Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX door de 420?

In mijn columns van maart en april wierp ik een blik op de open interest van de AEX-opties. Dit geeft aan hoeveel openstaande contracten er gecreëerd zijn. De open interest per expiratieniveau geeft een goede indruk van de belangen. Dit plaatje is van 8 april, de AEX noteerde rond 400 punten.

U ziet een groot aantal belangen aan de bovenkant bij 430, maar ook grote belangen rond het 400-niveau. Er is eerst flink aan de boom geschud voordat de AEX-index hier afstand van kon nemen. Omdat de AEX maar niet vooruit was te branden, vroeg ik me gekscherend af of deze tienduizenden calls bij 430 en 440 door idioten zijn verhandeld. 

Als teveel beleggers verwachten dat de index naar een bepaald niveau gaat, is dat zeker niet uit te sluiten, maar zal dit niveau een weerstand vormen. De beleggers die hier hun geld hebben geïnvesteerd blijven dan met lege handen achter.

Tegenpartij

Ik ontving nog enkele vragen met de strekking “Als een belegger een call heeft gekocht, dan is er toch altijd een tegenpartij die deze heeft verkocht?” Dat klopt. Ik zie open interest-niveaus vooral als pijnpunten voor beleggers. Een professionele belegger dekt risico’s doorgaans beter af, terwijl een particulier meer speculatief is ingesteld.

Uit onderzoek van brokers blijkt dat particuliere speculanten vaker verlies maken. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een belegger een calloptie zou kunnen verhandelen en dit een pijnpunt wordt. Even simpel uitgaand van de 430 call en een expiratie op 430.

Kopen omdat een stijging wordt verwacht

  • Expireert de index op of onder 430, dan gaat alle betaalde premie verloren.
  • Als een belegger short in de markt gaat kan deze ter bescherming een calloptie aanschaffen. Stijgt de index naar 430, maar wordt dit vervolgens een weerstand dan betekent dit dat de shortpositie sterk verlies geeft en de premie van de betaalde call voor niets is geweest. 

Verkopen omdat de 430 naar verwachting niet bereikt wordt

  • Blijft 430 uit zicht dan is de verkochte premie op de expiratie dus winst. Loopt de koers echter tussentijds sterk op dan zal de premie op de 430 call stijgen en de belegger een tussentijds verlies moeten slikken. Er zijn stalen zenuwen nodig om een dergelijke positie niet met verlies te sluiten.

Hoe hoger de open interest, hoe meer belangen beleggers te verdedigen hebben.

Marketmaker/professional

Zorgt ervoor dat er altijd een bied- en laatkoers in de optiemarkt aanwezig is waartegen een belegger kan handelen. Als een particulier dus een call koopt, is de marketmaker vaak verkoper. Een marktmaker zal het risico direct afschermen. 

Juli-expiratie

Hieronder is te zien hoe 425 en 430 sterk naar voren komen in de open interest van callopties. Ik verwacht dat de index moeite zal hebben om hierboven te expireren.

 

Analyse AEX

In mijn column van 29 mei gaf ik aan dat de kortetermijn Elliot Wave-telling tot 409 ruimte had en rond donderdag 5 juni (Draghi-dag) een correctiebodem en nieuwe draai omhoog was te verwachten.

Nog resterende juni expiratieshorts zou ik in die week willen sluiten en er zouden nog longkansen komen. Een high kwam op 2 juni bij 409,30 en in de ochtend van 5 juni werd de laagste koers van de week bij 406,50 getest en draaide de index omhoog. 

Het is al met al een vlakke correctie geworden, die in eerste instantie vanaf de voorspelde top bij 13 mei (405) werd verwacht. Shorts voor juni hebben niets opgeleverd, maar konden ook zonder pijn worden gesloten. Accepteren dat een positie niet gaat lopen zoals verwacht, is minstens zo belangrijk als het maken van goede trades.

Angst & hebzucht

Een van de redenen dat het een flutcorrectie werd, was angst in de markten. De Fear & Greed-index samengesteld door CNN geeft de hoogste waarde in een jaar tijd aan en staat daarmee op “extreme hebzucht”. Eind mei was de waarde nog 35, nu is deze gestegen tot 89.

Hoe hoger deze waarde, hoe groter de overschatting en kans op een serieuze correctie. Het risico op de vorming van een top is de afgelopen weken substantieel toegenomen.

Fibonacci: 420

Het onderstaande valt op te merken uit de grafiek van de AEX:

  • Er is een rising wedge-patroon zichtbaar (rode lijnen), de bovenkant loopt richting 420.
  • De fibonacci-extentie van 380-408 (blauwe lijnen) geeft een 100%-target bij 420.
  • De band die is doorbroken (rode pijl) krijgt vaak nog een test.

Dit wijst er dus op dat 420 nog een punt van aantrekking vormt, maar het lastig wordt hier substantieel doorheen te breken. Zeker ook gezien de open interest voor juli-calls die sterk toeneemt bij 425 en 430. Nadert de AEX de 420, wees dan meer en meer op uw hoede voor een correctie. 

Eindejaarsrally vanf 9 september

Ik verwacht de komende tijd nog een consoliderende fase. Zo lang de AEX boven de steunlijnen blijft is een shortsignaal nog onduidelijk. Komt de index bij 420 en hoger, dan kunnen ook zonder shortsignaal al voorzichtig shortspreads voor de juli-, augustus- of septemberexpiratie ingenomen worden met de 430-strike als ijkpunt.

Ik wil deze zomer op een grotere correctie anticiperen, maar wacht nog op het juiste startsignaal. Na de zomer durf ik alvast 9 september in de agenda te zetten voor een draai omhoog.

Een eindejaarsrally kan dat feitelijk niet zijn, maar het klinkt wel aardig in een manische markt. Let ook nog op begin juli (waarschijnlijk de derde) voor longkansen op goud.

 


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links