Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IPO days are here again

IPO days are here again

 

De prijs komt naar verwachting tussen 60 en 66 dollar per aandeel te liggen. Dat wordt 18 september bepaald. Dat betekent een beursgang van ruim 20 miljard dollar, waarmee Alibaba 163 miljard dollar waard is. Het bedrijf is de roadshow gestaakt om haar aandelen te slijten. Alles is al weg, niet aan te slepen!

Dat kan een wild eerst dagje worden op de beurs, als er zoveel belangstelling is. Ach, wat maakt u het uit. U doet toch niet mee, want het blauwe beursbordje zegt dat u naar op beursgangen of initial public offerings (IPO's) moet happen. Sinds Worldonline zijn dit vieze woorden in Nederland.

IPO's hebben de reputatie dat de bezitters van de aandelen die ze aanbieden bij de beursgang spekkoper zijn en dat de kopers van het eerste uur of dag meestal de sjaak zijn. Vandaar doorgaans ook het advies aan de argeloze driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers zoals wij om IPO's links te laten liggen.

De lange trackerrecords, zeker die bij technologie-aandelen, zijn niet best. Het is echter geen ijzeren blauw beursbordje als zonder risico geen rendement en als het te mooi is om waar te zijn, is het te mooi om waar te zijn. Dat bewijst deze prachtige statistiek die ik van het Amerikaanse beursblog Bespoke pik.

Kijk mee, dit is de tracker op de - ja mensen, verzin het maar - de Bloomberg IPO Index. Daar zitten aandelen tot een jaar na hun beursgang in. Wat een outperfomance deze bullmarket ten opzichte van de S&P 500! Of hoor ik u daar alweer bubbel scanderen?

 

 

Het laatste jaar raakt de vaart er wel een beetje uit, maar met die beursgang van Alibaba in aantocht is er weer veel (sensatie) mogelijk. En vergeet daarbij in uw enthousiasme never nooit de downside! Worldonline, weet u nog? Trouwens, deze rally wordt u vooral aangeboden door GoPro.

 

 

Dit zijn de beste nieuwe aandelen van de afgelopen maand. Veel biotechs. Even off-topic: voor Ebola moet u Tekmira Pharmaceuticals hebben (of Johnson & Johnson's Leidse aankoop Crucell), maar iets in mij zegt dat u niet de eerst ebent en dat er vóór u al eerder beleggers op dit idee zijn gekomen :-)

 

 

Loeien om shorts

Geen idee hoe die Bloomberg IPO Index in elkaar steekt, maar ik kan me voorstellen dat zwaargewicht (?) Alibaba het ding aan het schuiven kan krijgen. Misschien is die tracker een idee om er op in te spelen, want voor aandelen Alibaba hoeft u echt uw broker niet te bellen. Misschien wel voor die tracker.

Ander is het wachten op de turbo's, sprinters en speeders long op Alibaba. De shorts laten langer op zich wachten. Haha,. ik weet nog hoe u hier bij de beursgang van Twitter om turbo shorts liep te loeien. Die kwamen er pas toen de koers al omhoog was gespoten. Dat heeft velen van u een hoop geld bespaard :-)

Verder moet u zelf maar uitmaken of het nu wel of niet verstandig is om aan IPO's mee te doen, of die te bespelen. Als u maar weet dat het veel risico's kent. Pak ik tot slot ook nog even de twee grotere Nederlandse beursgangen er bij dit jaar in vergelijking met de AEX.

  • Nationale Nederlanden: +4,79% (AEX +1,20%)
  • Euronext: -2,25% (AEX: +0,03%)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links