Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Landbouw: complex maar kansrijk

Beleggen wordt helaas steeds meer een kortetermijnspel. Nochtans is het bewezen dat de grootste winsten behaald worden door op lange termijn te beleggen in de juiste thema’s. Een belegger heeft in zijn leven slechts enkele thema’s nodig om echt hoge rendementen te behalen.

In de jaren tachtig waren dat Japanse aandelen, daarna technologie en vanaf 2000 zijn dat reële activa, waaronder grondstoffen. Landbouw is echter een langetermijnthema bij uitstek. Het is een sector die profiteert van belangrijke megatrends en beleggers aanzienlijke kansen kan bieden.

Decennialang had de landbouwsector te lijden uit overaanbod uit de ontwikkelde landen en een ondermaatse groei uit de opkomende landen. Daarenboven was er veel te veel onzinnige overheidssteun, waardoor vraag en aanbod compleet uit evenwicht waren.

Nieuwe middenklasse

Dankzij politieke hervormingen en de opkomst van de emerging markets is het tij gekeerd. Zoals ik al aangaf zitten reële activa sinds 2000 in een seculaire stierenmarkt, en daar horen de landbouwgrondstoffen ongetwijfeld ook bij.

Bijkomende interessant aan de landbouwsector is dat allerhande thema’s als een rode draad door dit segment lopen en op elkaar inwerken, zoals:

  • de groei van de wereldbevolking
  • technologische innovatie
  • de opkomst van de emerging markets
  • voedselschaarste in het algemeen

De opkomst van een nieuwe middenklasse in de opkomende landen is zonder twijfel een van de belangrijkste drivers. Dat ziet u op de onderstaande grafiek. Zodra de primaire behoeften zijn voldaan, gaan mensen steeds meer aandacht schenken aan betere voeding. Dat zorgt logischerwijze voor een hogere vraag.

Bron: IMF, Goldman Sachs Global Investment Research.

 

Dalend aanbod

Het zal op lange termijn de vraag naar proteïnerijke voeding doen toenemen. Dat betekent ook dat landbouw steeds meer een industrieel fenomeen zal worden omdat een lokale en kleinschalige productie bij lokale boeren niet meer zal volstaan om aan de toegenomen vraag te voldoen.

Landbouw wordt dus in toenemende mate een (hoog)technologisch gedreven segment. De import vanuit Azië neemt fors toe aangezien Aziaten steeds meer vlees willen eten en de traditionele rijst en noedels steeds meer vervangen.

Tegenover de fors toegenomen vraag staat het element dat het beschikbare landbouwareaal fors afneemt en tegen 2030 minder dan een derde zal bedragen van wat er in 1960 beschikbaar was.

Landbouw is wel een complex thema dat verschillende subsegmenten bevat die allemaal op een verschillende manier reageren en elk een aparte dynamiek hebben. In die zin is agricultuur geenszins een homogeen thema.

Grote verschillen

Zo zijn de graan- en maïsprijzen teruggevallen tot niveaus die we sinds het begin van het jaar niet meer gezien hebben. Ook de palmolieprijzen zijn fors teruggevallen door het feit dat er minder bezorgdheid is over El Niño en de voorraden in Maleisië sterk zijn toegenomen.

De futuresprijzen van ruwe palmolie zijn zo teruggevallen onder de drempel van 2000 Maleisische ringgit voor de eerste keer in meer dan vijf jaar. Dat komt overeen met een niveau van zowat 600 dollar per ton.

In de Verenigde Staten zijn er aanzienlijke oogsten van soja, maar ook van raapzaad in Europa en zonnebloemzaden in Oekraïne en Rusland. Tegelijkertijd zit palmolie nu in het seizoen waarin de productie op een hoog peil staat.

Nieuwe business

De kopers aan de andere kant zijn voorzichtig geworden na de forse daling van de prijzen van allerhande oliën en door de ruime wereldwijde aanvoer. Het feit dat de sector professionaliseert, betekent ook dat landbouwbedrijven op zoek zijn naar schaalvoordelen en synergiën.

Zo kocht Archer Daniels Midland, een Amerikaans bedrijf en een van de grootste spelers in de sector, Wild Flavors, een bedrijf uit Duitsland dat vooral bekend is van de Capri Sun-drankjes en verder ook natuurlijke voedingsingrediënten produceert.

Archer legde daarvoor zo’n 2,2 miljard euro op tafel aangezien het wil diversifiëren en de minder volatiele business van natuurlijke ingrediënten wil bespelen. Ook Bunge, een andere belangrijke Amerikaanse speler, wil al een tijd zijn suikeractiviteiten in Brazilië afstoten om zich op andere segmenten te richten.

ETF's, fondsen en aandelen

Er beweegt dus heel wat in deze sector. Gelukkig is het gemakkelijker dan ooit om in de landbouwsector te beleggen. Er bestaan niet alleen al een hele tijd trackers op landbouwproducten en ETF’s waarmee je gespreid in verschillende thema’s kan beleggen, maar ook beleggingsfondsen en natuurlijk ook individuele aandelen.

Allemaal hebben ze een verschillend risicoprofiel. Een rechtstreekse belegging in landbouwproducten is in de meeste gevallen af te raden voor particuliere beleggers omwille van het doorroleffect op de futures.

Een belegging in aandelen die op lange termijn de productiviteit van de landbouwsector doen verhogen, kan waarschijnlijk meer waarde creëren. Het landbouwthema is zonder twijfel een segment dat in elke beleggingsportefeuille thuishoort die gericht is op de lange termijn.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u beleggen in ETF’s, fondsen of individuele aandelen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links