Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo 10-daagse: Ageas

Wie in september 2008 geld wilde verdienen op de beurs, moest short zitten in de financials. Banken zaten dusdanig in elkaar verstrengeld, dat de val van Lehman Brothers in het weekend van 15 september het startsein was voor een totale ineenstorting van het financiële stelsel.

Mohammed El-Erian, een van de bekendste obligatiebeleggers in de Verenigde Staten, bekende later in totale paniek zijn vrouw gebeld te hebben om zoveel mogelijk geld van de bank te halen nu het nog kon.

Door het opendraaien van de geldkraan door de Amerikaanse Centrale Bank kon het financiële systeem blijven draaien maar boy oh boy, wat waren we dicht bij de ultieme crash.

 

 

Synoniem voor de hoogmoed en de teloorgang van de financiële sector stond Fortis, de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar die in 2007 koste wat kost ABN-Amro wilde overnemen. Terwijl in Engeland de eerste bank al was omgevallen (Northern Rock) maakte Fortis CEO Votron, ooit werkend onder de toenmalige ABN-Amro-top, van de overname zijn levensmissie.

Met de hulp van RBS en Banco Santander en de instemming van de overheid en toezichthouders, werd de deal doorgezet. Voor de Fortisbeleggers was dit het begin van het einde. Uiteindelijk moest de staat bijspringen om het vege lijf van de bankverzekeraar te redden.

Spookt nog een beetje

Deze turbo werd geïntroduceerd toen Fortis al in de glijvlucht richting afgrond zat. Voor wie het vergeten is, de koers van Fortis stond in mei 2007 nog boven de 35 euro. Het dieptepunt beleefde het aandeel eind november 2008 op 57 eurocent.

Inmiddels is Ageas de nieuwe naam van Fortis, heeft de koers een omgekeerde aandelensplitsing ondergaan van 1 op 10 en noteert het aandeel weer rond de 30 euro. De spoken uit het verleden zijn nog niet helemaal weggejaagd, er ligt nog een claim van de VEB van 18 miljard euro. Maar dat is weer een ander verhaal.

Bovenstaande turbo loopt nog steeds en wordt pas uitgestopt bij een koers van 105,40 euro. Dit turbootje gaat dus nog wel even mee….

Wat zegt Nico Bakker?

Vandaag is 2008 aan de beurt. De keuze is gevallen op Ageas, het oude Fortis als ik dit zo mag zeggen, waar in 2008 turbo’s short werden uitgegeven. In dat jaar was het natuurlijk uitermate profijtelijk om met short's te profiteren van de forse koersdalingen. Maar nu is er nauwelijks iets te beleven in dit fonds. Zowel voor de turbo long als turbo short speler is het toegestaan dit fonds links te laten liggen. Ik zal uitleggen waarom. 

Nauwelijks tot geen trend

Op de weekgrafiek zijn indicaties zichtbaar die aantonen dat er nauwelijks sprake is van een trend. De bereidheid om richting te kiezen is er niet. Geen duidelijke serie hogere toppen of hogere bodems, of andersom. Witte en zwarte candles wisselen elkaar in een rap tempo af, waardoor de grafiek bij mij in de categorie zebragrafiek valt.

De gemiddelde lijn vlakt ernstig af omdat er geen significante koersbewegingen zijn. De RSI als spanningsmeter kronkelt dicht in de buurt van de 50-lijn en geeft hiermee ook aan dat de spelers geen zin hebben om te bewegen. Geen koersbeweging, dan ook geen turbo-actie, is dan ook mijn tip. 

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Wanneer dan wel?

Maar dan wil ik ook graag aangeven wanneer het wel weer interessant is om als actieve belegger in actie te komen. Daartoe raadpleeg ik mijn steun- en weerstand mechanisme en dan zie ik dat boven de weerstand op 31,28 een gematigd positief beeld verschijnt tot aan 33,45. Twee triggers voor turbolongspelers.

Onder in het veld liggen 29,50 en 29,16 als steungrenzen. Hieronder zullen de beren hun slag slaan. Twee triggers voor turboshortspelers. 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links