Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX is moe

De komende dagen zullen waarschijnlijk cruciaal zijn in het kortetermijnbeeld voor de komende twee tot drie weken. Ineens zie je overal berichten en analyses verschijnen over de start van dé correctie, mogelijk zelfs dé crash.

De trends zijn echter nog steeds opwaarts gericht, een crash verwacht ik dus zeker niet. Ik verwacht wel een correctie, maar de vraag is of die nu al is begonnen. Ook het feit dat er vermeld wordt dat het eens tijd wordt voor een correctie waar iedereen op zit te wachten, vind ik opvallend.

We hebben dit jaar al drie correcties (tussen de 5 en 10%) gehad en vorig jaar zelfs zes correcties binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend. Ik geef al enige tijd aan dat de huidige sinds maart stijgende kortetermijntrend op zijn laatste benen loopt en ik een zomercorrectie verwacht.

Signalen uit de grafiek

Er is zijn al waarschuwingssignalen gegeven in de afgelopen twee weken, waarbij de grafiek uiteindelijk het belangrijkste signaal moet geven. Eerdere toppatronen, zoals een shooting star op de daggrafiek en een bearish engulfing op de weekgrafiek werden alweer opgeheven.

De belangrijkste in ontwikkeling zijn de signalen zijn de negatieve divergentie in de technische indicatoren als de RSI en de MACD en natuurlijk de divergentie en de test van oude horizontale dieptepunten in de VIX. Dit wijst op vermoeidheid in de AEX.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbele top

In de afgelopen weken is tot op heden in de AEX een dubbele top ontstaan bij de 420. De eerste top dateert van enkele weken geleden (419,60) en eind vorige week werd de top nog iets aangescherpt naar een niveau van 419,95. Dit is ondertussen een zware weerstand geworden.

De terugval van de afgelopen twee dagen gaat ook aanzienlijk dieper dan ik had verwacht, maar de kans op een hertest van deze top of een verdere stijging naar hogere jaartoppen in de komende weken is nog steeds mogelijk.

Daarbij blijft de kans groot dat de negatieve divergentie in de technische indicatoren zich verder zal ontwikkelen. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar en wanneer er precies een top zal ontstaan.

Nog iets hoger

Mijn doelzone die ik enkele maanden geleden opgaf lag bij 428 tot 434, een Fibonacci-projectieniveau en de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Tot op heden is een dubbele top gevormd ongeveer 8 punten hieronder, of hiermee de top al is gezet is echter nog niet te zeggen.

Zolang de stijgende trend sinds maart intact blijft, verwacht ik in de komende paar weken nog steeds een ophoging van de jaartop. Gisteren brak de AEX onder de sinds maart stijgende bodemlijn bij 410,60.

Is hiermee de stijgende trend beëndigd?

Nee nog niet. In veel andere indices is deze doorbraak nog niet te zien en vooral in de Verernigde Staten is er niets aan de hand. Pas een structurele beweging onder de steunzone van 408,50 tot 409 zou een kantelpunt zijn om de huidige stijgende kortetermijntrend te beëindigen.

False move

In dat scenario is de top voorlopig definitief gevormd en de vierde correctie gestart. Deze correctie moet uiteindelijk leiden tot een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld waarna de AEX in de loop van dit jaar zijn jaartop verder kan ophogen.

De kans is reëel dat de neerwaartse doorbraak van de sinds maart stijgende bodemlijn een false move is en de AEX vandaag of morgen hier weer boven sluit, het cruciale punt ligt bij 408,50 tot 409. Hier liggen:

  • de vorige bodem
  • het 50-daags gemiddelde
  • de voormalige dubbele jaartop

Daaronder ontstaat ruimte naar de 395. We moeten vandaag en morgen dus alert zijn op omkeerpatronen vanuit de candlesticks en een slotprijs boven de sinds maart stijgende bodemlijn, vandaag bij 410,80. Overige weerstanden tot aan de 420 zijn er eigenlijk niet veel. Kleine puntjes liggen bij 412,25 en 415,90.

De Amerikaanse indices:

  • In de Nasdaq 100is een kleine terugval te zien die kan uitmonden in een hogere zeerkortetermijnbodem nadat mijn enkele maanden geleden opgegeven koersdoel van 3950 op een haar na was bereikt.

    Daggrafiek Nasdaq

    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Ook de S&P 500blijft er nog steeds sterk bij liggen en kan gewoon een klein aanloopje nemen om de verder op te lopen richting mijn doel van 2030 (Fibonacci-projectieniveau en bovenkant trendkanaal).

    Daggrafiek S&P 500

    Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom: de kans is aanwezig dat de huidige terugval zal uitmonden in een draai vandaag of morgen boven de steunzone 408,50 tot 409. Daaronder lijkt de correctie te zijn gestart. Hogere jaartoppen in de komende paar weken blijven realistisch voordat de vierde correctie van dit jaar zal starten.

Als laatste nog even een huishoudelijke mededeling. Ik sla een dagje over en mijn volgende column zal vrijdag verschijnen en niet op donderdag. Ik wil iedereen een zeer prettige halve finale op het WK wensen die hopelijk eindigt in een finale tussen Nederland-Duitsland.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

653 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juli 2014 09:15
    Morgen allemaal!

    De Apies zijn er uitgegaan zojuist (09:09 uur) bij de stand van -1,14%. Ik vind het mooi geweest zo en ik denk dat dit even een ochtend dalinkje was. Mij te veel geld dat ik goed kan gebruiken op dit moment om verder te traden en de spaarrekening aan te vullen voor de Amerika vakantie! De boosters waren aangekocht op 3 juli a 2,28 euro. Zie bijlage.

    Groetjes,

    W
  2. [verwijderd] 9 juli 2014 09:23
    we zullen het zien...

    US zakt niet echt, dus Bas kan nog steeds gelijk krijgen, al hoop ik persoonlijk dat de daling begonnen is en we ons op kunnen maken voor een correctie van ongeveer 5%. veel meer zal het ook niet worden, met die geldstromen van de federale banken en het gebrek aan alternatieven.

    Als we verder zouden stijgen naar 430 dan kan er straks 10% af. Wanneer de correctie begint?
    Wie het weet mag het zeggen, maar dat hij komt is zeker!
  3. san marco 9 juli 2014 09:24
    Menig Jupiler team verdedigd beter dan wat Brazilië deed. Na 2-0 was het prijs schieten want de Brazilianen waren helemaal de weg kwijt. Opvallend is dat Nederlandveel meer plezier uitstraalde tegen Spanje in de 2de helft dan de Duitsers gisteren, ze maakte zelf ruzie in het veld. Van Gaal weet de zwakke punten van zijn Duitse pupillen.
653 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links