. Met het handige calculatortje is direct af te lezen dat de investering sinds die tijd 10,83% rendement heeft opgeleverd. Voor HAL-begrippen misschien niet veel, maar ook zeker geen bleeder.
  Het moment van deelneming (2010) en koersverloop (rond break-even) klopt dus met de beleving van Brogem, zoals wel vaker.

  Groet,

  Sjaak
  Ook een tevreden HAL-belegger
 8. Brogembank 13 november 2014 17:16
  quote:

  doktorspok schreef op 13 november 2014 17:07:

  Keert HAL 1x per jaar een dividend uit of verdelen ze dit in (interim) porties?
  HAL keert 1x per jaar dividend uit. Aandeelhouder vriendelijke Nieuwlichterij als kwartaaldividenden doen ze volgens mij niet aan mede omdat de free float en dagelijkse handel zo beperkt is.
 9. [verwijderd] 13 november 2014 18:02
  quote:

  sjaak1918 schreef op 13 november 2014 17:01:

  [...]

  Dank voor de link en het stukje, Nico.
  Via de link is te zien dat HAL sinds maart 2010 een relevante aandeelhouder van Safilo is. Met het handige calculatortje is direct af te lezen dat de investering sinds die tijd 10,83% rendement heeft opgeleverd. Voor HAL-begrippen misschien niet veel, maar ook zeker geen bleeder.
  Het moment van deelneming (2010) en koersverloop (rond break-even) klopt dus met de beleving van Brogem, zoals wel vaker.

  Groet,

  Sjaak
  Ook een tevreden HAL-belegger
  @sjaak, @theo1,

  Dank voor jullie aanvullingen. Jullie hebben gelijk, HAL heeft redelijk geboerd met Safilo. Wel is eind augustus veel van dat rendement verdwenen.
 10. forum rang 6 haas 15 november 2014 20:17
  quote:

  Brogembank schreef op 13 november 2014 16:04:

  Zie dit aardige stukje pas nu, echter, volgens mij zit HAL niet al vanaf 2005 in Safilo?
  Volgens mij is dat van veel recenter datum en zitten ze nu rond break-even.

  Wie weet dit zeker? Hieronder de 5years chart van Safilo, langste die ik zo snel kan vinden.
  www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/gra...

  Mvg
  Brogem, tevreden HAL belegger

  thx Brogem
  Ik vind het zeer ernstig dat 'n lezer zulke onjuiste gegevens moet concluderen
  over 'n artikel van 'n op nivo werkende financieel adviseur ?
  ===========================================================================
  Nico Inberg
  Nico Inberg heeft bijna 20 jaar ervaring op de financiële markten als partner van handelshuizen Optiver en Cebulon Investments. In 2012 heeft hij Inberg Financial Content opgericht om hiermee financieel-economische content aan diverse media te leveren. Nico schrijft zijn columns en artikelen volstrekt onafhankelijk en op persoonlijke titel. Hij is te volgen op twitter via: @inbergfc.
 11. [verwijderd] 15 november 2014 21:31
  quote:

  haas schreef op 15 november 2014 20:17:

  [...]

  thx Brogem
  Ik vind het zeer ernstig dat 'n lezer zulke onjuiste gegevens moet concluderen
  over 'n artikel van 'n op nivo werkende financieel adviseur ?
  ===========================================================================
  Nico Inberg
  Nico Inberg heeft bijna 20 jaar ervaring op de financiële markten als partner van handelshuizen Optiver en Cebulon Investments. In 2012 heeft hij Inberg Financial Content opgericht om hiermee financieel-economische content aan diverse media te leveren. Nico schrijft zijn columns en artikelen volstrekt onafhankelijk en op persoonlijke titel. Hij is te volgen op twitter via: @inbergfc.
  Dit soort aantijgingen kan ik toch niet helemaal over mijn kant laten gaan. Ben er nog even dieper ingedoken, in elk jaarverslag staat bij Safilo gemeld dat HAL al vanaf 2005 een belang had in Safilo. Het vreemde is dat in de jaarverslagen van 2005 tm 2009 Safilo nergens vermeld wordt.

  www.halholding.com/docs/default-sourc...

  Dit komt rechtstreeks uit het jaarverslag van HAL:

  Safilo Group S.p.A. (41,9%) is een in Padua
  (Italië) gevestigde producent en distributeur van
  zonnebrillen en monturen. De onderneming is
  genoteerd op de effectenbeurs van Milaan en
  had eind 2013 een marktwaarde van ongeveer
  e 1,1 miljard. Eind 2013 had Safilo 8.053
  werknemers in dienst. De omzet over 2013
  bedroeg e 1.122 miljoen (2012: e 1.175
  miljoen). De nettowinst kwam uit op e 15,5
  miljoen (2012: e 25,9 miljoen).
  HAL heeft sinds 2005 een belang in Safilo.

  In de jaarverslagen vanaf 2005 tot 2010 is verder dus niets te vinden over Safilo, maar in 2010 vermeldt HAL dat het belang in Safilo is vergroot van 2.08% naar 37.2%. Ik mag dus aannemen dat die 2.08% is verkregen in 2005, wellicht via een van de private equity partijen waarin het participeerde.
  De koers vanaf 2005 tot nu is met 86% gedaald. Het klopt echter dat HAL pas in 2010 groot, via een obligatielening en aandelen, en participatie bij een claimemissie, zijn belang naar rond de 40% heeft gebracht. En dat was, getuige de koersontwikkeling, een uitstekende deal.

 12. forum rang 6 haas 15 november 2014 22:15
  ik kan uw tegenwerpingen wel verstaan:
  Maar u bevestigt ZELF de waarnemingen van Brogem !Zie onder !
  Voor mij is het niet nw: ik lees/investeer sinds 2004
  en ontdek bij voortduring soortgelijke waarnemingen
  dat IK zelf moet doen wat financiele adviseurs laten liggen
  én UIT UW 2E REACTIE VERSTA IK DAT u zichONVOLDOENDE ZICH HEBT VERDIEPT
  Ik verwacht van iemand met zo'n staat van dienst in de sektor beter werk
  Én als u omissies konstateert in de verslagen van HAL is het beter DE VRAAG aan HAL te stellen voordAT U ARTIKELS PUBLICEERT ?
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  @sjaak, @theo1,

  Dank voor jullie aanvullingen. Jullie hebben gelijk, HAL heeft redelijk geboerd met Safilo. Wel is eind augustus veel van dat rendement verdwenen.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links