Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trending op IEX: Kuddegedrag

Trending op IEX: Kuddegedrag

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag gaan doen van de trending topics onder beleggers en de interessantste discussies op het forum.


Een van de meest actieve forums op IEX is die van onze columnist Bas Heijink, met iedere dag vele honderden reacties en heftige discussies. 

Aan de reacties onder zijn column lijkt het soms dat dit forum is gekaapt door de shorters, maar dat is maar schijn. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat shorters gewoon veel harder schreeuwen dan andere beleggers. Neem deze:

snuf13 17 jul 2014 om 10:58 

Vrouwen bloot... handel dood!!!!! Sell in July and stay away!!!!! En nu met een rotgang naar beneden, ben je nou helemaal bedonderd!!!!

Kuddedieren

Bas doet aan technische analyse (TA), het beoordelen van de toekomst op basis van het verleden. In essentie is TA niets anders dan koersen in een grafiekje zetten en die met een potloodje met elkaar verbinden. Om dat potloodstreepje draait het. Gaat dat lijntje omhoog, dan gaan volgens TA de koersen naar boven. Gaat het lijntje omlaag dan gaan ze dalen. 

Tenzij je bij een weerstand zit. Een weerstand is waar in het verleden het lijntje omkeerde of aarzelde. Dan kan het alle kanten op. Dat is de technische uitleg maar wat zit er eigenlijk achter. Wel, u en ik zitten daarachter.

Economie en dus de beurs is niets anders dan de resultante van gedrag van mensen. Zijn mensen optimistisch, dan geven ze iets meer uit. Bedrijven gaan meer verdienen en de koersen stijgen. Pessimisme verandert het gedrag en alles wordt minder. 

Fundamenteel en contrair

Dat gedrag wisselt elkaar af, in patronen of golven. Die patronen ontstaan omdat wij allemaal een belangrijke eigenschap gemeen hebben. We zijn kuddedieren. Mensen, en beleggers al helemaal, lopen achter elkaar aan. 

Ja, ook u. Zelfs al belegt u net als ik vooral fundamenteel en contrair. Het gedrag van de ander (de kudde) beïnvloedt ook uw gedrag. De laatste tijd zijn er vooral onderzoekjes geweest die stellen dat TA niets oplevert. Dat kan in bepaalde gevallen waar zijn.

Maar toch zou ik iedere belegger aanraden het te raadplegen. Alleen al omdat andere beleggers dat doen, tot grote instituten aan toe. Kortom: een aanzienlijk deel van de kudde gebruikt het en daarom is TA voor de timing van een transactie relevant. Let wel relevant, dat is iets anders dan juist.

Wat kan TA niet?

Een van de steeds terugkomende punten van kritiek onder Bas z'n column is dat hij geen rekening houdt met de werkelijkheid. Oorlog in de Oekraïne. Bas trekt zijn lijntje. Bank staat op omvallen? Bas trekt nog een lijntje. Serieus, die kritiek is niet alleen fout. Hij mist de essentie van TA.

Dat is juist dat het de belegger inzicht geeft in gedrag van de kudde, los van de werkelijkheid. En dat is de reden waarom we iets aan de analyse van Bas hebben. Hij laat zich niet beïnvloeden door omstandigheden. Veel TA-analisten passen hun grafiekjes stiekem aan. Ze worden negatiever als Poetin zich opwindt. Bas niet.

En die consequente houding is naar mijn bescheiden mening de grootste kracht van zijn analyse. Het beoordelen van de werkelijkheid is namelijk uw taak. U moet zelf inschatten wat de invloed is van oorlog, van een bankcrisis, van een slechte directie. Daarop wordt vervolgens gehandeld en dat ziet Bas dan weer terug in de koerspatronen.

Mensen die Bas verwijten dat hij de 2008-crisis niet heeft voorspeld, snappen niets van TA. Zo'n gigantische trendbreuk gebaseerd op fundamentele economische processen kan TA helemaal niet voorspellen. En dat pretendeert het ook niet.

Nooit meer geld verliezen

Opvallend is wel dat veel van de ergste critici van Bas op IEX over een eigen systeem zeggen te beschikken. En hoera: nog eens een veel beter systeem ook. 

pal 25 apr 2014 om 17:15 

mijn systeem werkt op basis van algoritmen niet op basis van de TA zoals iedereen kent ! en ik beheers mijn systeem alleen [..] dus heb ik geen grafieken of tips van andere goeroes nodig

(ik weet wat ze waard zijn :)) 

Ja, sommigen hebben zelfs zo’n perfect systeem dat ze helemaal geen geld meer verliezen.

pal 11 jul 2014 om 09:14 

heb die rit met winst nog kunnen sluiten en ben tijdig long gegaan hoor. Nog geen enkele verliestrade dit jaar !

Een kapitalist minder

Dat doet me denken aan de beroemde beursgoeroe Jean-Pierre van Rossem die in de tachtiger jaren, computers bestonden net, Moneytron had ontwikkeld. Een allesomvattend computersysteem waarmee hij de beurskoersen perfect kon voorspellen. Hij haalde miljarden binnen. Belgische franks weliswaar, maar toch. Tot hij in 1989 met deze mededeling kwam:

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws: er is een kapitalist minder. Het slechte nieuws: die kapitalist dat ben ik.

Beleggers, toen en nu, een alles voorspellend systeem bestaat niet. Er is voor ons kuddedieren maar een manier om het te maken. Loop voorop, vorm je eigen kudde en word rijk!


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 juli 2014 15:47
  voor diegenen die niet kunnen geloven dat het dan nog waar is ook dat er geen verliestrade is dit jaar

  zie alle open/transparant geposte trades (in/uit) op het moment zelf (dus geen enkele achteraf)

  hoe transparant kan je dan wel zijn?

  maar ik heb al begrepen dat sommigen daar moeite mee hebben
  dat mag
  en daar heb ik ook begrip voor
  mijn systeem werkt dan ook niet met TA

  pal
 2. [verwijderd] 23 juli 2014 16:16
  ik wil nog eens reageren op uw JP V R verhaal

  Moneytron was een verboden piramidespel !

  dat is iets anders hoor

  of zijn traden winst opleverde of niet was van minder belang

  het doel was met veelbelovende nepresultaten (waar niemand de officiele documenten van heeft opgevraagd is achteraf gebleken) nieuwe investeerders te lokken
  zo betaalde hij de royale intresten uit aan de bestaande adhs met het nieuwe kapitaal, enz

  J P was vroeger een goede vriend van me, nu niet meer
 3. [verwijderd] 23 juli 2014 17:11
  quote:

  Modbreak Henk schreef op 23 juli 2014 16:55:

  Ik zie het nu ook. Dat moet mijn collega Modbreak Freek geweest zijn.

  Laat dit nou net zijn laatste werkdag bij IEX geweest zijn.
  Die Freek moet niet zeuren! ;-)
  Geweldige column Henk en de juiste mensen even aangehaald. Prachtig maar Pal is nou ook weer niet de enige, wel de d@mste.

  Nou Freek, leef je uit. ;-)
 4. [verwijderd] 23 juli 2014 17:27
  Met betrekking tot dat perfecte algo systeem:

  Maandag sloot je glad.
  Dinsdag geen trade geopend. En 's avonds sloot je ineens je long met winst.

  Vorige week nog heb je tot 2 keer toe long entry gemeld. Als zijnde "bijkopen". Einde van dezelfde dag ontkende je weer stellig long trades geopend te hebben.

  Niet bepaald transparant.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links