Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen nieuwe bearmarkt

De markten blijven zeer nerveus en de uitslagen zijn groot. Gisteren werd een van de grootste neerwaartse candlesticks in lange tijd geproduceerd in de AEX.

Vanaf de jaartop van 425,80 is de AEX nu ruim 10% teruggevallen en een dergelijke zware terugval zagen we voor het laatst in de zomer van vorig jaar. Is er sprake van een nieuwe bearmarkt? Nee, ik denk van niet.

De lange trends zijn nog steeds opwaarts gericht, maar de onderkant komt zo natuurlijk wel snel dichterbij. Laten we beginnen met de logaritmische weekgrafiek. Sinds de zomer van vorig jaar waren alle correcties slechts kleine rimpelingen op de weekgrafiek.

Belangrijke steunzone

De huidige correctie is goed zichtbaar. Hij is ondertussen wel aanbeland bij een belangrijke steunzone, de zone 373 – 379. Bij 373 ligt de voormalige top uit 2011. De doorbraak hierboven vorig jaar betekende de start van een volgende fase in de stijgende langetermijntrend.

Als we verder kijken dan zien we rond 379 meerdere belangrijke punten liggen. Als eerste liggen hier de twee eerdere bodems van dit jaar. Deze bodems waren de onderkant van een zijwaartse consolidatiezone in de eerste vijf maanden van dit jaar.

Verder ligt hier ook nog een stijgende bodemlijn langs de dieptepunten uit 2011 en 2012. De eerdere en scherper stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld vanaf medio 2012 werd recent al neerwaarts gebroken.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 Nipt gebroken

Als laatste is er een duidelijke beweging te zien tussen de Fibonacci-retracementniveaus van de voormalige dalende trend uit de jaren 2007 – 2009. Tijdens de vorming van de jaartop werd het 61,8%-niveau nog nipt opwaarts gebroken (bij 423), de huidige terugval is een terugtest naar het 50%-niveau.

Dit soort bewegingen zien we vaker in het langetermijnbeeld tussen de belangrijke Fibonacci-niveaus. Vanuit de weekgrafiek is de AEX dus aanbeland bij een belangrijk kantelpunt in de zone 373 – 379.

Een punt of 20 daaronder ligt verder nog de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Deze heeft slechts een raakpunt in 2011. Als we kijken naar de daggrafiek dan is er sprake van een zware sell-off beweging. In een rechte lijn zakte de AEX in een enorm tempo door vele steunniveaus.

Zware oversold-conditie

Gisteren brak de index nog de augustusbodem bij 388 en zette direct door naar de dieptepunten van dit jaar. Als we kijken naar de technische indicatoren dan testten deze momenteel de dieptepunten die we ook tijdens de zomercorrectie uit 2013 zagen. Een zware oversold-conditie.

Een opwaartse draai in deze indicatoren zal enkele dagen tijd kosten die gepaard moeten gaan met een aantal positieve dagen in de AEX zelf. Wel is in de RSI ook sprake van een zeer steil dalende toppenlijn. Een doorbraak hierboven betekent een duidelijke verbetering.

De tijd lijkt nu dus rijp om te bodemen bij de zone 373 – 379 en een omkeer te maken. Deze kan in een krachtig tempo plaatsvinden in de komende dagen. De mate van herstel zal echter bepalend zijn of de belangrijke bodem al is geplaatst.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Test van 388

De AEX moet namelijk een aanzienlijke afstand afleggen om de dalende kortetermijntrend af te ronden. De dalende toppenlijn vanaf de 422 ligt vandaag bij 397,50 maar daalt dagelijks ongeveer twee indexpunten. Overige weerstanden zijn verder nog te vinden bij 388 (augustusbodem) en de zone 391 – 393.

Ik verwacht dat de kans reëel is dat er nu eerst een fors herstel zal plaatsvinden maar de dalende toppenlijn moet uiteindelijk worden gebroken om een bodem in het langere termijnbeeld te bevestigen.

Voor de komende dagen acht ik eerst een test van de 388 mogelijk en mogelijk begin volgende week al een beweging naar de dalende toppenlijn en daar moeten we dan de technische situatie scherp in de gaten houden. Steun ligt verder bij 379, 376 (decemberbodem) en 373.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Enorme hammer

Ook de S&P 500 kende gisteren een forse sell-off intraday, maar herstelde uiteindelijk sterk. Dit betekent wel dat ook hier een correctie van bijna 10% heeft plaatsgevonden. Gisteren werd overigens ook een zeer grote omkeercandlestick gevormd, een enorme hammer.

Hiermee kan de bodem voor de komende tijd op de borden zijn gezet. De index testte gisteren bijna de bodems van april rond de 1.815 en bleef daarmee nog wel ruim boven de jaarbodem van 1.740.

Als laatste punt ben ik door naar de laatste stemronde voor de gouden stier verkiezing 2014. Ik wil iedereen bedanken voor het uitbrengen van zijn of haar stem. Deze nieuwe stemronde staat open tot 20 oktober en via deze link kunt u op mij stemmen. 



Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

755 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Willem29m 16 oktober 2014 08:57
    Dax ligt uit zijn uptrend, CAC40 ligt uit zijn uptrend, AEX ligt uit zijn uptrend, Russel 2000 ligt uit zijn uptrend en S&P 500 ligt uit zijn uptrend. Allemaal uit hun 2 - 3 jaars uptrends gebroken de afgelopen week. Sommige na hele duidelijke hoofd schouder patronen en/of negative MACD divergenties. Vooral long gaan hoor... misschien dat die nu weer even opleeft op de korte termijn, maar op middellange termijn is het beeld nu aardig kapot. Alleen de hele lange uptrend (maart 2009 - heden) is nog intact. Het gaat nog wel even duren alleen voordat die daar de trendlijn van raakt.
  2. [verwijderd] 16 oktober 2014 08:58
    quote:

    marcrit schreef op 16 oktober 2014 08:54:

    Bas visie kan juist zijn als men bullish ingesteld is indien bearish ingetseld dan is een terugtest naar 388-390 DE gelegenheid om short posities in te nemen.
    Dat is het ook voor de bullish-geaarde heren en dames. Eerste poging zal zo of zo afketsen, de bull verwacht dan wel dat het recente low niet wordt doorbroken.
  3. [verwijderd] 16 oktober 2014 09:15
    quote:

    joostvls schreef op 16 oktober 2014 09:12:

    Gisteren voor de 7e dag op rij is de aex lager gesloten.
    Sinds aug 2011 niet voorgekomen. Index is ruim 10% vanaf 426 gezakt dus de bodem staat lijkt mij gisteren
    Paar jaar terug, dertien dagen aan een stuk dalen gehad. Nu tenminste af en toe nog een up dag....verslavende werking van een uptrend..:-))
755 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links