Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rendement op rendement

Rendement op rendement

Warren Buffett staat bekend als één van de succesvolste beleggers allertijden. Hij kocht zijn eerste aandelen toen hij elf jaar oud was. Dit kunnen wij hem helaas niet meer nadoen, maar wij kunnen wel onze eigen financiële situatie flink verbeteren.

De belangrijkste les van Buffett is: bespaar vandaag ergens op en ga van dit geld vandaag (extra) beleggen. Hoe eerder u begint met beleggen, hoe meer u namelijk kunt profiteren van het rendement-op-rendement-effect. Dit werkt als volgt:

 

  • In jaar 1 koopt u aandelen en maakt u rendement.
  • In jaar 2 heeft u aandelen en maakt u weer rendement. Bovendien werkt het rendement dat u in jaar één heeft gemaakt in jaar twee voor u.
  • In jaar 3 heeft u nog steeds deze aandelen en u maakt hier nog steeds rendement op.
  • Het rendement dat u in jaar één heeft verdiend werkt nog steeds voor u.
  • In jaar drie is ook het rendement dat u verdiend heeft met de aandelen uit jaar twee voor u aan het werk.

Dit zorgt voor een rendementsgrafiek waar je u tegen zegt en dit effect is zo sterk dat mensen het zich haast niet kunnen voorstellen. Warren Buffett heeft na zijn vijftigste verjaardag namelijk 99,6% van zijn vermogen verzameld.

Nooit verkopen

Uit onderzoek blijkt dat 73% van aandelenrrendement op lange termijn van dividend komt. Het is ook niet voor niets dat Buffett belegt in bedrijven als Coca-Cola en Wal-Mart. Hij kocht in 1988 voor 1,3 miljard dollar een belang in Coca-Cola en dit belang is nu meer dan 16 miljard dollar waard.

In 1999 zei Warren Buffett dat de aandelenmarkt overgewaardeerd was, maar omdat er geen alternatieven zijn en het niet mogelijk is om de aandelenmarkt te timen, verkoopt de superbelegger niet.

Hij belegt Coca-Cola en Wal-Mart omdat zijn belangrijkste regel is om op lange termijn geen geld te verliezen. De kans dat iemand een uitvinding doet en daardoor Coca-Cola wegvaagt is bijna uitgesloten. Bij technologiebedrijven is dat wel anders en daarom zal Buffett daar nooit in beleggen.

Voor zekerheid gaan

Doordat hij de verliezers op de beurs weet te vermijden, verslaat hij de index met vlag en wimpel. De verliezers zijn in dit geval bedrijven waarvan beleggers hopen dat ze in de toekomst veel geld zullen verdienen. Buffett gaat voor de zekerheid en kiest daarom bedrijven die werkelijk iets produceren.

Eén van de bekendste uitspraken van Buffett is “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful” Hij kocht daarom met plezier aandelen op die beleggers in de herfst van 2008 aan het dumpen waren (Column Buffett in de the Ney York Times). 

Achteraf bleek hij gelijk te hebben, want sindsdien zijn Amerikaanse aandelen meer dan verdubbeld. The Motley Fool heeft een presentatie gemaakt over Buffett en ik vind dat iedereen die gezien moet hebben:

 


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 mei 2014 15:03
    quote:

    Orca schreef op 9 mei 2014 14:57:

    Ja, en als de overheid z'n bedrijven (AmEx, GS, Wells, etc enz) niet had gebailout was ie pleite geweest, nog ex die idiote shortputposities die ie is aangegaan. Babbeltjes heeft ie genoeg, alleen kan deze "superbelegger" 't niet zonder zijwieltjes.
    Amerikaanse bedrijven waren verplicht om geld aan te nemen van de Amerikaanse overheid zodat niet bekend zou worden wie de echte zwakke jongens van de klas waren.

    Welke belegger moeten wij volgens u na doen?
  2. Brogembank 9 mei 2014 15:31
    Prima stukje heer Mercx! Geeft weer aan dat een lange termijn strategie goed kan werken.
    Tevens onzin dat Buffett helemaal weg zou zijn geweest; hij heeft assets te over die gewoon door waren blijven draaien; z'n verzekeringen waren rustig verder gegaan met premies vangen, zijn niet-beursgenoteerde bedrijven idem. Dat het ingrijpen van de overheid in de USA hem een rugwind meegegeven heeft is iets anders.
    Maar Buffett heeft het lef (en de vrije cash) gehad om op het moment in najaar 2008/voorjaar2009 dat vele beleggers die ik ken voor altijd huilend de aandelenmarkt verlaten hebben en die nu zitten te mokken met hun procent spaarrente, inflatie en een fijne vermogensbelasting van 1,2%...

  3. Orca 9 mei 2014 15:44
    Berkshire Re, General Re en Geico waren pleite geweest. Aan de andere kant had ie naast de financials ook bijv GE, en die waren ook pleite geweest. Kortom, als hij niet was gebailout had de curator alleen dat geile Coke uit de boedel kunnen trekken. Counterparty risk jongen, en daarmee samenhangend moral hazard.
    Dat vind ik niet bewonderenswaardig, eerder zielig. Met daarnaast nog z'n geleuter over dat derivaten zo gevaarlijk waren, en toen nam ie ineens 'n enorme derivaatpositie in, middenin de dreun. En die positie probeert ie uit alle macht tot op de dag van vandaag als 'n soort off-balance line-item obv zelfbedachte boekhoudregels te verslagleggen, omdat ie weet dat ie erop nat gaat.
    Dan z'n railway imperium, waar ie de overheid voor nodig heeft om 't profijtelijk te houden (google maar op Keystone XL wat ie probeert te saboteren).
    Superbelegger, laat me niet lachen.
  4. Brogembank 9 mei 2014 16:28
    "Dat vind ik niet bewonderenswaardig, eerder zielig. Met daarnaast nog z'n geleuter over dat derivaten zo gevaarlijk waren, en toen nam ie ineens 'n enorme derivaatpositie in, middenin de dreun. En die positie probeert ie uit alle macht tot op de dag van vandaag als 'n soort off-balance line-item obv zelfbedachte boekhoudregels te verslagleggen, omdat ie weet dat ie erop nat gaat."

    Beste Orca, bedoel je met die enorme derivaatpositie midden in de plunge die warrants BoA die Berkshire heeft? BoA ligt momenteel (weer) onder vuur van de US overheid gerelateerd aan de meltdown van 2007-2009, maar tenzij BoA omvalt gaat daar massief op verdiend worden als die warrants in 2021 oid aflopen.
    hieronder een lijst van alle subsidiaries van BRK.A/B:

    www.berkshirehathaway.com/subs/sublin...
    BNSF is pas in 2009 /2010 opgekocht.

    Hier de historie van BRK van Wikipedia, als je goed leest zal je zien dat behalve Coke er nog wat miljarden harde credit-cruch secure bezittingen waren die een curator uit de boedel had kunnen plukken.

    Maar ieder zijn mening.
    en.wikipedia.org/wiki/Berkshire_Hathaway
  5. [verwijderd] 9 mei 2014 16:42
    Buffett heeft midden in de crisis een riskante positie in Goldman Sachs ingenomen.

    Hij stak $ 5 miljard in GS, kreeg een jaarlijks dividend van 10% en warrants om er aandelen van te maken tegen $115.
    De koers liep het jaar er op meteen op naar $200 maar in 2011 zakte het aandeel weer terug naar $100.

    Het dividend van 10% maakt dit een goede deal, qua koerswinst had ie beter een ETFje op de MSCI kunnen kopen.

    Hier een leuk stukje over hoe de deal tot stand kwam:

    blogs.wsj.com/deals/2012/05/23/buffet...
  6. [verwijderd] 9 mei 2014 16:59
    quote:

    Orca schreef op 9 mei 2014 15:44:

    Berkshire Re, General Re en Geico waren pleite geweest. Aan de andere kant had ie naast de financials ook bijv GE, en die waren ook pleite geweest. Kortom, als hij niet was gebailout had de curator alleen dat geile Coke uit de boedel kunnen trekken. Counterparty risk jongen, en daarmee samenhangend moral hazard.
    Dat vind ik niet bewonderenswaardig, eerder zielig. Met daarnaast nog z'n geleuter over dat derivaten zo gevaarlijk waren, en toen nam ie ineens 'n enorme derivaatpositie in, middenin de dreun. En die positie probeert ie uit alle macht tot op de dag van vandaag als 'n soort off-balance line-item obv zelfbedachte boekhoudregels te verslagleggen, omdat ie weet dat ie erop nat gaat.
    Dan z'n railway imperium, waar ie de overheid voor nodig heeft om 't profijtelijk te houden (google maar op Keystone XL wat ie probeert te saboteren).
    Superbelegger, laat me niet lachen.
    Beste Orca,

    Leuk dat je reageert op mijn blog.

    Na onze vorige discussies op de website van IEX denk ik dat wij het nooit met elkaar eens zullen worden. Jim Rogers is iemand die het altijd heeft over grondstoffen en edelmetalen.

    Het is mijn mening dat een langetermijnbelegger kasstromen nodig heeft om geld te verdienen. Er dient waarde gecreëerd te worden. Grondstoffen creëren helemaal niets.

    Tussen 1900 en 2000 is de wereldbevolking geëxplodeerd en grondstofprijzen zijn gedaald. Waarom? Steeds efficiënter produceren.

    Jij lacht omdat ik het woord superbelegger gebruik. Ik denk dat 99% van de beleggingsportefeuilles erop vooruit gaan als de tips uit de presentatie van Warren Buffett worden geïmplementeerd.

    Fijn weekend!

    Karel
  7. doktorspok 9 mei 2014 22:33
    Ik begon op 12 jarige leeftijd te beleggen door 1000 gulden te steken in het AEX-herstelplan certificaat van Koers-Kompas. Dat liep 7 jaar na dato af precies in de dip in 2008...

    Eerder ook nog wat gerommeld met het Rabo/Robeco (?) Young Dynamic Fonds. Speciaal voor "jeugdige" beleggers. Wat een teleurstelling... maar zal het nooit vergeten.

    Mijn inziens heeft Buffett wel credits dat hij op 11 jarige leeftijd is begonnen, maar waarschijnlijk met een fijne vader of leermeester met tips. Ik had die helaas niet, maar al het begin is moeilijk.

    Fijn weekend iedereen.
    dr. Spok
  8. forum rang 4 efreddy 9 mei 2014 23:08
    quote:

    Orca schreef op 9 mei 2014 17:08:

    Eensgelijks Karel!
    Brogem, nee ik doel op de geschreven puts op 4 grote indices (hij wil niet zeggen welke), waarvan wordt aangenomen dat 't iig de SP is en waarschijnlijk ook de CAC.

    S&P500,CAC40,FTSE en DAX.
    Die zogenaamde idiote shortputposities leveren toch winst op.


  9. Belegde boterham 9 mei 2014 23:30
    Wat dividendbeleggen bepaald ook geen windeieren legt zijn de dividendverhogingen en de yield van de dividend aristocrats.

    Veelal wordt het dividend met gemiddeld 6% verhoogd van de grote jongens (Bijv Wal-Mart, J&J), maar blijft op de lange termijn de yield op 2%.

    Dit houdt (kort door de bocht)in dat het dividend in 12 jaar wordt verdubbeld (72/6), maar als de yield gemiddeld op 2% blijft de koers verdubbelt na 12 jaar....
  10. [verwijderd] 10 mei 2014 18:58
    quote:

    doktorspok schreef op 9 mei 2014 22:33:

    Ik begon op 12 jarige leeftijd te beleggen door 1000 gulden te steken in het AEX-herstelplan certificaat van Koers-Kompas. Dat liep 7 jaar na dato af precies in de dip in 2008...

    Eerder ook nog wat gerommeld met het Rabo/Robeco (?) Young Dynamic Fonds. Speciaal voor "jeugdige" beleggers. Wat een teleurstelling... maar zal het nooit vergeten.

    Mijn inziens heeft Buffett wel credits dat hij op 11 jarige leeftijd is begonnen, maar waarschijnlijk met een fijne vader of leermeester met tips. Ik had die helaas niet, maar al het begin is moeilijk.

    Fijn weekend iedereen.
    dr. Spok
    Warren Buffett had de beste mentor die je maar kan wensen: Benjamin Graham. Bekijk een video over Mr. Market: youtu.be/5YGFMa12fr0.
  11. [verwijderd] 10 mei 2014 19:02
    quote:

    Nico Inberg schreef op 9 mei 2014 16:42:

    Buffett heeft midden in de crisis een riskante positie in Goldman Sachs ingenomen.

    Hij stak $ 5 miljard in GS, kreeg een jaarlijks dividend van 10% en warrants om er aandelen van te maken tegen $115.
    De koers liep het jaar er op meteen op naar $200 maar in 2011 zakte het aandeel weer terug naar $100.

    Het dividend van 10% maakt dit een goede deal, qua koerswinst had ie beter een ETFje op de MSCI kunnen kopen.

    Hier een leuk stukje over hoe de deal tot stand kwam:

    blogs.wsj.com/deals/2012/05/23/buffet...
    Warren Buffett — 'Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful'

    Het is typisch Buffett dat als iedereen bang is dat hij juist dan het geld erin schuift. Uiteraard tegen mooie voorwaarden.
  12. [verwijderd] 10 mei 2014 19:04
    quote:

    Belegde boterham schreef op 9 mei 2014 23:30:

    Wat dividendbeleggen bepaald ook geen windeieren legt zijn de dividendverhogingen en de yield van de dividend aristocrats.

    Veelal wordt het dividend met gemiddeld 6% verhoogd van de grote jongens (Bijv Wal-Mart, J&J), maar blijft op de lange termijn de yield op 2%.

    Dit houdt (kort door de bocht)in dat het dividend in 12 jaar wordt verdubbeld (72/6), maar als de yield gemiddeld op 2% blijft de koers verdubbelt na 12 jaar....
    En daarom beleg ik er graag in. Het gaat niet om de hoogte van het dividend maar om de verhogingen van het dividend. Een yield van 2% is prima.
  13. doktorspok 14 mei 2014 18:25
    quote:

    Belegde boterham schreef op 10 mei 2014 19:33:

    Dag Karel, de link werkt helaas niet, kun je m nog s posten.
    Merci
    Mijn beste,

    Karel had netjes een punt achter zijn zin gezet, maar hierdoor werkte de link niet, advies: haal de punt achter de link vandaan.

    Interessant filmpje overigens. Karel Mercx, Bartho Egberink en Menno van Hoven zijn mijn huidige goeroes ;)

    Prettige avond.
    dr. Spok
  14. Belegde boterham 15 mei 2014 14:47
    quote:

    doktorspok schreef op 14 mei 2014 18:25:

    [...]
    Mijn beste,

    Karel had netjes een punt achter zijn zin gezet, maar hierdoor werkte de link niet, advies: haal de punt achter de link vandaan.

    Interessant filmpje overigens. Karel Mercx, Bartho Egberink en Menno van Hoven zijn mijn huidige goeroes ;)

    Prettige avond.
    dr. Spok
    Merci dr Spok (De S weggepoetst ?)

    Toevallig ooit eens op zijn site beland, van Bartho, wist niet wie het was, maar kan me vinden in zijn beleggingsfilosofie, sluit aardig aan bij mijn eigen.

    BB lees ik ook en de dividendporto idem dito

    Suc6
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links