Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waardebelegging: Royal Dutch Shell

Waardebelegging: Royal Dutch Shell

Koninklijke Olie/ Royal Dutch Shell

Kwalificatie: Prachtige onderneming

Advies: Houden en bij grote koersdalingen bijkopen

Lees hier meer over de de beleggingsfilosofie van Syb van Slingerlandt.

Shell voldoet aan 8 van onze 11 selectiecriteria.

 

 

 

Klikken voor groot. In bovenstaande grafiek ziet u een groene oplopende lijn. Alleen ondernemingen die meer dan gemiddeld winstgevend zijn hebben een groene oplopende waardelijn. Voor de meeste AEX en AMX fondsen wordt doorgaans gerekend met een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid (REV>9%) van 10 jaar (=verticale lijn).

De groene gestippelde koerslijn laat zien dat de Shell bij een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid van 10 jaar ondergewaardeerd is met een koers van € 29,98 ten opzichte van de waarde van € 40,06. De koerslijn laat ook zien dat bij deze koers gemiddeld 12,20% per jaar verdiend wordt gedurende de eerste 10 jaar.

In het referentiekader bij bovenstaande grafiek ziet u dat voldaan wordt aan de criteria: • REV>10% met een REV over 10 jaar van 18,11% • Autonome groei > 8% met een REV van 18,11%*( 1-0,4163 )=10,6% Voor consistentie in de bedrijfsresultaten klikt u “per jaar” aan onder REV in het referentiekader, en voor financieringsratio’s zoals equity ratio en EV/ EV+rentedragende schulden klikt u op “laat database zien” rechts onder de inputgegevens bij “Meer”.

Gunstige lange termijn vooruitzichten.

Op basis van studies zouden we in 2050 een wereldbevolking hebben van 9 miljard zielen ten opzichte van 7 miljard nu. Een toename gelijk aan de huidige bevolking van China en India samen. Shell schat dat de vraag naar energie tussen nu en 2020 met 15-20% zal toenemen. Een toename vergelijkbaar met de vraag nu van China. En tegen 2050 kan de vraag naar energie verdubbelen ten opzichte van nu.

De strategie van Shell.

Shell wil zijn positie als leider in de olie- en gasindustrie versterken door op een verantwoorde manier haar bijdrage te leveren aan de vraag naar energie. Daarbij wordt gefocust op drie strategische thema’s met ieder onderscheidende technologieën en risicomanagement.

  • De upstream (exploratie) en downstream (distributie) “engines” zijn volgroeide businesses met sterke kasstromen en zullen tot het eind van dit decennium een goede basis zijn voor de financiële resultaten.
  • Voor de langere termijn wordt gekeken naar de mogelijkheden van schalieolie en gas, mogelijkheden in de Noordpool, Irak, Kazachstan en Nigeria en mogelijk grote reserves aan zware olie.

Of de strategische doelstellingen gehaald worden is van een aantal factoren afhankelijk. Het strategisch rapport van Shell noemt onder meer:

  • Prijsfluctuaties van olie, gas, olieproducten en chemicaliën.
  • Invloed van macro economische factoren.
  • De hydrocarbon productie vraagt om grote en complexe projecten.
  • Het succes van nieuwe technologieën.
  • Invloed van klimaatverandering.

Voorspelbare resultaten en belangrijke wijzigingen in het management

Ben van Beurden heeft Peter Voser per 1 januari 2014 opgevolgd als CEO. Belangrijke wijzigingen in het management zijn voor ons altijd een aanleiding om tijdelijk aan de zijlijn te gaan staan. Nieuwe strategische plannen leiden vaak tot moeilijk voorspelbare resultaten, ook op de korte termijn. Shell wil een belangrijk deel van de vrijkomende middelen uit het afstoten van minder winstgevende activiteiten investeren in de meer renderende maar moeilijker voorspelbare upstream activiteiten.

Waardering en risico analyse.

Gezien de bestuurswisseling staren we ons niet blind op de consensusprognoses van de Winst Per Aandeel voor 2014 en 2015. Wij gaan voorzichtigheidshalve uit van een lange termijn REV van 13,5%, aanmerkelijk lager dan de 18,11% over de laatste 10 jaar. Door “Grafiek in cijfers” aan te klikken vindt u de cijfermatige opbouw van de grafiek.

 

 

In jaar 4 wordt al een (naar nu teruggerekende) waarde, bereikt van € 35,33 bij een REV van 13,5%. Dus als de REV na 4 jaar permanent terugvalt tot 9%, dan heeft u voor € 29,98 een aandeel gekocht dat nu € 35,53 waard is. NB: bij een toekomstige REV van bijvoorbeeld 17% ( vul 17% in bij lange termijn REV blokje “vul zelf in”) is de waarde bij een REV van 17% gedurende 10 jaar en 9% daarna, € 57,87 en bij 20 jaar € 80,23.

Wij hanteren een grote veiligheidsmarge bij het kopen van aandelen om ons te beschermen tegen inschattingsfouten. Door toekomstige inkomsten te disconteren tegen 15% komen we bij een lange termijn REV van 13,5% op een voor ons aanvaardbare koopprijs van €23,44. In het geval gerekend wordt met een lange termijn REV van 17% is de voor ons aanvaarbare koopprijs €33,87. In beide gevallen is het aandeel Shell ondergewaardeerd. Het is aan iedere belegger om zijn eigen veiligheidsmarge te bepalen.

Hoe bereken ik als belegger de waarde van Shell?

Wij hebben het u makkelijk gemaakt. Wij hebben voor u berekend wat het bedrag is dat door aandeelhouders aan het management is toevertrouwd en wat daarop in het verleden is verdiend. Daarvoor hebben we jaarrekeningen genormaliseerd.

Het gaat daarbij vooral om het op uniforme wijze aanpassen van waarderingsgrondslagen die niet gepaard gaan met een kasstroom en niet bedrijfsgebonden resultaten en vermogen. Als voorbeeld van een mutatie waarbij het gerapporteerde eigen vermogen is afgenomen zonder uitgaande kasstroom noemen we de afboeking van bijna € 10 miljard van het eigen vermogen door een aangepaste berekening in 2013 van de pensioenen.

 

 

U vindt in dit screenshot, rechts boven, een “Referentiekader”  

  • Onder REV ziet wat het management verdiend heeft op iedere euro die beleggers in de onderneming hebben achtergelaten in de laatste 5,10 en/of 15 jaar. Door met de muis over REV “per jaar” te gaan krijgt u deze cijfers ook per jaar.
  • Onder Dividend Payout ziet u het percentage dat per saldo werd uitgekeerd. Hierbij is rekening gehouden met dividend dat niet in cash maar in aandelen is uitbetaald en in feite de onderneming niet heeft verlaten.

Bij “Inputgegevens” kunt u zelf de volgende variabelen invullen: 

  • Prognoses van de Winst Per Aandeel. Deze vindt u bijvoorbeeld bij het Financieele Dagblad en Reuters. Door enter in te drukken wordt de “verkopen vanaf waarde” en de “kopen tot waarde” opnieuw berekend en vindt u naast de ingebrachte WPA’s de daarbij horende REV.
  • Onder “Lange termijn” een door u gekozen lange termijn REV en Dividend Payout %. Door op enter te drukken worden de waarden “Verkopen vanaf” en “kopen tot” van het aandeel opnieuw berekend.

En nu maar nieuwsberichten en winstwaarschuwingen kwantificeren.

Wij kunnen ons voorstellen dat er heel wat vragen en opmerkingen zijn bij de manier waarop wij de waarde van een onderneming berekenen. Daarom is de grafiek ook interactief. U kunt de waarde van veel variabelen zelf invullen. Uiteraard worden wij ook regelmatig nerveus als een aandeel behoorlijk onderuit gaat.

Gelukkig laat ons rekenmodel doorgaans zien dat bij grote neerwaartse koersbewegingen slechts sprake is van een incidentele en geen structurele verandering in de winstgevendheid en daarmee de waarde van de onderneming. Reden vaak om bij te kopen. Wij verkopen wanneer de beurs bereid is meer voor een aandeel te betalen dan wat het waard is. Wij kopen nooit “omdat” een koers omhoog gaat.

Ons rekenmodel is ook een handige tool om bij de “lange termijn inputgegevens” REV en Dividend Payout percentages in te vullen die een koers zouden moeten rechtvaardigen. Een lange termijn REV boven 25% komt maar heel zelden voor.

Verdere uitleg en presentaties.

Rechts onderaan de grafiek treft u een blokje aan met daarin in blauwe letters een database die u activeert door er met de muis over heen te gaan. Verder geven we daar onze selectiecriteria, een toelichting bij de grafiek, een instructievideo en een praktijkvoorbeeld van een gebruiker van onze site.

Bij het eerste gebruik van de site zal deze wellicht niet voor iedereen direct duidelijk zijn. Via info@vanSlingerlandt.com kunt u ons uw vraag sturen. Wij komen daar dan op terug. U kunt zich via hetzelfde email adres ook opgeven voor presentaties die wij periodiek geven om onze beleggingsfilosofie en site verder toe te lichten.

 


Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. Zie voor de beleggingsfilosofie Pricing & Timing. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Syb van Slingerlandt

The fundamentals, dummy! De gepokte en gemazelde Syb van Slingerlandt is fundamentele waardebelegger pur sang. Niks geen grafieken, gokken en voorspellingen, maar harde cijfers! Syb doet het rekenwerk, geeft zijn mening en oordeel, maar het is uiteindelijk aan u om te bepalen welke aandelen u voor welke koers een aantrekkel...

Meer over Syb van Slingerlandt

Recente artikelen van Syb van Slingerlandt

  1. okt '15 Rekensommen VW 4
  2. okt '15 Afblijven van Macintosh 16
  3. mrt '15 Nestlé versus Unilever 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 4 oktober 2014 13:36

    Syb van Slingerlandt op 3 okt 2014 om 17:10

    "Als voorbeeld van een mutatie waarbij het gerapporteerde eigen vermogen is afgenomen zonder uitgaande kasstroom noemen we de afboeking van bijna € 10 miljard van het eigen vermogen door een aangepaste berekening in 2013 van de pensioenen."

    Syb,

    Ik zie een verhoging van $ 3.888 mln.
    Zie bijlage met betreffende uittreksels uit jaarverslag '13
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 4 oktober 2014 17:37
    Het is wel vreemd dat de koers van Shell dan pas op 29 euro staat indien de betrouwbaarheid in de historische resultaten zo consistent is gelet op behaalde rendementen en toekomstige verwachte rendementen op Eigen Vermogen, zelfs met de conservate raming die dhr. Slingerland erop nalaat.
  3. Da Freeze 4 oktober 2014 17:42
    quote:

    Sander040 schreef op 4 oktober 2014 17:37:

    Het is wel vreemd dat de koers van Shell dan pas op 29 euro staat indien de betrouwbaarheid in de historische resultaten zo consistent is gelet op behaalde rendementen en toekomstige verwachte rendementen op Eigen Vermogen, zelfs met de conservate raming die dhr. Slingerland erop nalaat.

    Waarom is dat vreemd? Kennelijk past de waarde van het aandeel exact bij de werkelijke bedrijfswaarde. Dat is ook een zeldzaamheid op de Nederlandse beurs. Het gros over overgewaardeerd en een kleinere groep ondergewaardeerd.
  4. Syb van Slingerlandt 10 oktober 2014 12:25
    Beste Mariq,

    Dank voor je commentaar.
    In 2013 werd inderdaad een mutatie voor pensioenen van $ 3.833 miljard in het vermogen geboekt. De aanpassing waar ik het over heb is de aanpassing van de beginbalans van $ 188.494 miljard naar $ 174.749 miljard ( verschil $ 13.745 miljard) als gevolg van de stelselwijziging pensioenen op basis van IAS 19

  5. Syb van Slingerlandt 10 oktober 2014 12:31
    Beste Marique,

    Ik heb een dubbele berekening voor impairment goodwill. Ik bereken voor en na impairment. Vervolgens ga ik na welk management verantwoordelijk is geweest voor de te veel betaalde goodwill. In het geval van bv Akzo en Ahold zijn het Wijers cq van der Hoeven die verantwoordelijk waren voor de te veel betaalde goodwill. Daar wil ik het nieuwe management niet mee opzadelen, en ga dan uit van de cijfers na impairment goodwill.
  6. Syb van Slingerlandt 10 oktober 2014 12:37
    Beste Sander 040,

    Ik heb proberen uit te leggen dat op korte termijn de resultaten minder vooorspelbaar zijn door het aantreden van een nieuwe CEO en door het afstoten van minder winstgevende maar wel meer voorspelbare resultaten van downstream activiteiten. De focus op de meer rendabele upstream activiteiten brengt wel een mindere voorspelbaarheid van de resultaten uit die activiteiten mee. Veel beleggers hebben een houding van eerst zien dan geloven.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links