Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De kunst van winstnemen

Wanneer neem je winst in een fonds? Bij 10% koersstijging, 20%, 50%? Dat is een van de vragen waar fondsmanagers mee worstelen.

Sint zegt hierover: "Met het aandeel BAM (te riskant voor mijn fonds) sta ik na een week op een rendement van 10%. Niemand had er vorige week vertrouwen in, maar ik heb er nog alle vertrouwen in. Nu mijn doel bekend is, wat zou jij dan doen? Het onzekere voor het zekere nemen en winst nemen of wachten? En wanneer neem je dan wel winst?"

Tsja, dat hangt natuurlijk af van uw beleggingsbeleid en -doel. Experts adviseren dezelfde regels te hanteren voor een verkoop als bij een aankoop. Dus, aandelen en andere beleggingsproducten die niet door een nieuwe selectieronde komen, moeten worden verkocht. Dit geldt natuurlijk vooral voor de aandelen die u voor de lange termijn in portefeuille neemt.

Bij kortere trades zijn beleggers vaak bang om een verdere upswing te missen. Maar mogelijk komt na die verdere koersstijging een flinke daling en dan moeten ze het verlies zo snel mogelijk durven af te kappen. Cut your losses and let your profits run, dus. En, om nog even een oud beursspreekwoord van stal te halen: van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden.

De tussenstand

  Fonds rendement rendement t.o.v. benchmark
1 Slapend rijk +149,19% +100,10%
2 Hoop op Welvaart +48,28% +27,08%
3 10% +40,34% +26,91%
4 Animal Spirits +26,71% +19,60%
5 EBAH +51,53% +17,46%

Waar houden de IEXTraders zich verder mee bezig. Vooral met 'die gekke Russen'.Van sjaken: "Gingen we net zo lekker komt ome putin weer uit de bosjes. Gelukkig een stoploss gezet dus heeft me niets gekost. Helaas ook niets verdient en op het einde van de middag had ik een leuk winstje kunnen hebben. Ik kon mijn ogen niet geloven in een 10 minuten tijd alles weg."

Bij J&T Capital Partners (het oude RJT) zijn ze weer begonnen met updates geven. Ze besproken twee langetermijnbeleggingen, waaronder Nuan: "We blijven positief over Nuan en denken dat deze op termijn wordt overgenomen. Carl Icahn heeft als activistische aandeelhouder een groot belang. Apple is aan het bekijken hoe ze hun stemherkenningssoftware kunnen verbeteren, net als Google en Microsoft. Nuan is één van de leiders in deze markt, dus het bedrijf zou zo maar kunnen worden overgenomen op termijn."

Sint van Slapend Rijk heeft een klein marktonderzoek gehouden onder zijn volgers en gelukkig blijft hij nog even fondsmanagen. "Ik wil iedereen bedanken voor de tijd en moeite om de enquete in vullen en de leuke reacties. Ik zal in ieder geval doorgaan tot het einde van het jaar, dan heb ik een goed beeld of ik genoeg tijd heb om mijn fonds te onderhouden."

Tot slot; even gluren bij de (rijke) buren

Die grote buy & hold-belegger Buffett, neemt die wel eens winst en waar zit hij allemaal in?


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links