Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudgekkies en goudmijnen

Goudgekkies en goudmijnen

Ik krijg ze ook, de nieuwsbrieven die mij letterlijk gouden bergen beloven. Bij elke oprisping van de goud- en zilverprijs word ik gemaand serieus werk te maken van een investering in goud, zilver of andere edelmetalen.

En iedere keer denk je: zou het dan deze keer…

Maar sinds eind 2011 is goud uit de gratie bij de Westerse beleggers. Het besef dat de financiële crisis onder controle is bij de monetaire autoriteiten heeft ervoor gezorgd dat de enorme hoeveelheden goud, aangekocht via ETF’s, langzaam maar zeker zijn omgeruild voor aandelen of obligaties.

Nieuwe bullmarkt

Beleggers die al sinds het begin van de financiële crisis in goud zitten, de 1900 dollar hebben meebeleefd in september 2011 en daarna de daling richting 1200 dollar hebben geïncasseerd zien met lede ogen toe hoe de aandelenmarkt sinds die tijd langzaam maar zeker omhoog is gekropen.

Waar de goudprijs met 30% is gecorrigeerd, daar zijn de (bredere) aandelenmarkten met 50% opgelopen. Maar goed, rendementen in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, en andersom werkt het natuurlijk ook zo: de enorme divergentie tussen goud en aandelen kan ook aangegrepen worden als kans op een ommekeer.

Goeroes die goud als verdienmodel hebben geadopteerd wachten dan ook met smart op een nieuwe bullmarkt in goud.

Outflow

De vraag naar goud is, veel meer dan bij andere grondstoffen en metalen, voor een groot gedeelte afkomstig van investeerders. Volgens de World Gold Council was in het eerste kwartaal van 2014:

 • 53% van de vraag naar goud bestemd voor sieraden
 • 9% voor technologie
 • 11% gekocht door centrale banken
 • 26% bestemd voor investeerders

Die investeerders kopen dan vooral munten en goudstaven. De enorme outflows uit goud-ETF’s, zoals we dat de afgelopen twee jaar hebben gezien zijn tot stilstand gekomen, waardoor de prijs nu wat stabieler is dan de afgelopen jaren.

Vraag en aanbod van Westerse goudbeleggers is dus min of meer in evenwicht.

Goudmijnen

Dan is daar nog de onderkant van de goudprijs die bepaald wordt door de kosten van het delven van het gele goedje. Die zijn behoorlijk opgelopen de afgelopen jaren doordat goudmijnen steeds meer investeringen moesten doen om het goud naar boven te kunnen halen.

Die goudmijnbedrijven zijn trouwens de slechtst denkbare belegging van de afgelopen jaren geweest: de Hui Gold Bugs Index, samengesteld uit de grootste mijnbouwbedrijven, heeft 60% van haar waarde verloren sinds goud op 1900 dollar stond…

Kansen bij goudmijners

Toch liggen juist hier de kansen voor een belegger die graag iets met goud wil doen. Een investering in goud zelf is riskant, wat mij betreft kan er even goed 1100 dollar als 1400 dollar staan.

De goudmijnbedrijven echter, die de slachting van de afgelopen jaren overleefd hebben en financieel gezond zijn, moeten in staat zijn van een stabielere goudprijs te profiteren:

 • enerzijds hebben ze de (bewezen) reserves in de grond
 • anderzijds kan de goudprijs nog wel een stootje hebben voordat de kostprijs in gevaar komt

Wel risicovol

Wel is het zaak deze bedrijven goed uit te pluizen voordat u er ook maar een cent insteekt. Veel kleinere mijnbouwers:

 • hebben flinke schulden
 • betalen torenhoge rentes
 • hebben hun goudreserves al verpand aan een geldschieter

Dan heb ik het nog niet over politieke instabiliteit, stakingen en enorme looneisen waar bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse mijnbouwers mee te maken hebben. Wie hier het kaf van het koren kan scheiden, zou best eens een leuke investering voor de toekomst te pakken kunnen hebben.

Risicovol en volatiel, dat wel. Maar in deze saaie beurstijden misschien een welkome afwisseling.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 1 juli 2014 14:35
  "De enorme outflows uit goud-ETF’s, zoals we dat de afgelopen twee jaar hebben gezien zijn tot stilstand gekomen, waardoor de prijs nu wat stabieler is dan de afgelopen jaren.
  Vraag en aanbod van Westerse goudbeleggers is dus min of meer in evenwicht."

  De vraag en aanbod van fysiek goud heeft weinig te maken met de prijs van goud.
  Verder is het een wereldhandel, dus alleen de westerse beleggers benoemen is complete onzin.

  Misschien jezelf eerst eens goed informeren, VOORDAT je daarover gaat schrijven.
  Of een voorbeeld van een artikel met wat "bewuste" foutjes?

 2. Julian247 1 juli 2014 17:02
  quote:

  OldAndWise schreef op 1 juli 2014 16:54:

  Ach, dan ook deze lezen? Dit soort posts met meningen zeggen verder weinig.

  www.iexprofs.nl/go/12556/Profs.aspx?u...
  Haha, is van Feb. 2013. Toen stond goud op 1664, en de S&P nog dik onder de 1500. Hou alsjeblieft op met die onzin. Die man hoor je nooit meer wat van.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links