Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tulpen van Joep

Over de eerste week van juli kan Onno kort zijn. Netto kwam de AEX 1,8% lager uit, maar noteert nog steeds in de range 290 - 310. Opvallend blijft dat de Duitse DAX het zoveel beter doet, terwijl de economie van dit land daar weinig rechtvaardiging voor geeft.

Huldigt Onno de gouden AEX-DAX verhouding van 1:10, dan moet de AEX dertig punten hoger staan. Ofwel, onze index loopt intussen 10% achter op de Duitse en dat is moeilijk verklaarbaar.

Bedrijfsspecifiek nieuws was er van Gucci, dat wat minder luxe goederen blijkt te verkopen dan voorheen. V&D verkoopt ook minder, maar zij had toch al amper Gucci in de schappen. In die zin had Onno de waarschuwing eerder van De Bijenkorf verwacht.

Prijzencircus
Toch trekt het prijzencircus van V&D minder mensen naar de piste, dan in voorgaande jaren. Onno kan daar diepgravende analyses op los laten, maar het weerspiegelt de economische realiteit. De detailhandel heeft het moeilijk. Binnen de branche worden eensluidende klaagzangen gezongen: de consument consumeert minder en consumindert meer.

Schept de afstraffing van VendexKBB kansen voor beleggers, die, net als aandeelhouder Wysser Pratt, zinspelen op alternatieve bedrijfsstrategieën? Deze agressieve Amerikaanse investeerder staat bekend uit te zijn op snelle creatie van aandeelhouderswaarde. Hij is vast niet gelukkig met deze ontwikkelingen binnen VendexKBB.

Wellicht dringt Pratt nu nog meer aan op split-up, overname, of afstoting van bedrijfsonderdelen. Kortom, misschien dat Amerikaanse beleggers maandag nog voor koersdruk zorgen. Daarna kan 8 euro de bodem zijn voor het aandeel. Vooral vanwege de speculatieve motieven, die het bedrijf meer dan voorheen omgeven.

Rood: AEX
Blauw: VendexkKBB

Joepie
Nu de zaak Tulip versus Dell met een schikking is geëindigd, staat vrijwel niets meer de langverwachte liquidatie van Begemann in de weg. Uit de claim jegens Dell resteert Tulip een netto opbrengst van 30 miljoen dollar. Hiervan gaat 12,5 miljoen euro naar Begemann, dat in ruil hiervoor een schuld van Tulip aan Begemann van 10 miljoen euro kwijtscheldt.

Resteert een bedrag voor Tulip van circa 13,3 miljoen euro, ofwel 10 eurocent per aandeel. Dit wordt niet uitgekeerd als een extra dividend, zoals eerder verondersteld, maar wordt aan het krappe eigen vermogen van Tulip toegevoegd. Voor de Tulip-aandeelhouders is dit zonder meer een grote teleurstelling.

Niet alleen de hoogte van de opbrengst van de Dell-claim, maar ook dat de belofte van de uitkering in de vorm van een superdividend wordt gebroken. Bovendien wordt met het nieuwe Begemann-plan niet zozeer de Tulip-aandeelhouder bediend, verre van dat zelfs, maar eerder de aandeelhouders van Begemann zelf.

Rood: AEX
Blauw: Tulip

Intrinsieke waarde
Liever gezegd, de broers Van den Nieuwenhuyzen, die samen met commissaris Andre Deleye 46% van de aandelen bezitten. In een interview deelde Jeroen van den Nieuwenhuyzen mee binnen twee weken een plan bekend te maken, waarin aandeelhouders Begemann vijftien aandelen Tulip en cash in het vooruitzicht wordt gesteld.

Die Tulipjes zijn in de loop van de week minder waard geworden, maar vertegenwoordigen toch een waarde van 4,50 euro bij een koers van 30 eurocent. De grote vraag is hoe de verdere bezittingen van Begemann getaxeerd moeten worden. Door de verkoop van participaties resteren er buiten het 70%-belang in Tulip geen bedrijfsactiviteiten meer.

Slechts een kaspositie, wat onroerend goed en enige kortlopende schulden zijn overgebleven. Wat is dit optelsommetje waard? Recente gegevens zijn er niet door het ontbreken van een jaarverslag over 2002. Onno moet daarom maar op de blauwe, dan wel reebruine ogen van Jeroen van den Nieuwenhuyzen afgaan om een taxatie te kunnen maken.

In het bewuste interview repte Van den Nieuwenhuyzen over een intrinsieke waarde, die het dubbele is van de aandelenkoers die op die dag 4,95 euro deed. Toen stond het aandeel Tulip wel veel hoger dan nu. Gaat Onno uit van de huidige koers, dan is dat gedeelte 4,50 euro waard. Daarmee komt Onno tot het volgende rekensommetje.

Rood: AEX
Blauw: Begemann

Onno neemt de gok
Een kaspositie van geschat 20 miljoen euro, onroerend goed ter waarde van 1,5 miljoen euro minus kortlopende schulden ter grootte van 8 miljoen euro maken een nettoplus van 13,5 miljoen euro. Uitgaande van 5,6 miljoen uitstaande aandelen is dit 2,40 euro per aandeel, wat samen met het Tulip-deel uitkomt op 6,90 euro per aandeel Begemann.

Let wel, dit is een erg grove schatting op basis van verouderde, wellicht onvolledige gegevens. Zeker het gedeelte dat in aandelen Tulip wordt uitgekeerd is aan hevige fluctuaties onderhevig. Het disagio van Begemann ten opzichte van de 6,90 euro die Onno taxeert en de nóg optimistischer schatting van anderen (zoals Jeroen zelf) vindt hierin zijn rechtvaardiging.

Toch durfde Onno de gok aan en kocht midweeks een pluk Begemann-aandelen voor zijn portefeuille. Het is een kwestie van maximaal twee weken wachten, niet teveel denken aan de reputatie van Joep & Jeroen en in de gaten houden of het aandeel Tulip zich in die tijd stabiliseert rond de huidige 30 eurocent.

Rood: AEX
Blauw: Corus

Fistful of steel
Het aandeel Corus vertoeft momenteel in een consolidatieperiode. Na een aanvankelijke stijging fluctueert de koers momenteel tussen 21 en 27 eurocent, in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. Licht positief nieuws deed het fonds deze week wat stijgen richting de bovenkant van de recente handelszone.

Bij een dergelijke speculatieve positie vraagt Onno zich voortdurend af, of aanhouden gerechtvaardigd is. Zijn antwoord daarop is ja en wel om de volgende redenen:

 • Het bedrijf is meer met de toekomst bezig dan met het verleden. Activiteiten zoals de deze week bekend gemaakte uitbreiding van het belang in de Belgische joint venture Segal geven hier blijk van.

 • Nu er een principeakkoord ligt, lijkt de verlenging van de kredietfaciliteit geregeld te zijn. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het voortbestaan van het concern.

 • Eén van de drie huisbankiers van Corus, medeverantwoordelijk voor het regelen van de herfinanciering, gaf het aandeel vrijdag een upgrade naar kopen. Het betreft ABN Amro, dat aan het koopadvies een koersdoel van 23 pence, ofwel 0,33 euro vastplakte. Andere analisten adviseren overwegend ook positief.

 • Als het de analisten niet zijn, dan zijn het wel hun werkgevers die laten blijken vertrouwen te hebben in het bedrijf. Barclays heeft een 3%-belang. Dat institionele investeerders als Capital Group en de Russische staalmagnaat Usmanov onlangs hun belang uitbreidden, geeft vertrouwen (meer dan 50% van de aandelen is in handen van institutionele beleggers).

 • Usmanov wordt in verband gebracht met een mogelijke overname van Corus. De man heeft momenteel minstens een 5%-belang, maar overweegt dit naar 10% uit te breiden. Een overname door het Indiase LNM wordt ook genoemd, maar dit gebeurt zeker niet voor eind 2003.

  Voldoende voer voor speculatie in ieder geval.


  Banzaì - de Intereffect Japanse Warrants zijn terug van weggeweest. klik hier om te lezen welk fondsen Onno voor zijn Premiumportefeuille kocht en verkocht.
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen. Op moment van publicatie is hij privé long Begemann. Onno/Hillen handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

 • Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

  Auteur: Onno

  Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

  Meer over Onno

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links