Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En nu? Eindelijk beweging

De afgelopen week was er weer het nodige te beleven, zo was er onder andere een meeting van de NATO over sancties en een eerste rapport over het neerstorten van de MH17. Hoewel het een voorlopig rapport was, was het toch wel heel duidelijk wie de schuldigen waren.

De woorden van onze premier gingen nog door mijn hoofd “we will hunt them down and we will bring them to justice”. Gelukkig is een groot deel van onze bevolking vergeetachtig en de rest spreekt klaarblijkelijk geen Engels, want niemand deed er moeilijk over nu het Russen blijken te zijn...

President Obama deed veel heldhaftiger tegen IS, maar hij heeft iets meer aan defensie uitgegeven en bij hem komen de verkiezingen er weer snel aan.

Iets anders wat er in de Verenigde Staten binnenkort weer aankomt, zijn de discussies over het schuldenplafond. Wellicht door de verkiezingen wordt het allemaal nog harder dan de vorige keer gespeeld. Dat belooft wat voor de beurzen. Zal de VIX dan eindelijk weer een beetje bewegen?

 

Nog een probleempje voor de toekomst?

In Amerika zijn de studieschulden weer verder omhoog gegaan, gemiddeld kwam het op 29.000, 19% van de studenten heeft meer dan 50.000 dollar schuld. Zelfs de 65-jarigen hebben 2,8 miljard schuld. Maar wij maken ons niet druk om de schulden van een ander.

Ondertussen vliegt het jaar om en ’s morgen als ik opsta is het weer aardedonker. We hebben de Sinterklaasnoten al in de winkels liggen en de Pietendiscussie begint steeds heftiger te worden. Wie Zwarte Piet leuk vindt, is een fascist als we de tegenstanders moeten geloven.

Nu zijn er wat mij betreft belangrijkere dingen in de wereld.

Als ik bijvoorbeeld zie dat zelfs Nederlandse gezinnen afreizen naar Syrië om daar mee te vechten dan gaat het niet echt goed hier. Ondertussen worden door IS-milities systematisch vrouwen van de andere stammen en geloven verkracht en als slaven verkocht en hele groepen mensen (inclusief journalisten en andere waarnemers) lafhartig vermoord.

Althans ik vind het persoonlijk niet heel heldhaftig om een vastgebonden gevangene te vermoorden. Maar het is voor iedereen een ver-van-ons-bed-show dus we gaan maar naar de euro.

 

De daling van de euro kwam de afgelopen week ten einde. De vraag is natuurlijk voor hoe lang en wat wordt de trend? In de dollar ben ik gewoon een trendvolger dus...

Dan kom ik meteen ook op de fout die in mijn AEX-grafiek in dollars zat vorige week. Ja, het maakt uit of je de eurodollar- of de dollareuro-koers neemt?. Natuurlijk een domme fout en natuurlijk mijn excuses hiervoor.

 

Ook de S&P 500 in euro’s was door het verkeerde uitgangspunt ook fout. Maar voor hun dollars kunnen de Amerikanen dus meer in euro’s genoteerde aandelen krijgen.

Maar de vraag is wat gaat de dollar in de toekomst doen? Draghi zal iets echts moeten gaan doen en wellicht snapt iedereen dat het opkopen van asset backed shit niet zo veilig is als de ABS in de auto.

 

Nog een probleempje?

Daarnaast begint het Ebola-virus steeds grotere vormen aan te nemen. Om het niet over de Schotten te hebben die donderdag mogen kiezen. Zij geven op hun beurt weer vuur aan de Spanjaarden... om het over de relatie met de Russen al helemaal niet te hebben.

 

De AEX is gewoon snel gegaan, het huidige patroon is een consolidatiepatroon, als de koers aan de onderkant uitbreekt dan kan het gemakkelijk naar de 406 en zelfs lager en als de AEX aan de bovenkant uitbreekt dan kan het zo naar de 430.

Voor de Amerikanen was de olieprijs de afgelopen week van groot belang. Een lage olieprijs geeft aan dat het niet zo goed gaat met de economie en dat geeft weer aan dat de stimulatie nog even doorgaat. Maar houdt deze gedachtegang stand? En willen we niet gewoon af van de long-hartmachine?

 

De Dow Jones-grafiek geeft aan dat als het iets verder zakt, we een verkoopsignaal krijgen.

 

Nu waren vrijdag de S&P 500 en de Dow ietsje omlaag en nu hebben we dat al een tijdje niet gezien en dus worden een aantal beren wakker. Maar per saldo is er nog niets aan het de hand en dus is het beter even te wachten op een bevestiging van de trend.

 

De Twindicator geeft op de Dow Jones pas onder de 16.881 punten een verkoop.

 

Een paar losse aandelen

Apple wist de afgelopen week weer het nieuws te domineren. Het blijft knap dat de hele wereld naar een productpresentatie zit te kijken. Ik heb het bij Samsung nooit in deze vorm gezien terwijl die uiteindelijk soms beter verkopen.

Maar Apple kwam met een horloge, een betaalsysteem en een nieuwe telefoon. Dit alles gaf heel veel volatility. Nu is wat mij betreft volatility juist een signaal dat er een top aan zit te komen en dus nam ik de afgelopen tijd winst in mijn long Apple. Officieel moeten we nog wel op het verkoopsignaal onder de 100,42 wachten.

 

Het sprookje herhaalt zich? In mijn jeugd hadden we een sprookje van een IPO dat WOL heette nu hebben we Alibaba en de 70 rovers die met naar de markt gaan. Op 17 september 2014 gaat de inschrijving al dicht. Koers wordt tussen de 60 en de 66 verwacht. Ze gaan dus meer dan 21 miljard dollar uit de markt halen...

Zoals iedereen weet heb ik al een tijdje een longpositie in Yahoo. Deze Yahoo-positie werkt prima en ik ben zo voor de IPO winst aan het nemen. Nu kan de koers nog veel hoger maar ik heb een leuk ritje gehad.

 

En ja ik heb ook nog shortposities, in Amazon bijvoorbeeld. Technisch zie ik verzwakkingen en fundamenteel gaat het al tijden nergens meer over.

 

Tesla gaat een batterijenfabriek in de woestijn bouwen en gaat enorm investeren. Toch heb ik nog geen shortposities, want in dit aandeel moet je als beer geduld hebben. Maar als de trend binnenkort draait kan het wel eens heel hard gaan.

 

Een andere short die ik even heb afgewacht is Zillow. Maar nu ziet het er allemaal voor de shorthandelaar beter uit. Ik ga zelf ook weer short.

 

Kortom het lijkt er allemaal op dat de beweeglijkheid verder gaat toenemen en dus dat de vakantieloomheid definitief achter ons blijft ondanks de mogelijk zonnige dagen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 september 2014 10:43
    schuldenplafond? een non-issue zolang de US president zelfstandig oorlogje mag blijven spelen in zijn wereld zandbak.

    Volgens de US grondwet mag hij dat alleen met uitdrukkelijke toestemming van het congress (hun tweede kamer). Zonder toestemming begaat hij een van de grootste misdrijven die een president kan maken. Niemand die er iets aan doet.... "President" kan je dan ook vervangen door "dictator".
    Gekozen of niet, dat maakt verder niets uit.

    En ISIS? Dat is een direct gevolg van US acties met bewapenen van "rebellen" en bombarderen van moslims (doodgaan door scherven van een bom is net zo erg als een mes).
    ISIS slecht? Zeker! USA is nog veel slechter met de vele onschuldige mensen die door hun drone bommen zijn vermoord.
  2. [verwijderd] 15 september 2014 11:47
    IS en lafhartig vermoorden, mee eens, de rest ook maar wie steekt erachter want IS brengt ook complete jaarverslagen uit. Wie beheert het gestolen geld van IS? Loopt in de honderden miljoenen usd. Dronesdoden zijn er genoeg en valt buiten de wetgeving, 't is lafhartig om vanachter de computer opdracht te geven mensen te vermoorden. De drones-soldaten krijgen een oorkonde als zij de actieve dienst verlaten met daarop de vermelding hoeveel dronesdoden zij op hun computer hebben staan. EUR-USD op naar pariteit maar of dat de EU-economie zal helpen? Ik betwijfel dat.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links