Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

V&A: Key reversal Aegon?

Volgens mij heeft Aegon op 29 juli een key reversal dag gevormd. Binnen hoeveel tijd zou dit signaal bewaarheid moeten worden?


U heeft inderdaad gelijk dat de koers van Aegon op 29 juli een omkeerpatroon heeft laten zien. Het gaat echter om een reversal-dag en niet zo zeer om een key reversal-dag.

Voor dit laatste patroon had de koers moeten sluiten onder het diepste punt van de dag ervoor. Op 28 juli was het diepste punt 11,18 euro en de koers sloot op 29 juli op 11,23 euro.

Het verschil tussen een reversal dag of key reversal dag moet echter niet overschat worden en is naar onze mening meer een academische discussie.

Beide patronen staan namelijk bekend als korte termijn omkeerpatronen.

Het zou in dit specifieke geval dus een omkeer moeten zijn van de voorafgaande stijging. Onze ervaring is echter dat (key) reversal dagen in de richting van de trend beter werken.

Correctie binnen de trend
Kijkt u in de grafiek van Aegon bijvoorbeeld maar eens naar de koersontwikkeling op 27 mei en 11 juli en wat de koers na de vorming van deze key reversal dagen heeft laten zien. Deze patronen vielen in de richting van de trend, die immers stijgend was.

De huidige reversal dag moet dus gezien worden als slechts een waarschuwing dat een correctie binnen de trend aanstaande is. Vanuit handelsoogpunt kan het dus interessant zijn om een deel van de longs af te bouwen.

Om nu op dit patroon short te gaan is naar onze mening vooralsnog zeer agressief omdat het patroon niet in de richting van de trend is gevormd en daardoor aan betrouwbaarheid inboet.

De reversal dag van 29 juli is echter slechts één element dat momenteel van belang is in de koersgrafiek van Aegon. Kijkt u bijvoorbeeld maar eens naar het niveau waarop de reversal dag is gevormd.

Horizontale weerstand
Dit niveau valt samen met de toppen van 3 februari en 19 februari. Deze toppen vormen een horizontale weerstand. Een tweede teken dus dat de koers van Aegon rond huidige niveaus wat aarzeling kan laten zien.

Met name de reversal dag van 19 februari kan weer goed als voorbeeld worden aangehaald van een reversal dag die wel betrouwbaar is. Op 19 februari viel het koerspatroon in de richting van de neerwaartse trend. U kunt zelf in de grafiek zien wat de koers in de weken na 19 februari heeft gedaan.

Maar om concreet uw vraag te beantwoorden in hoeveel tijd het signaal bewaarheid moet worden is het antwoord: direct. Dit betekent dat de koers niet meer boven het hoogste punt van 29 juli mag komen.

Tot nu toe werkt het patroon dus. Of de koers nu echt hard onderuit zal gaan mag vooralsnog worden betwijfeld, omdat het patroon niet in de richting van de trend is.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Stel uw vragen op beleggingsgebied aan de IEX.nl-redactie

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 1
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links