Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gevaarlijke shorthandel

Ten tijde van de financiële crisis werd het (tijdelijk) verboden short te gaan in financiële aandelen. De maatregel sorteerde weinig effect want het kwaad was toen al lang en breed geschied, de financiële waarden waren al in een vrije val beland.

De anti-shortmaatregelen legden alleen maar de vinger op de zere plek, waardoor beleggers wisten: hier moeten we voorlopig even wegblijven.

Het shorten van aandelen, hoe vervelend aandeelhouders (waarvan een deel zelf de aandelen, tegen een geringe vergoeding, uitleent) en management dat ook vinden, heeft echter wel degelijk een functie: onverantwoordelijke overwaarderingen van aandelen kunnen zo teruggebracht worden tot normale proporties.

Uiterst risicovol

Bedrijven die aandeelhouders maar wat op de mouw spelden kunnen daarnaast door slimme hedgefunds aangepakt worden. Wel is shortgaan uiterst risicovol: een koers kan wel omlaag maar nooit meer zakken dan 100%; omhoog echter is the sky the limit.

Partijen die bedrijven short zitten en onvoldoende hun huiswerk hebben gedaan lopen het risico heel veel geld te verliezen als er opeens een koper aan de horizon verschijnt of het geplaagde bedrijf met een oplossing uit de hoge hoed komt.

Wellicht herinnert u zich nog het Volkswagen-drama van jaren geleden, toen shorters de aandelen Volkswagen in blinde paniek opkochten van 100 naar 1000 euro.

Herbalife vs Ackman

Een ander probleem van een shortpositie is dat shorters verplicht zijn die bekend te maken, waardoor andere partijen misbruik kunnen maken van die kennis. Een mooi voorbeeld hiervan was de shortaffaire van een van Amerika’s bekendste hedgefundmanagers, Bill Ackman.

Ackman had het opgenomen tegen Herbalife, de fabrikant van gezonde voedingsupplementen die een verkoopkanaal opgezet heeft wat volgens Ackman nog het meeste weg had van een piramidespel. Ackman besloot Herbalife short te gaan en gaf het bedrijf een koersdoel mee van 0 dollar.

Aanvankelijk verliep de trade met veel succes, maar Ackman maakte de fout persoonlijk te betrokken te raken. In een drie en een half uur durende uiteenzetting deed hij een ultieme poging zijn standpunt te verdedigen maar aan het eind van de presentatie stond de koers van Herbalife 25% hoger.

Spierballenhandel

Een typisch staaltje van spierballenhandel: tegenstanders van Ackman (onder andere Carl Icahn, ook niet vies van het promoten van zijn posities in de media) kenden zijn positie en gokten erop dat wanneer zijn verliezen te groot werden, Ackman zou ingrijpen waardoor de koers nog verder opgedreven zou worden.

Overigens is het niet zo dat die hedgefunds altijd een fonds short gaan omdat het volgens hun op papier failliet zou zijn, short gaan wordt ook veel gebruikt voor een strategie waarbij twee bedrijven uit een sector tegenover elkaar worden gezet.

De sterkste van de twee gaan ze dan long, en de zwakste short. Zo wordt minder risico gelopen als de markt in zijn geheel een kant op gaat, en wel geprofiteerd van de te lage waardering van de een ten opzichte van de ander.

Goed waarschuwingssignaal

Wat kan de doorsnee belegger met al dat geshort? Niet zo heel veel. Het is wel een goed waarschuwingssignaal. Zowel voor de aandeelhouder, als voor het management zelf. Op deze site kan je dagelijks zien welke shortposities erbij komen.

Neem maar van mij aan dat de grote hedgefunds hun huiswerk heel goed doen en niet over één nacht ijs gaan. Wanneer zij menen een aandeel sec short te moeten gaan is er in ieder geval wat aan de hand.

Dit betekent niet dat u blind achter deze handelaren aan moet lopen. Je weet nooit waarom ze het betreffende aandeel short zitten, of er andere posities tegenover staan en wanneer ze uitgaan stappen. Bovendien lokt het vaak contraposities uit.

Uit de klauwen

Wanneer de short interest te groot wordt kunnen andere hedgefunds, op zoek naar wat reuring op de markten, proberen de shorters uit te roken door een tegenovergestelde positie in te nemen.

Ten slotte weet je ook nooit of het geshorte bedrijf zelf nog met een aap uit de mouw komt. Ik kan me uit mijn actieve handelstijd nog wel een paar afschuwelijke shortposities herinneren die vreselijk uit de klauwen liepen door onaangekondigde persberichten waarin iedereen op het verkeerde been werd gezet.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. hap 25 augustus 2014 12:34
    Als je "onverantwoordelijke overwaarderingen" voor mogelijk houdt, dan kunnen ook "onverantwoordelijke onderwaarderingen" optreden. Het bezwaar tegen shorthandel (de hefboomactie, niet het gewone verkopen van aandelen die je ook daadwerkelijk in je bezit hebt), is dat ze vooral deze laatste in de hand werken. Shortgaan met virtuele ("bijgedrukte") aandelen vergroot eenzijdig het volume aan de verkoopzijde en doet daarmee die onderwaarderingen ontstaan. Zoals ook in die open brief uit 2001 van het ABP en PGGM gesteld werd, short selling heeft wel degelijk een marktverstorende werking.
    Goed te horen dat het smoesje dat de koersen wel weer stijgen als de geshorte aandelen worden teruggekocht niet meer gehanteerd wordt. In bijna alle gevallen stegen de door de shorters afgebroken aandelen niet meer terug naar hun oude niveau, maar werden ze voor een appel en een ei overgenomen. Ik begrijp wel dat de vele handelaren hier niet graag hun speeltje kwijtraken, maar als je er echt bij stil staat blijft het het heel raar om iets te verkopen dat je niet daadwerkelijk in je bezit hebt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links