Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland toch punten

Gaat het nu echt beter met ons? Als ik de berichten moet geloven wel, maar als ik zo rond kijk in de economie niet. Gingen we nu het songfestival winnen of toch niet?

ECB-voorzitter Mario Draghi en Fed-voorzitter Janet Yellen deden sowieso weer hun best om de markten omhoog te praten. Maar in de Oekraïne gaat het alleen maar slechter nu het hele land verder in tweeën scheurt.

Poetin bemoeit zich steeds meer met het conflict en om hem weer te stangen lieten we Oostenrijk winnen op  het Eurovisiesongfestival. Eigenlijk is het wachten op richting.

Worden we langzaam reëler? De afgelopen tijd is er veel bedrijfsnieuws voorbij gekomen en een veel gehoorde klacht is de veel hoge euro. Een sterke euro-dollar is negatief voor Europa (dure export) en dus deed Draghi een staaltje management by speech door de euro omlaag te praten.

Maar daarmee hebben we nog geen trenddraai. Maar als de koers nog iets lager gaat, dan is er wel een draai en een officieel verkoopsignaal.

De Duitse DAX wil maar niet opwaarts door de weerstand breken en dus is het voorlopig nog een zijwaarts en dus saai gebeuren. Ik zat even short toen het hard omhoog ging door Draghi, maar gelukkig had ik een short in de euro. Deze valutatrade maakte mijn verlies in de aandelen (futures) goed.

Geluk en briljant nagedacht over de situatie liggen dicht tegen elkaar aan toch? Kiest u maar wat het was?

De AEX geeft in onze gemodificeerde Average True Range (de Twin) nu weer bijna een koop. Maar zolang we zijdwaarts bewegen en veel indices tegen weerstanden aanzitten doe ik even niks. Ik zit sowieso liever short dan long helemaal in deze markt.

De Dow Jones wil ook niet echt door naar boven maar ook nog niet echt terug. Officieel zou u nog long moeten zitten, maar daar zou ik slecht van slapen op deze niveaus.

Crisis is voorbij

De crisis is voorbij... als je werk hebt, was de kop in de NRC van woensdag 7 mei 2014 en dat is inderdaad het geval. Als je een baan hebt klopt dit, maar in mijn sector (banken verzekeraars) is er wel het nodige aan de hand. Heel goede mensen komen niet meer aan de bak en zijn op hun vijftigste in ieder geval uitgerangeerd.

Ook de huizenprijzen willen in Nederland maar niet omhoog, een gevolg van het beleid terwijl landen om ons heen weer boomen. Ik kom al jaren op weg naar mijn werk dezelfde borden in de tuin tegen en houd mijn hart vast als de landen om ons heen een correctie krijgen. Waarschijnlijk gaan we wel mee omlaag.

In commercieel vastgoed blijft naar mijn idee ook het aanbod van vrije ruimtes toenemen. De reële economie kan ook last krijgen als de bubbel in de financiële economie barst. Nu zijn niet alle aandelen duur geprijsd maar biotech, social media, 3D-printers, cloud computing en nog een paar van dit soort gekke geitjes zijn overpriced.

De biotechindex staat op een steun en wordt dus belangrijk om in de gaten te houden. Overigens deze index is door een paar grote jongens overall gezien niet duur maar haal je die eruit wel.

Russell 2000, de zogenaamde smallcapindex is al tijden aan het corrigeren en geeft nog steeds een short. Wellicht kunt u een short tracker kopen de TZA of de TNA, dan zit u met een hefboom short.

Rusland is bezig met een technisch herstel. Ik blijf uit principe uit dit land. Ook technisch moet u volgens de weekgrafiek (zie onder) nog even wachten. Hoewel eerlijkheidshalve geeft de kortetermijngrafiek wel een koop.

Om dan toch naar een long te gaan, kijk ik even naar Yahoo. Waarom? Omdat Alibaba naar de beurs komt. En dat wordt mogelijk een record: Google (2004) en Twitter (2013) waren maar 1,7 en 1,8 miljard maar Facebook kwam met 16 miljard in de IPO en Alibaba verwacht minimaal 15 miljard (mrd) op te halen.

Alibaba krijgt zo een waardering:

  • onderkant 105 mrd
  • midden 155
  • volgens de optimisten 195 mrd dollar

Softbank en Yahoo zijn grootaandeelhouders maar vooral Yahoo gaat cashen. Maar hoewel je dus hogere koersen zou verwachten in Yahoo stond de koers onder druk, mogelijk maken ze ruimte voor de IPO.

Als deze beweging doorzet, ruil ik mijn longpositie in de aandelen naar een long in turbo’s of opties om minder geld op tafel te hebben liggen.

Linkedin blijft een short, maar wordt optisch weer goedkoop. Een idee is het te spelen via een turbo short. Zo heeft u maar beperkt risico.

Apple koopt Dokter Dre en komt in augustus met een nieuwe telefoon. De overname van de hippe koptelefoonfabrikant werd niet goed ontvangen, omdat het om veel geld gaat. Maar de oortjes van Apple kregen de afgelopen tijd veel kritiek en dit met de nieuwe Iphone 6 is toch reden om niet te flauw te worden.

In de grafiek mag de koers niet onder de 574,20 op slotbasis.

Bij de cijfers van Tesla was 12 cent winst op een koers van 200 ineens niet genoeg. Eindelijk begrepen analisten iets van de prijs van Tesla en ook snapten ze ineens dat als dit bedrijf echt succesvol is in deze premiummarkt er concurrenten als Audi, BMW, Porsche de achtervolging inzetten en dat Tesla het dus moeilijk gaat krijgen.

U kent mijn koopniveau... voorlopig afblijven dus.

Blackberry is een mooi voorbeeld van een topper die flopper werd. Eerst waren ze marktleider en toen de rest de achtervolging inzette...

Google zit ik long. Hoewel ik officieel nog geen koopsignaal heb kon ik niet wachten om Google long te gaan.

Randstad zit ik nog short en ze dreigen helemaal uit de trend te vallen

Arcelor had even een opleving zoals Randstad, maar let op we krijgen een sell op 11,43 vanuit de Twindicator.

Als u naar de lange Arcelor-grafiek kijkt, dan zou je denken dat je naar een goedkoop aandeel zit te kijken.

De komende week wordt er hopelijk meer duidelijk. Laten we hopen dat we niet kwakkelend richting het WK voetbal gaan.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. Alphabet 19 apr
    155,709
    -1,11% -1,751
  3. Apple 19 apr
    164,930
    -1,26% -2,110
  4. ArcelorMittal 19 apr
    23,830
    +0,13% +0,030
  5. 2,740
    -1,79% -0,050
  6. DAX 19 apr
    17.737,36
    -0,56% -100,04
  7. EUR/USD 19 apr
    1,0655
    +0,11% +0,0012
  8. 0,00
    0,00% 0,00
  9. RANDSTAD NV 19 apr
    48,170
    -0,37% -0,180
  10. RUSLAND-RTS 19 apr
    1.173,68
    +1,13% +13,08
  11. Tesla 19 apr
    147,010
    -1,95% -2,920
  12. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links