Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Checkpoint 403,50

Wat een kracht zit er in de markt. Vooral in de S&P 500 is te zien dat de herstelbeweging vanaf het dieptepunt bij 1820 aanzienlijk sneller gaat dan de correctie duurde. De S&P 500 is ondertussen op minder dan 2% bij zijn jaartop (all-time high) aanbeland.

Ook de Nasdaq 100 test na een zeer snelle herstelbeweging alweer zijn jaartop. In de AEX is tevens sprake van een krachtige herstelbeweging. Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat de meeste seinen op groen stonden en de hogere bodem in het langetermijnbeeld was geplaatst.

Er was sprake van een klassieke trendomkeer in het kortetermijnbeeld. Dit begon met de capitulatiefase waarbij de AEX in twee dagen tijd bijna 30 punten daalde en er een contrair signaal vanuit de financiële media kwam. Er werd bijna alleen nog maar gesproken over de crash en de start van een nieuwe bearmarkt.

Jaartoptest

 

Deze capitulatiefase zorgde uiteindelijk voor bijna een test van de stijgende langere bodemlijn en een terugtest naar de voormalige top uit 2011 bij 373. Ook werd een hammer-bodempatroon gevormd op de weekgrafiek die vorige week werd opgevolgd door een bullish engulfing.

Het belangrijkste signaal kwam echter vanuit de grafiek zelf met de doorbraak door de dalende toppenlijn anderhalve week geleden. Voor de komende maanden is een test en mogelijke ophoging van de jaartop bij 425,80 realistisch. De vraag is echter of dat dit jaar nog zal gebeuren.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de afgelopen dagen gaf ik al aan dat begin november een test van de 409 mogelijk was. Hier ligt onder andere de dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar, maar ook het 50-daags gemiddelde. Ondertussen gaat de koers al in een snel tempo deze kant op.

 

Tijdelijk topje

Gisteren werd de openstaande gap (tot aan de 401,20) al volledig opgevuld. Toch lijkt de huidige herstelbeweging te steil te gaan en zijn er in het kortetermijnbeeld nog geen duidelijke buitengrenzen van de opgaande trend te zien. Hiervoor zijn hogere bodems noodzakelijk.

De kans is dan ook aanwezig dat de koers in de komende dagen of week een tijdelijk topje zal vormen en een terugtest maakt voor de vorming van een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem. Voor vandaag en morgen moeten we bezien of de AEX duidelijk opwaarts afscheid zal nemen van de 403,50.

Hier liggen twee belangrijke weerstanden:

  • het 200-daags gemiddelde
  • het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de recent afgeronde vijfde correctie van dit jaar

Let op 403,50

Mocht de AEX hier in de komende dagen boven weten te sluiten, dan staat de weg open voor een test van de 409. Zolang de koers op slotbasis niet boven de 403,50 eindigt, is de kans groot dat eerst een kleine terugtest zal plaatsvinden voordat de AEX de opwaartse weg vervolgd naar de 409.

Houd er wel rekening mee dat de markt zeer krachtig is en een terugtest zeer kortstondig en beperkt kan zijn.

Waar liggen de steunniveaus voor een eventuele terugtest in de komende dagen als de AEX niet boven de 403,50 weet te sluiten? De belangrijkste niveaus moeten we zoeken bij de Fibonacci-niveaus. In de afgelopen dagen schreef ik al over het stuiteren van de index tussen de Fibonacci-niveaus.

Naar 409

Dit zagen we zowel in het langetermijnbeeld (tussen 2007-top en 2009-bodem) als in het kortetermijnbeeld. Het 50%-niveau vinden we bij 396,50 en het 38,2%-niveau ligt pas bij 389. Tot de 389 zie ik de AEX tijdens een terugtest niet terugvallen, het 50%-niveau is een interessant niveau.

Let wel dat dit slechts richtpunten zijn zolang de AEX niet boven de 403,50 weet te sluiten. Een slotkoers hierboven zet eerst de weg open naar de 409 voordat een (tijdelijke) terugtest kan plaatsvinden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 oktober 2014 08:55
    Bijna 2 weken al in 1 lijn vrijwel up, de hemel s weer Gam, en gewon boot laten missen.

    Nu ook, even lokken en gam, fruts worden gewoon ingesteld dat je maandag al kon merken dat stop gepakt moest worden, en zo ben je weer steeds aan het switchen met je stukken.

    Even 9 uur, gelijk paar stops mooi gepakt, dalen en mag je voor hoog terug kopen.

    Win kans nihiel met lage stops.
  2. [verwijderd] 29 oktober 2014 09:15
    shell krijgt ook een klap denk ik ( deze week ). even uitzoeken van die nigeria verkoop, in welk kwartaal dat die valt.

    27 augustus 2014 17:01

    Een door Shell geleid consortium van westerse olieconcerns voert gesprekken om vier Nigeriaanse olievelden en een pijpleiding voor vijf miljard dollar (3,8 miljard euro) te verkopen.
    De kopers zouden Nigeriaanse oliemaatschappijen zijn, meldt de Financial Times woensdag op basis van bronnen.

    Binnen enkele weken moet de verkoop rond zijn. Het Brits-Nederlandse Shell wil zijn aanwezigheid in Nigeria al langer terugbrengen. Illegale raffinage en sabotage kosten Shell miljoenen.

    Shell wil zijn belang van dertig procent in de vier olievelden verkopen. Ook het Franse Total en het Italiaanse ENI zijn betrokken bij de verkoopgesprekken. Ze hebben een belang van respectievelijk tien en vijf procent.

    even later;

    di 21 okt 2014, 20:17
    Shell tekent voor verkoop wingebied Nigeria
    AMSTERDAM (AFN) - Shell heeft samen met partners NAOC en Total getekend voor de verkoop van het wingebied 'Oil Mining Lease (OML) 18' in Nigeria. Daarmee zijn er nu overeenkomsten gesloten voor alle vier de wingebieden die Shell in het land van de hand wil doen. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf woensdag na een bericht in The Wall Street Journal, dinsdagavond, dat Shell overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van alle af te stoten onderdelen

    valt dus erbuiten... short shell. 1000st
  3. [verwijderd] 29 oktober 2014 09:33
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 29 oktober 2014 08:55:

    Bijna 2 weken al in 1 lijn vrijwel up, de hemel s weer Gam, en gewon boot laten missen.

    Nu ook, even lokken en gam, fruts worden gewoon ingesteld dat je maandag al kon merken dat stop gepakt moest worden, en zo ben je weer steeds aan het switchen met je stukken.

    Even 9 uur, gelijk paar stops mooi gepakt, dalen en mag je voor hoog terug kopen.

    Win kans nihiel met lage stops.
    Ik dacht dat het donker rood en nog roder zou zijn aankomende week? of hoopte je dat omdat je de boot mist? o.0
470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links