Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Misbruik flitshandel incidenteel"

"Misbruik flitshandel incidenteel"

 

Veel gelezen en nog meer reacties. Begin zomer interviewde IEX directeur Remco Lenterman van IMC, een van de grootste high frequency traders (HFT) ter wereld. Reden: na al het HFT-moddergooien in de media wilden wij van IMC zelf horen hoe volgens dit bedrijf de vork in de steel zit.

Lenterman ging vooral in wat ú op uw handelschermen ziet gebeuren en hoe dat volgens hem komt. Zijn mening: juist door HFT is er minder misbruik dan ooit op de markt, is beleggen veel goedkoper geworden en partijen worden te goed gecontroleerd om ook maar aan misbruik te denken.

Het verhaal maakte een storm los op de beurs van zij die Lentermans verhaal bevestigen, of juist vinden dat hij de zaak flest. Oordeel zelf. In ieder geval sluit vandaag in FD toezichthouder AFM zich in grote lijnen aan bij Lentermans verhaal. Misbruik? Incidenteel? Schijnquotes? Wen er maar aan!

Ik pik een paar blokken uit het lange interview:

Oneerlijk gedrag door ‘high frequency’- handelaren komt slechts sporadisch voor op de Nederlandse markten. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ‘Als we naar de Nederlandse markt kijken, zien we geen aanleiding tot verhoogde waakzaamheid’, zegt Gerben Everts, bestuurslid van de AFM.

Een belangrijke klacht betreft de zogenoemde schijnliquiditeit. Beleggers stellen dat high-frequencyhandelaren hun aangeboden orders razendsnel terugtrekken zodra er interesse blijkt in de markt. De kennis over de order die ze zo opdoen, zouden ze gebruiken tijdens het frontrunnen. Everts erkent dat het percentage ingelegde orders dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd tegenwoordig lager ligt dan vroeger.

‘Schijnliquiditeit heeft een slecht imago’, zegt Everts. ‘Maar het is er nu eenmaal. Het is een fait accompli. Hft-partijen moeten realtime de prijs herberekenen. Zo kunnen ze meebewegen met de prijs en een gunstige bied- en laatkoers realiseren.’ Uiteindelijk profiteert de belegger daar ook van, stelt de AFM-bestuurder. ‘De liquiditeit is enorm toegenomen en de spread tussen bied- en laatkoers is kleiner geworden. Die schijnliquiditeit is een consequentie van de krappe spreads.’

In de praktijk zegt de AFM slechts incidenteel te stuiten op ondeugdelijke handelspraktijken.‘We pakken vijf tot tien keer per maand de telefoon om partijen te laten weten dat we over hun schouder meekijken’, zegt Everts. ‘Meestal schrikken beleggers genoeg en is het probleem verholpen.’ Volgens de bestuurder zijn het doorgaans kleine buitenlandse partijen die de grenzen van de wetgeving opzoeken. ‘Deze partijen proberen we de Nederlandse markt uit te drukken.’

Te veel om te copypasten! Onder meer Lenterman zelf, Peter verhaar, een Quote-redacteur en een handelaar reageren al volop op mijn tweet over dit stuk. Klik op deze link en dan ziet u alles.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links