Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Junkie XS

Junkie XS

Interessant artikel in de Wall Street Journal over junk bonds. Voor wie geen inlog heeft hier een goede samenvatting van The Reformed Broker.

Dik 5 miljard dollar is er in juli uit junkbond-fondsen en -ETF's getrokken. Door de hogere rendementen stortten dorstige beleggers zich in de laatste jaren op junk bonds. Maar die obligaties zijn vaak moeilijk verhandelbaar en dragen een hoog risico met zich mee.

Voor dat risico krijgen beleggers wel een hogere rentevergoeding dan op de relatief veilige staatsobligaties. Die risicopremie heeft sommige beleggers over de streep getrokken om junk bonds te kopen, maar vergeet niet: u moet ze ook ooit weer verkopen!

Liquide claim, illiquide product

Daar pakken we het probleem bij de hoorns. De junk bonds zelf zijn moeilijk verhandelbaar, maar ETF's of fondsen met die obligaties zijn dat niet. Zodra beleggers massaal de fondsen en ETF's van de hand doen, maar de fondsen en ETF's zelf de bonds niet verkocht krijgen, wat dan?

Dan zakt de prijs en stijgen de rentevergoedingen. Beleggers willen dan namelijk een hogere vergoeding voor het risico. In zo'n scenario betekent dat, dat fondsen en ETF's dikke koersverliezen zullen lijden als ze de obligaties wel verkopen. Koersverlies dat uiteindelijk op het bord van de achtergebleven belegger komt te liggen.

Zelf noem ik het: een liquide claim op een illiquide product. Kijkt maar eens naar de volgende quotes van handelaren uit de WSJ met bijbehorend plaatje:

"Everyone is hoping to be first through the exit," said Matt King, global head of credit strategy at Citigroup Inc. in London. "By definition, that's not possible."

Jim Swanson, chief investment strategist at MFS Investment Management, which oversees about $438 billion, said he has been demanding extra yield on some bonds to reflect the risk that selling could take longer, and avoiding some less-liquid bonds. "There's a question of what happens when everyone tries to sell [bonds] at once, and I want compensation for that," he said.

 

Brian Connolly, co-founder of hedge fund Millstreet Capital Management in Boston, which oversees more than $200 million in assets, said he recently tried to sell $3 million of energy company bonds but couldn't find buyers for three days. Typically such a sale takes a day at the most, he said. "It has become increasingly harder to trade," he said.

Ben Inker, co-head of the asset-allocation team at GMO LLC in Boston, which manages $118 billion, said earlier this year he sold some bonds short, betting their prices would decline. When it came time to close out the trade, the firm "couldn't find any of the bonds" to purchase and had to wait to complete the transaction, he said.

Verkopen hoeft niet per se de oplossing te zijn voor wie in deze producten zit. Als u zich namelijk niets aantrekt van koersverlies en gewoon de rit uitzit zou dat prima kunnen werken als het land of bedrijf in spé gewoon netjes de rente en aflossing betaalt. Maar u kunt niet zeggen dat u niet gewaarschuwd bent.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 5 augustus 2014 17:07
    Oftewel, deze ETF's en funds moeten op de watchlist, om over een tijd na de sell-off tegen aantrekkelijke niveaus een zeer interessant rendement te kunnen behalen tegen beperkt (koers)risico.

    Iemand tips over bruikbare funds of ETF's die hierin zitten met goede trackrecord? High-yield/Junk bonds zijn normaal niet een van mijn aandachts- en kennisgebieden, maar het is nooit te laat om iets bij te leren

    k hoor het graag
    Brogem
  2. [verwijderd] 5 augustus 2014 18:46
    Kijk eens naar HYLD:
    www.advisorshares.com/fund/hyld

    Active management, dus hoge fee (1,25%), maar verslaan al vier jaar de index (met een klein beetje). 'Probleem' is misschien wel dat deze ETF minder hard geraakt wordt bij een selloff, omdat vooral de bonds in indexes zullen worden geraakt.
  3. Brogembank 5 augustus 2014 22:53
    quote:

    Novastar schreef op 5 augustus 2014 18:46:

    Kijk eens naar HYLD:
    www.advisorshares.com/fund/hyld

    Active management, dus hoge fee (1,25%), maar verslaan al vier jaar de index (met een klein beetje). 'Probleem' is misschien wel dat deze ETF minder hard geraakt wordt bij een selloff, omdat vooral de bonds in indexes zullen worden geraakt.
    dank u Novastar, HYLD is aan mijn watchlist toegevoegd.

    mvg Brogem
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links