Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat wolkenkrabbers zeggen over goud

Wat wolkenkrabbers zeggen over goud

- Advertorial - 

Stel je voor dat je de goudprijs zou kunnen voorspellen door naar de hoogte van wolkenkrabbers te kijken. Te vergezocht? Helemaal niet. De wolkenkrabberindex is een van de beste indicatoren van economische crises en beurscrashes.

Sinds 1971, het jaar dat de goudprijs ontkoppeld werd van de dollar, is de wolkenkrabberindex één van de beste vingerduidingen van wat de goudprijs gaat doen.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Ik heb de ontwikkeling van de goudprijs sinds 1971 afgezet tegen nieuwe hoogterecords.

Hoogterecords en bullmarkten in goud

(Ik kies voor een logaritmische schaal omdat deze de omvang van de koersverandering beter weergeeft —een stijging van €100 naar €150 is immers een stijging van 50%, net zoals een stijging van €10 naar €15 dat is.)

Het meest opvallende is dat het breken van het hoogterecord samenvalt met langjarige bullmarkten in goud. Zo was de Sears Tower van 1974 tot en met 1998 vierentwintig jaar lang het hoogste gebouw op het aardoppervlak, precies op het moment dat goud verreweg de minst favoriete belegging ter wereld was.

Nadat het record in 1998 eindelijk gebroken werd door de Petronas Towers, begon de goudprijs aan een hernieuwde langjarige stijging — de goudprijs steeg tot en met 2012 bijna onophoudelijk.

Hoge torens, diepe crashes

Het Singer-gebouw was in 1907 de eerste in een reeks die aan een beurscrash voorafging. Binnen een jaar daalde de New York Stock Exchange met meer dan 50%, terwijl de bouw van de Singer (destijds het hoogste gebouw ter wereld) werd voltooid. De Paniek van 1907 die volgde was één van de zwaarste beurscrashes in de Verenigde Staten ooit.

Latere voorbeelden van gebouwen die nieuwe records braken, waren een wolkenkrabber in Manhattan (71 verdiepingen) in 1930, het Chrysler-gebouw (77 verdiepingen) eveneens in 1930, en het Empire State Building (102 verdiepingen) in 1931: de aanleg van deze gebouwen luidden het begin van de Grote Depressie en de beurscrash van 1929 — de fameuze zwarte dinsdag — in.

Het World Trade Center (voltooid in 1973) ging vooraf aan de stagflatie van de jaren ’70, en in het bijzonder aan de beurscrash van 1973-74 en de stijgende goudprijzen in datzelfde decennium van stagflatie (economische stagnatie in combinatie met hoge inflatie).

Obsessie met wolkenkrabbers

Recentelijker vestigde Dubai in 2007 een nieuwe recordhoogte door de bouw van de Burj Khalifa-toren. Ook dat bleek achteraf een duidelijk waarschuwingssignaal voor wat er een jaar later zou gebeuren: de wereld kwam in de ernstigste recessie sinds de Grote Depressie terecht, die nu door velen als de Grote Recessie wordt bestempeld.

De mens is al eeuwenlang geobsedeerd door hoge gebouwen. In de aloude Bijbel wordt het beroemde verhaal van de Toren van Babel verteld, dat nog maar eens bewijst dat mensen al sinds het begin der tijden een obsessie hebben voor het steeds maar hoger willen bouwen. Zelfs ik moet toegeven dat ik graag de hoogste gebouwen in de grote steden bezoek, met name om te genieten van de (meestal) prachtige uitzichten.

Zo'n hoogterecord kan een kwestie van nationale trots zijn. Landen proberen elkaar af te troeven om dit record bemachtigen. Deze wedloop draait uit op een climax wanneer de 'irrationele overdaad'in de markten een toppunt bereikt en de bomen tot in de hemel lijken te groeien.

Robuuste indicator

Gefascineerd door deze waarneming, was het Andrew Lawrence die in 1999 aantoonde hoe economische cycli samengaan met onze obsessie voor de hoogbouw: hij ontdekte het eigenaardige verband tussen onze hedendaagse Torens van Babel en de grondstoffen- en aandelenbeurs.

Wat is de volgende voorspelling van de wolkenkrabberindex? Uiteraard is geen enkele indicator perfect. Maar veel indicatoren falen jammerlijk met het oog op het grootste monetaire experiment in de geschiedenis van de wereld (lees: wereldwijde nulrentes) dat momenteel gehouden wordt.

De wolkenkrabberindex lijkt daarom tamelijk robuust om als leidaad gebruikt te worden, zeker omdat de oorzaak van dit eigenaardige fenomeen monetair is.

Nieuwe top in de maak

In 2012 werd bekend dat in China het plan klaarlag om de allerhoogste toren ter wereld in Changcha te bouwen, genaamd Sky City. Zodra het project voltooid is (de verwachte opleverdatum is in 2015), zal het tien meter hoger zijn dan de huidige recordhouder, de al eerder genoemde Burj Khalifa.

Als de wolkenkrabberindex echt zijn gewicht in goud waard is, dan kunnen we spoedig opnieuw een beurscrash en hogere goudprijzen verwachten.


Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic, het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen en de actuele goudprijs kunnen volgen. In deze column geeft Marleen haar persoonlijke mening over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marleen Evertsz

Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic, het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen en de actuele goudprijs kunnen volgen. Evertsz was voor de oprichting van het bedrijf werkzaam bij marketmaker Optiver. Zij was daar onder andere managing director van de Amerikaanse ve...

Meer over Marleen Evertsz

Recente artikelen van Marleen Evertsz

  1. nov '14 Wat wolkenkrabbers zeggen over goud 16

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. frank2you 7 november 2014 14:43
    Volkomen lachwekkend. Correlaties verzinnen en d.m.v. gemanipuleerde grafieken aantonen is ook een kunstje. Wellicht dat de looks van Marleen mede de oorzaak zijn van het succes van Goldrepublic ... ik doe mijn eigen onderzoek en laat me niet verleiden door dit soort charlatans.
  2. [verwijderd] 10 november 2014 16:05
    Dit artikel is niet echt positief voor je GoldRepublic en de inhoudelijke kwaliteit is bedroevend en het nut is nog lager.

    Marleen, je kan beter iets anders gaan doen dan financiele stukken schrijven. Dat is niet je sterkste kant....

    (PS ben verder positief voor fysieke edelmetalen dus heeft geen relatie tot gold-bashing ;-)
  3. antikoets 12 november 2014 08:31
    quote:

    Miss Doom schreef op 11 november 2014 08:56:

    Antikoets: Bij Goldman Sachs zeggen ze ook dat het nog lager kan. Maar op dezelfde moment proberen ze wel landen als Venezuela en Ecuador hun goud afhandig te maken.
    We proberen al honderden jaren de wereld goud afhandig te maken. Het blijft natuurlijk wel goud! Mensen kopen ook nog steeds tulpenbollen, alleen nog steeds niet tegen de prijs van de gouden eeuw!

    Goud heeft gebubbeld naar het einde van de wereld zoals voorspeld door de maya's, en die bubble loopt nu leeg,

    ik snap dat je alles negatief inziet, maar de wereld gaat nog effe doordraaien
  4. [verwijderd] 12 november 2014 09:03
    quote:

    antikoets schreef op 12 november 2014 08:31:

    [...]

    We proberen al honderden jaren de wereld goud afhandig te maken. Het blijft natuurlijk wel goud! Mensen kopen ook nog steeds tulpenbollen, alleen nog steeds niet tegen de prijs van de gouden eeuw!

    Goud heeft gebubbeld naar het einde van de wereld zoals voorspeld door de maya's, en die bubble loopt nu leeg,

    ik snap dat je alles negatief inziet, maar de wereld gaat nog effe doordraaien

    Wanneer gaat de beurbubbel leeg lopen op WallStreet?Of gaat de FED deze bubbel verder opblazen?

    In 1971 goud 35$ nu 1150$.Of nog altijd X 33.

    lol
  5. [verwijderd] 12 november 2014 14:09
    Goud heeft geen kasstromen. Dit betekent dat als de belegger in goud belegt, hij geen groei van koopkracht mag verwachten.

    Goud is ondergewaardeerd wanneer de prijs van goud minder toeneemt dan inflatie. Een belegger mag dan op lange termijn een toename van koopkracht verwachten.

    Goud is overgewaardeerd wanneer de prijs van goud meer toeneemt dan de inflatie. Een belegger mag dan op lange termijn een afname van zijn koopkracht verwachten.

    Dit zijn simpele regels die de belegger verder helpen. Het lastige van kijken naar wolkenkrabbers is dat het moeilijk is om aankoop- en verkoopmomenten aan te wijzen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links