Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Steeds meer zilver voor je goud

Steeds meer zilver voor je goud

Hoewel de goudprijs er de laatste tijd niet al te best bijligt, krijgt de zilverprijs er flink harder van langs, -20% in een half jaar tijd. Ook vandaag zien we weer goud -0,1% vs zilver -0,4%.

De goud-zilver ratio staat momenteel op 74,3. Ofwel, met 1 ounce goud kan er momenteel 74 ounce zilver worden gekocht. De ratio staat op een 5-year high en nadert de 10-year high van 85,5. De ratio staat ook vrij hoog boven het 5 jaars gemiddelde van 57,2.

Hoewel de twee edelmetalen geen fundamentale directe relatie met elkaar hebben, lijkt zilver goedkoop te zijn ten opzichte van de goudprijs, als we dit vergelijken met historische ratios. Voor goudbeleggers is het misschien een idee om eens naar zilver te kijken. Een long zilver/short goud-pairtrade is misschien een idee voor de ervaren beleggers.

Let wel dat de Goud-Zilver ratio in 1991 zelfs de 93 naderde door een ineenstorting van de zilverprijs. Daarnaast is er geen grote fundamentele reden waarom het gat tussen de twee edelmetalen niet groter kan worden.


Christopher Ho is werkzaam als research analist bij AFS Group. Hij heeft geen posities in de in deze column genoemde waarden en de informatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Christopher Ho en AFS Group zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze column.

Auteur: Christopher Ho

Een van de jongsten op IEX, maar niet de groenste! Beweegt er op het Damrak een aandeel, of valt er iets te melden over een fonds: er is weinig dat Christopher (bouwjaar 1988) van AFS ontgaat. Hij is goed in rekenwerk onder de moterkap: dividenden, emissies et cetera. Ondanks zijn leeftijd heeft Chris al jarenlange ervaring o...

Meer over Christopher Ho

Recente artikelen van Christopher Ho

 1. mrt '15 Shell en het keuzedividend 1
 2. feb '15 KPN & Altice: 1+1=...? 5
 3. jan '15 ASML à 62,59 euro?! 17

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. liebregts301 12 november 2014 15:12
  Als je nou stelt "in 1991 naderde de goud-zilver-verhouding de 100" dan geef ik je meer gelijk.
  Op 27 februari 1991 was de verhouding 99,72 met een goudprijs van $ 360,= per ounce en een zilverprijs van $ 3,61 per ounce. Dat was het dieptepunt voor zilver. Dit werd in 1993 in absolute zin zelfs doorbroken op $ 3,56 (9 maart 1993), maar toen stond goud ook een stuk lager op $ 326,95.

  Verder stel je, dat er geen grote fundamentele reden is, waarom het gat niet groter kan worden. Op zich is dit juist, maar ik denk dat er wel een grote fundamenteel reden is, waarom het gat in de komende decennia een heel stuk kleiner kan worden. Goud blijft immers grotendeels bovengronds als metaal bestaan en beschikbaar, terwijl zilver steeds meer in nauwelijks herwinbare hoeveelheden wordt verwerkt en verbruikt (o.a. in zonnepanelen). Zolang geen alternatief voor zilver wordt gevonden, is de kans reëel dat de goud-zilver-verhouding op termijn aanzienlijk zal dalen. Dat is de keerzijde van het verhaal.
 2. [verwijderd] 12 november 2014 15:16
  Wat zegt GS? zij maken toch echt de markt in hun commodity-rooms("De markt? Wij zijn De Markt!")

  Natuurlijk is het allemaal nep, de prijsvorming ontstaat niet door vraag en aanbod maar door lean and mean(lees: hoeren en snoeren)

  Zolang we bovenstaande met ons allen accepteren blijven we achter het net vissen....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links