Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De beurs naar de beurs

De beurs naar de beurs

Dat Euronext binnenkort naar de beurs gaat wist u al, maar DFT meldt vanochtend dat het bedrijf voor ongeveer 19-25 euro per aandeel naar de beurs gebracht wordt. Daarmee komt de waarde van de beursonderneming uit tussen 1,33 en 1,75 miljard euro. Zeg maar een potentieel AMX-fonds. Naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs voor de aandelen op 19 juni worden vastgesteld.

10% van de aandelen is gereserveerd voor particuliere beleggers, zij kunnen zich vanaf vandaag inschrijven op de stukken, tot 18 juni 17:00 uur, want dan sluit de inschrijving. Nu ziet de verdeling van aandeelhouders er nog zo uit: Plaatje komt uit de prospectus via DFT.

Euronext is een aandeel waarmee u leuk kunt speculeren op een overname, die zijn er namelijk genoeg in de sector. U moet tegen flinke koersschommelingen kunnen en als u op de toppen koopt uw geduld bewaren. Een rustig en saai dividendaandeel? Allesbehalve. Risico is dat het niet gebeurt en of beurshandel nou zo'n groeisector is met al die dalende marges en toenemende concurrentie? Denk in Nederland maar aan het ambitieuze TOM.

 

 

 

Allereerst gaan we door Euronext zelf heen spitten. wat is het voor bedrijf en wat doen de belanrijke fundamentals? De gehele prospectus kunt u hier vinden. De beursonderneming bestaat uit meerdere kleinere beurzen. Volgende plaatje komt ook uit de prospectus. Klikken voor groot.

 

 

Leuk al die kleine beurzen maar leveren ze ook winst op? Het ziet er naar uit dat de omzet, de netto winst, en de winst per aandeel dalen. Euronext zelf wil meer inkomsten halen uit nieuwe producten, ETF's en bedrijfsobligaties. Plaatje uit de prospectus.

 

 

Euronext is niet de enige beursonderneming met een beursnotering. Andere beursbedrijven op de beurs zijn onder andere Nasdaq, ICE, CME Group, Deutsche Börse en Bolsas y Mercados Españoles. We gaan eens kijken hoe bovenstaande bedrijven gepresteerd hebben, zodat we misschien een beeld kunnen krijgen wat peer Euronext mogelijk zou kunnen gaan doen. 

Nasdaq, misschien wel een van de bekendste beursondernemingen heeft in vergelijking met andere beursondernemingen een vrij lage geschatte koers/winst (K/W) verhouding, maar ook een lager dividend met 1,59%. Het bedrijf is gewaaardeerd op 6,4 miljard dollar. Nasdaq was de eerste beurs met geautomatiseerde handel.

 

 

 

CME Group kent u misschien van de effectenbeurzen van Chicago. Het bedrijf heeft de grootste derrivatenbeurs ter wereld in handen. Als u van wilde ritten houdt kan dit een leuk aandeel zijn, hoewel het aandeel afgelopen jaren in rustiger vaarwater is beland.

 

 

 

Intercontinental Exchanges oftewel ICE, het moederbedrijf van Euronext, is dit jaar achtergebleven vergeleken met de peers, zou het komen door de beursgang van Euronext?

 

 

 

Tot slot heb ik ook nog twee Europese beursbedrijven gevonden, let u op dat de fundamentals nu in euro's staan bij het bloomberg plaatje.

Als eerste Deutsche Börse, de beursonderneming achter de bekende DAX index. Het aandeel is geen hardloper meer op de Duitse beurs. Mooi dividend ook voor een beursbedrijf.

 

 

 

De Spaanse beursonderneming Bolsas Y Mercados Espanoles (BME) is het bedrijf dat de vier grootste beurzen in Spanje in bezit heeft. Ook hier kunt u zien dat dit aandeel erg hard op kan lopen maar ook snel en hard kan dalen.

 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links