Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CO2-bubbel

Verantwoord beleggen in energie leidt al gauw tot een dilemma. Op weg naar de koolstofarme economie moeten we grootschalig investeren in efficiëntie en opwekking van herwinbare energie. Tegelijkertijd moeten we gebruik blijven maken van kolen- en gascentrales om energie betaalbaar en betrouwbaar te houden.

De winning van fossiele brandstoffen zal daarbij moeilijker worden: het zal meer energie kosten en gepaard gaan met steeds grotere risico’s voor mens en milieu.

Slimme energie

Zo werd het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf Transocean als eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 bekend door haar rol in de grootste olieramp op zee ooit. Sindsdien houden (duurzame) beleggers Transocean scherp in de gaten.

Ook na de schikking van 4 miljard dollar blijven er zorgen over schadeclaims die het bedrijf boven het hoofd hangen. Transocean moet van haar fouten hebben geleerd om überhaupt nog voor een belegging in aanmerking te blijven komen.

In de overgang naar de koolstofarme economie van de toekomst wordt het slimmer omgaan met energie steeds belangrijker. Het Britse ARM is een ontwikkelaar van slimme chiptechnologie. Het bedrijf heeft in korte tijd een toppositie bereikt. De producten zijn wereldwijd terug te vinden in de meeste mobiele telefoons.

De CO2-luchtbel

Sommige beleggers verwachten dat overheden de regels voor olie- en gaswinning heel streng zullen maken. In die scenario’s zal het grootste gedeelte van de fossiele voorraden van Royal Dutch Shell en vergelijkbare bedrijven nooit uit de grond gehaald mogen worden.

Daardoor zijn de voorraden in de ogen van die beleggers veel minder waard dan de bedrijven nu zelf zeggen. Omdat voorraden en dus toekomstige winning op de balans van bedrijven staan, en daarmee meespelen in de koerswaardering door beleggers, kan er een CO2-luchtbel ontstaan.

BP voelde er niet voor om mee te werken aan het onderzoeken van de werkelijke waarde van de voorraden. BP geeft wel aan, met blik op toekomstige strengere regelgeving, kritisch te kijken naar de projecten waarin het investeert. 

Schaliegas

Een vergelijkbare reactie hoorde ik bij Chevron en Shell. Bij Shell was ik nieuwsgierig naar de plannen op gebied van toekomstige schaliegaswinning. De nieuwe bestuursvoorzitter kondigde eerder aan zeer kritisch te zijn op alle investeringen. In de Verenigde Staten worden zelfs enkele schaliegasprojecten verlaten vanwege hun tegenvallende winstgevendheid.

Wat betreft de details rond het uitstellen van proefboringen in de poolcirkel bij Alaska meldt het concern dat er dit jaar zeker niet meer aan begonnen wordt. Ik verwacht dat pas komend voorjaar een knoop wordt doorgehakt over 2015.

Cynisch genoeg is door het opwarmende klimaat de poolcirkel wel langer dan voorheen vrij van ijs en daarmee beter toegankelijk. Door nieuwe sancties tegen Rusland – die ook technologie voor Arctische olieboringen afdekken – heeft dit vraagstuk de laatste weken aan actualiteit gewonnen.

Kortom, gelet op de verwachte ontwikkeling van de wereldbevolking en de groei van de welvaart staat de wereld nog een enorme energie-uitdaging te wachten. Daarbij kunnen we alle beschikbare energie gebruiken, maar zeker niet tegen elke prijs.

Op moment van schrijven (9 september 2014) houdt Actiam namens haar klanten aandelen in genoemde bedrijven.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2014 19:59
    Het spijt mij heel erg, maar ALLE olie en een groot deel van het gas gaat gewoon allemaal op. Alleen het tempo waarin het gewonnen wordt is misschien nog beïnvloedbaar. Verdere als er gesproken wordt over fossiele brandstoffen, voordat steenkool lastig te winnen valt hebben we misschien al kernfusie. (en dat gaat nog wel even duren)
    Ik waardeer de inzet, maar dit is een heel merkwaardig beleggingsadvies. Voorraden van genoemde bedrijven moeten misschien afgewaardeerd worden , maar ik heb wel aandelen ????
    De bos
  2. Ali Babba 9 september 2014 20:14
    quote:

    de bos schreef op 9 september 2014 19:59:

    Het spijt mij heel erg, maar ALLE olie en een groot deel van het gas gaat gewoon allemaal op. ...
    Helemaal eens, we blijven/moeten de goedkoopste middelen gebruiken tot deze echt op zijn en dat gaat wel even duren. En fijn elektrisch 'schoon' rijden met dure accu's lijkt zo meer op een stap naar de 19e eeuw, je rijd in feite op kolen! (in Nederland voor U vers verbrand in de nieuwe kolen-centrale op de Maasvlakte zonder CO2 filters) Uiteraard verandert dat zodra het winnen van kolen uiteindelijk duurder wordt dan alternatieven, maar ik vermoed dat dit inderdaad vrij lang gaat duren en geloof ik inderdaad dat een uitvinding als kernfusie of efficiënte zon-energie meer waarschijnlijk is.
  3. R-KNOW 10 september 2014 14:18
    quote:

    Willempie3 schreef op 10 september 2014 11:42:

    Ondertussen ligt er weer meer ijs dan ooit op de Noordpool en is de opwarming van de aarde al weer 20 jaar gestopt.

    W3
    Geloof niet alles wat in de televaag staat (afgelopen weekend artikel van Leon de Winter). In het artikel wordt trouwens de noordpool en zuidpool door elkaar gehaald. Ja, sinds 2012 neemt het volume toe maar in het algemeen is de trend nog steeds dalend helaas.
  4. [verwijderd] 10 september 2014 15:06
    quote:

    Willempie3 schreef op 10 september 2014 11:42:

    Ondertussen ligt er weer meer ijs dan ooit op de Noordpool en is de opwarming van de aarde al weer 20 jaar gestopt. Ik gooi maar wat houtblokken in de kachel in plaats van mijn CV met +100 procent belast aardgas van Rutte aan te zetten.

    W3
    Door de hele discussie over duurzaam op Co2 te gooien wordt het probleem eigenlijk gebagatelliseerd. Fossiele energie levert ook een hoop uitstoot van andere stoffen die direct schadelijk is. En dan zijn fossiele brandstoffen ook nog eens eindig, waardoor de prijs uiteindelijk zal oplopen. Als je puur naar de uitstoot van auto's kijkt bijvoorbeeld. Die stoten allerlei gifstoffen uit in bewoonde omgeving. Wanneer auto's geen gifstoffen meer zouden uitstoten door gebruik van waterstof of elektriciteit dan zou dat enorm in de gezondheidskosten schelen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links